Több mint másfél millió eurót költött koncertekre Nagybánya polgármesteri hivatala 2016-tól mostanig. Ez önmagában is számottevő, de Dorin Florea közpénzből elhúzott nótáit is túlszárnyalja egymillió lejjel. Pontosabban azt, ami a marosvásárhelyi koncertköltésekből visszakövethető.

Hogy jobban értsük, miért lett helyi politikai ügy Marosvásárhelyen a város által finanszírozott koncertekből, megnéztük, mennyit költenek polgáraik szórakoztatására más erdélyi városok. Két meglepetést találtunk: a kétszerannyi lakosú, rendezvénydömpingben fürdő Kolozsvár feleannyit költ erre a célra, mint amennyit Marosvásárhely bevallott, a nagyjából Vásárhely méretű Nagybánya viszont még a Florea-adminisztrációt is lekörözi mulattatásban. Ahol pedig évente több millió lejt elmulatnak, ott a koncertszerződésekben is visszakövethető a politikai szál.

Cătălin Chereceșt, Nagybánya polgármesterét mégsem lehet egy lapon említeni marosvásárhelyi kollégájával, aki egyetlen hónapban akár hatvan koncertért is képes elképesztő összegeket fizetni. A marosvásárhelyi ingyenkoncertekről írt cikkünk itt olvasható.

Chereceș szerződései kicsit másképp néznek ki, mint amilyenekkel eddig találkoztunk: kevés van belőlük, de jóval nagyobb az összegük, és nem lehet tudni konkrétan, hogy mire kötötték őket. Csak 14 koncertszerződést találtunk a nagybányai polgármesteri hivatal szerződéseinek halmazában 2016 és 2019 között, míg a marosvásárhelyi hivatal csak egyetlen évben, 2018-ban 225-öt kötött.

A szerződések értékét összesítő számításaink szerint Nagybánya 7,5 millió lejt költött el négy év alatt koncertekre, míg Vásárhely 6,3 milliót. A nagybányai összegben még nem szerepel az a 3 millió lej, amelyet a helyi tanács a szeptember végi Gesztenyefesztiválra szavazott meg, a vásárhelyi összegből pedig a 2017-es és részben a 2016-os adatok is hiányoznak, az ekkor kötött szerződéseket nem vagy csak egy részüket kaptuk meg.

Ki kinek zenéli össze a profitot?

Nem derül ki, hogy konkrétan milyen koncerteket és szolgáltatásokat foglal magába a 14 nagybányai szerződés, mivel ezeket az események szervezőivel kötötte a hivatal, nem a fellépő együttesekkel, illetve azok képviselőivel. Így nem látszik, kik és mennyiért szórakoztatták a nagybányaiakat, és a koncertszervező mekkora profittal zárta a közpénzből összehozott mulatságot.

A városlakóknak 2,5 millió lejükbe (több mint fél millió euró) került a legnagyobb összegű esemény, a Gesztenyefesztivál fellépőgárdája és színpadtechnikája 2018 novemberében, a fellépőket ez a szerződés sem nevezi meg (a helyi sajtó természetesen közölte, kik léptek fel). A rendezvény ennél szélesebb körű, a Gesztenyefesztiválra rácsatlakozott Nagybánya nagyon sok kulturális és közösségi szervezete, ahogy ez a teljes programból kiderül. Egy ekkora esemény finanszírozásába természetesen céges szponzorokat is bevonnak, a vásári és ételstandok kibérlése is bevételt generál a városnak, illetve értékesítik a fesztivál hirdetési felületeit is. Ahogy ebből a 2019-es határozatból is látszik, a több milliós kiadásnak a töredéke az, ami így azonnal megtérül.

Érdekes, hogy az idei Gesztenyefesztiválra a tanácsosok 3 millió lejes keretet szavaztak meg úgy, hogy idén mindössze három napig tartott a fesztivál, tavaly viszont tíz napig.

2017-ben olyan szerződést is kötött a hivatal (36853/12.10.2017, a linkelt .pdf 18-19. oldalán), amelynek tárgya csak részlegesen jelenik meg a dokumentumban, legalábbis a közzétett másolatban. A töredékmondatból annyi kivehető, hogy ez is színpadi fellépésre vonatkozik 128 623 lej értékben.

Politikai összefonódásra világít rá a fénytechnika

Nagybánya kiemelt közösségi rendezvényeit (Gesztenyefesztivál, Gyereknap, Nők Napja, Nagybányai Kulturális Napok, stb.) szinte mindig ugyanazok a cégek bonyolítják le komoly összegekből. Az általunk összegyűjtött adatokban szinte csak ez a három cég ismétlődik évről-évre: Art-Tradition Production SRL, Draghicescu Sound Event Production SRL, Art Electric Show SRL. (A cégek adatai a nevükre kattintva olvashatók, a mérlegadatok euróban értendők.)

A már említett 2,5 milliós Gesztenyefesztivált 2018-ban az Art Electric Show szervezte, amelynek egyik tulajdonosa és céggondnoka, Ilie Ureche egy másik, világítástechnikával foglalkozó cégben (Ilnic Electric) is érdekelt. A marosvásárhelyi ingyenmulatságokról is cikkező Cătălin Vischi máramarosi kiadványában Ilie Urechét a Fények királyaként említi, mivel jószerével egyedül az ő cége borítja ünnepi fényekbe Máramaros megye legtöbb városát és községét.

Az Art Electric Show céges múltjából kiderül, hogyan lehet megyei monopóliumra szert tenni: a céget alapítása óta háromszor nevezték át. Először Casa Ieudeană SRL-D néven jegyezte be Doru Dăncuș az édesanyja jódi címére, ahol a cég panziót működtetett alkalmazott nélkül. Doru Dăncuș 2016 óta megyei tanácsos és a megyei tanács alelnöke, így egyrészt ki kellett szállnia a cégből, másrészt vagyonnyilatkozatából ismert, hogy 40 ezer lejes pénzadományt kapott az édesanyjától (miközben évente 70-120 ezer lej közötti bevétele van sportfogadásból). Cégét 2017-ben Radu Mastan vette át, és átprofilozta színpadtechnikára, 2018-ban beszáll a megyét díszkivilágító Ilie Ureche, a cég forgalma pedig egy év alatt meghétszereződik.

Ki kaparja ki magának a Gesztenyefesztivált?

Doru Dăncuș az általunk összesített szerződések alapján 2016 nyaráig az Art Tradition Production SRL-vel szervezte a nagybányai koncerteket. Az önkormányzati választásokat követő Gesztenyefesztiválra is még a cég intézte a fellépőket, de a szerződést már más írta alá. A december-januári téli fesztiválra és egy 2017 augusztusi fesztiválra a megyei tanács alelnökének felesége, Iuliana Maria Dăncuș írta alá a szerződést a polgármesteri hivatallal a munkáltatójának, a Transilvania Nemzeti Népi Együttesnek a nevében. Férje vagyonnyilatkozataiból derül ki, hogy fizetése a folkegyüttesnél 2017-ben szinte megduplázódott 2016-hoz képest. A folkegyüttes a megyei tanács alárendeltségében és támogatásával működik.

Miközben az Art Tradition Production 2016-os bevételeinek kétharmada származott a nagybányai polgármesteri hivataltól, 2017-ben az összes bevétele a 2016-os tizedére esett vissza, és 2018-ban is a korábbi évekhez hasonló 7,5 millió lejes adóssággal rendelkezett. A cég 2017 óta csődeljárás alatt áll, Vischi cikke szerint a 2016-os Gesztenyefesztivál fellépőit sem fizette ki.

A 2017-es Gesztenyefesztivál előadóit a korábbi összegek negyedéért Mădălina Raluca Moțoc szervezte össze egy beugró cég, a MTC Event & Roll SRL nevében. Vischi szerint Moțoc korábban Doru Dăncuș alkalmazásában állt. A következő négy nagyobb városi rendezvényt az a Dan Draghicescu szervezte összesen 2,6 millió lejért a Draghicescu Sound Event Production nevű cégével, akinek azért van húsz százaléka a 2017-ben csődbe vitt Art Tradition Production SRL-ben is. Azaz az ingyenkoncertek szervezése addig sem került idegen kezekbe, amíg a tavalyi Gesztenyefesztiváltól kezdve át nem vette a Fények királya és Vischi szerint Dăncuș jóbarátja, Ilie Ureche.

Koncertbüdzsé Erdély városaiban

Vásárhely és Nagybánya után jó példákat is találunk arra, hogyan lehet megfontoltan és nem önfeledten szórakoztatni.

Kikértük néhány erdélyi város önkormányzatától az ingyenesen megrendezett, díjtalan koncertekre és kulturális eseményekre vonatkozó szerződéseket 2016 és 2019 között.

Kilenc várost céloztunk meg (Brassó, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Nagyvárad, Nagyszeben, Marosvásárhely, Nagybánya, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely), viszont egyelőre csak négy város adatait sikerült megszereznünk és feldolgoznunk.

Kicsi, de változatos

Az 56 ezer fős Sepsiszentgyörgy ugyanebben az időszakban pályázott Európa kulturális fővárosa címre, mint a 120 ezer lakosú Nagybánya. A szentgyörgyi városháza négy év alatt 169 koncertre 2,2 millió lejt költött összesen, ami még a harmadát sem teszi ki a nagybányai mulatságok büdzséjének, viszont a zenei kínálata műfajban és minőségben is szélesebb skálán mozog.

Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal alárendeltségében működő Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi a koncerteket.

Kolozsvár fele annyit fizet a kommersz sztárokért, mint Marosvásárhely

Antonia, The Motans és a Voltaj koncertje összesen 116 ezer lejbe került Kolozsváron, ahol a sok tagú Zdob și Zdub és a Holograf együtt 134 ezer lejért koncertezett, míg a marosvásárhelyiek egyedül Innáért 202 ezer lejt fizettek.

A legdrágább fellépő egy mezzoszoprán

3,6 millió lejt költött négy év alatt 355 koncertre az Emil Boc vezette kolozsvári városháza. Itt egy operaénekes, Ruxana Donose fellépése került a legtöbbe, 162 ezer lejbe, de ez messze a legalacsonyabb összeg Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Nagybánya top fellépőinek gázsija mellett.

Az alábbi táblázatban Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya és Kolozsvár 50 ezer lejnél drágább fellépőit tüntettük fel. Aki még ennél is többre kíváncsi, itt böngészheti az adatainkat.

A pontosan és konkrétan megfogalmazott adatigényünket nem minden önkormányzat akarta megérteni.

Csíkszereda annak ellenére sem küldte el a koncertek összegeit, hogy ezt külön kiemeltük nekik. (A szervezők és a rendezvények nevét tartalmazó listát itt lehet böngészni.)

Székelyudvarhely újabb és újabb pontosítást kért, majd amikor kifogyott a pontosítanivaló, akkor a kapcsolat is megszakadt a polgármesteri hivatallal. De nem mondtunk le Udvarhelyről, hamarosan összesítjük a többi erdélyi város adataival együtt.

Szatmárnémeti vezetése azt állítja, nem rendez koncerteket, és kérjük ki az adatokat az alárendelt intézményeitől.

Brassóval sokat leveleztünk, viszont egy 11 soros listán kívül, amelyen még az összegeket sem tüntették fel, többet nem kaptunk, majd az alárendelt intézményeihez fordultunk adatigényeinkkel, de szabadságra hivatkozva legtöbbjük visszautasított.

Nagyszeben elsőként tökéletesen abszolválta a feladatot, megértette adatigényünket, és pár napon belül válaszolt is, viszont egy végtelennek tűnő online dokumentumhalmazból kellett volna kibányásznunk a koncertekre vonatkozó szerződéseket, így egyelőre lemondtunk róla.

Nagyváradtól megkaptuk a kért adatokat, a felsorolt városokkal együtt később ezekről is beszámolunk.

A nyitóképen Cătălin Chereceş nagybányai polgármester Mihaela Rădulescu-val a 2011-es Gesztenyefesztivál színpadán. Fotó: Facebook