Mi történt, hogy szombat este 7-kor ezerrel teraszosítanak a ribizlibányában?

2021. október 18-án jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, hogy „50 ezer lejes bírságot szabott ki a Környezetvédelmi Őrség annak a Hargita megyei cégnek, amely törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett. Az érintett cég a Rez-tetőn a térség lakóinak kirándulóhelyén, egy természeti látványosságban tett kárt. Egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel a helyi sajtó, amelynek nyomán szeptemberben ellenőrzést rendeltem el. A vizsgálatok beigazolták a gyanút. Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasoltuk az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket.”

Ha olvasóink nem ismerik a forradalmias ribizlibánya és a kereszténygyanús Ribizliman szívszaggató történetét, ajánlom figyelmükbe a helyi sajtóban nyáron megjelent cikket:

Milyen rendellenességeket talált most a Környezetvédelmi Őrség a ribizlibányában?

A kitermelés területe nem volt megfelelően kijelölve. Az északi és déli oldalon találtak pár fakarót.

A területen több, változó mélységű ásást találtak, de növényzettel borított részeket is. Ezt már mi is megállapítottuk előző anyagunkban, hogy a helyszín kaotikus. De, meglepetés: Ribizliman azt mondta nekik, hogy ahol növényzet van, ott tárolják a fentről összegyűjtött termőtalajt. Érdekes, nekem azt mondta volt, hogy a terület szélén tárolják. De ha megnézem a helyszínt, vagy a képeket, sehol nem látom nagy halmokban tárolva a termőtalajt, amit majd vissza kellene, hogy helyezzenek a ribizliültetvény alá.

Az Őrség ezen sokat nem filozofált, egyszerűen kijelentette, hogy az engedélyben az szerepelt, hogy egy külön erre a célra berendezett felületen kellett volna tárolni a termőföldet, és ez nem történt meg.

Ahol vizuálisan legmélyebbnek tűnt az ásás, az Őrség 512 méteres magasságot mért a GPS-szel, míg az engedélyben előírt minimális szint az 545 méter.

Az engedélyek fentről lefele haladó lépcsőzetes kitermelést írtak elő, ezt sem tartották be. A védősáncokat, melyek az esővizet kellett volna elvezessék, nem építették meg.

A lépcsők közötti lejtővédelmi munkákat sem végezték el, pedig azoknak naprakészeknek kellene lenniük, hogy megelőzzék az omlásokat, állítja az Őrség.

Eddig 28 ezer köbmétert termeltek ki a tervezett 126 ezerből, állítja az Őrség a cég által bemutatott bányászati jogdíjak alapján. Úgy tűnik, nekik nem dicsekedett el Ribizliman azzal, amivel nekem, hogy 200 ezer köbmétert fog kitermelni, több mint tízszer annyit, mint eddig.

A Környezetvédelmi Őrség által most talált rendellenességek sokban egyeznek a Helyi Rendőrség szakemberei által két évvel ezelőtt talált kihágásokkal, melyek miatt akkor egy ugyanekkora értékű büntetést szabtak ki, és leállíttatták a munkálatokat. Ezekről bővebb részleteket a nyáron megjelent Istenek és titkos emberek a ribizlibánya mögött című anyagunk harmadik, Ribizlis igazságszolgáltatás című fejezetében lehet találni.

Tehát ha a városvezetés kiállt volna a helyi rendőrség kiszabta büntetés mellett, megspóroltunk volna két évet. Csakhogy a városvezetés meglágyult Ribizliman keresztény hős sírásától, vagy talán ígéreteitől, vagy valami mástól, ami nem nyilvános. És szándékos mulasztással hagyta veszni a pert.

Melyet végül Ribizlimanék nyertek meg két szentgyörgyi mérnök, Dávid Attila és Ivácsony Endre szaktanulmánya segítségével, akik azt állították, hogy minden rendben van, de nyár óta még nem reagáltak megkeresésemre, hogy megmagyarázzák, hogy is van minden rendben.

Az ellenőrzéskor az Őrség arra utasította a céget, hogy:

1. méresse fel az egészet újra;
2. a terv szerint fentről lefele haladó lépcsősorban termeljen ki;
3. hozzák helyre a terepet az engedélyek alapján;
4. értesítsék a környezetvédelmi ügynökséget a munkálatokról;
5. jelöljék ki megfelelően a helyet;
6. a lejtővédelmi munkálatokat ejtsék meg;
7. építsék meg a platformot, amin a termőföldet tárolják;
8. építsék meg a vízelvezető sáncokat.

Az előbb felsoroltakra 60 napja van a cégnek. Ha nem hajtják végre az előírt intézkedéseket, a Környezetvédelmi Ügynökség felfüggesztheti a környezetvédelmi engedélyüket. Bónuszként egy 50 000 lejes büntetést is kaptak.

Szombat esti láz: teraszosítanak a ribizlibányában

Egy kedves olvasónk átküldött pár képet, amin a ribizlibánya munkálatai látszanak.

A dátum alapján könnyen beazonosítható, a képek szombat este 7 óra előtt kevéssel készültek. Az ellenőrzés előtt két és fél héttel. Nagyon igyekeztek megszépíteni a helyet az ellenőrzésig.

A képen látható, amint teraszosítják az erózió által barázdált kopár oldalt.

Olvasóink megfigyelései szerint a múlt héten méricskéltek és csákánnyal ástak valamit az oldalban.

Dolgoznak. Még három hetük maradt a 60 napos határidőből, hogy teljesítsék az előírt intézkedéseket: az Őrség szeptember 22-én adta nekik a 60 napot.

Az ügy fejleményeiről tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép