Két csíkszeredai építkezési vállalkozó szállt ki a híres OE-LEM lajstromjelzésű Bombardier-ből március 3-án Budapesten, Szíjj László üzletember társaságában.

Minden valószínűség szerint a Csíkszeredában bejegyzett ING Service SRL tulajdonosai, Buzogány Károly és Buzogány Csaba szálltak ki március 3-án Szíjj László társaságában abból a luxusrepülőből, amelyet a magyar kormány politikusai, valamint a NER-hez közel álló vállalkozók használnak.

Az OE-LEM lajstromjelzésű, Bombardier BD-700 Global 6000/6500 típusú repülőgép útjai és utasai azért tarthatanak számot közérdeklődésre, mert ezt az újonnan 17 milliárd forintba (45 millió euró) kerülő repülőgépet Orbán Viktor és szűk köre, valamint a NER üzleti elitje – többek között Mészáros Lőrinc és Szíjj László használják.

A NER privát nyaralójárata

Az Ausztriában bejegyzett repülőgépet az International Jet Management GmbH üzemelteti, tulajdonosa nem nyilvános. Budapesti kollégáink kiderítették, a Bombardier gyakran repül oda, ahol épp valamelyik, szintén NER-közeli tulajdonban levő luxusyacht, a Lady Mrd, az Artemy, valamint a Seagull MRD horgonyoz a Földközi-tengeren.

Az Átlátszó nemrég indított Twitter-csatornát NERTravel néven a Fidesz-közeli elit luxusjárműveinek a követésére – ezt itt lehet elérni.

Az OE-LEM március 3-án reggel 8 óra körül szállt fel Budapestről, 9 óra 20 perckor Firenzében landolt. Délután 2 óra 40 perckor szállt fel Firenzéből, hogy valamivel 4 előtt landoljon ismét Budapesten.

Az OE-LEM útja március 3-án, az ADS-B adatok alapján
Az OE-LEM útja március 3-án, az ADS-B adatok alapján

Jó hangulatban szálltak ki a repülőből

Az Átlátszó egyik olvasója küldte el nekünk azokat a fotókat, melyeken jól látszik, hogy Szíjj László mögött két fiatalabb férfi szállt ki a repülőgépből. Mindhárman kék papírtasakot vittek a kezükben, a fotók alapján meglehetősen jó volt a hangulat.

A három férfi aztán külön utazott tovább: Szíjj László egy fekete luxusautóban (Mercedes, talán Maybach), a két fiatalabb egy Hargita megyei rendszámú, szürke Toyota RAV4-essel távozott a parkolóból. Az autó rendszáma alapján a Csíkszeredában bejegyzett ING Service SRL-hez köthető.

A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia kivitelezője közbeszerzéseken is szépen hasít

Az ING Service egy építkezésekkel foglalkozó cég, többek között a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát építette Csíkszeredában. A Bethlen Gábor Alap által támogatott ingatlanberuházás értéke 1,4 milliárd forint (4,5 millió euró) volt. A kivitelezésre az ING Service SRL-vel megkötött szerződés értéke 8 millió lej (1,7 millió euró) volt áfával.

A stadionépítés mellett a cég sorozatban nyeri az útépítésre és karbantartásra kiírt közbeszerzéseket Hargita megyében és a szomszédos megyékben.

Üzleti eredményei ennek megfelelően szépen alakulnak: a mintegy 160 alkalmazottal rendelkező cég a 2020-as évet 23 millió euró üzleti forgalommal és 3,5 millió euró adózás utáni nyereséggel zárta.

E-mailben, Facebookon és telefonon is megpróbáltuk elérni Buzogány Károlyt és testvérét, azonban egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. Amint megérkeznek a válaszaik, anyagunkat frissítjük.

Címlapfotó: két csíkszeredai építkezési vállalkozó, Buzogány Károly és Buzogány Csaba távoznak a budapesti repülőtérről március 3-án Szíjj László üzletember társaságában.