A Sapientia-EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület is több százezer eurót kapott az MNB határon túli támogatások kezelésére létrehozott Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványától.

Hosszas jogi hercehurca után péntek délután közzétette eddig titkolt támogatási listáit a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa.

A magyarországi médiában érthető módon a legnagyobb visszhangot az kapta, hogy például a vs.hu portált kiadó cégcsoport, a New Wave összesen kis híján 650 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól, az Eiffel Palace-t felújító cég 103 millió forint támogatásban részesült, vagy például Matolcsy titkárnőjének Matolcsyról írt könyve kiadására és fordítására elképesztően sok pénzt ítéltek meg.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

Támogatások határon túlra

Azonban az MNB alapítványai közül az egyiket – a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványt (PADOC) – kifejezetten az MNB által folyósított, határon túli támogatások kezelésére hozták létre.

A szerződéslistákon (elérhető itt) felsorolt kedvezményezettek köre nem okoz nagy meglepetést, nagyjából azokat a szervezeteket találjuk meg itt is, melyeket a Bethlen Gábor Alap támogatási listáin is gyakran láthatunk.

Messze a legnagyobb támogatást a Sapienta – Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem projektjei kapták.

A Sapientia-EMTE négy karán futó „oktatási és tehetséggondozási programok fejlesztésének, képzések, illetve felzárkóztatási programok, valamint infrastrukturális fejlesztések elindítása” című projekt 120 millió forintot (több mint 380 ezer eurót) kapott 2015 júliusában, további 6 millió forintot (19 ezer eurót) ítéltek meg könyvtárfejlesztésre 2015 novemberében.

Második helyen az Erdélyi Református Egyházkerület áll, „oktatásfejlesztési programok támogatása” című projektjükre 50 millió forintot (160 ezer eurót) ítéltek meg 2015 decemberében.

Az anyagi gondokkal küszködő Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) „képzések és szakok versenyképességének növelése, a tehetséggondozó és a szakkolégiumi tevékenységek elősegítése, illetve eszközfejlesztés támogatása” címen kapott 40 millió forintot (128 ezer eurót) 2015 júliusában.

Alább a 20 legnagyobb összegű támogatás, melyet a PADOC erdélyi szervezetnek vagy projektnek folyósított.

Sipos Zoltán