Rég nem látott mozgásoknak lehetünk szemtanúi az erdélyi magyar médiában: miután az Udvarhelyi Híradó Kft. csődeljárást kért maga ellen, egy ismeretlen egyesület 1,45 milliárd forint kormánytámogatást kapott, aztán egy kis helyi rádiót működtető cég felvett pár száz embert. Megpróbáljuk összerakni a puzzle-t.

Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait január 8-tól a Prima Press Kft. vette át – tudta meg biztos forrásokból az Átlátszó Erdély. És bár egyelőre elég nagy a titkolózás, ez a lépés a kulcsmozzanata lehet annak a tervnek, amelyet a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalat „mentésére” kitaláltak. Szintén ezt a célt szolgálhatja az a szokatlanul magas, 1,45 milliárd forintos támogatás, melyet tavaly december végén a magyar kormány megítélt az Erdélyi Médiatér Egyesületnek.

De miről is van szó?

A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó patthelyzetéről itt írtunk részletesen:

Az Orbán – Simicska háború járulékos vesztesége lehet Erdély legnagyobb médiacége

Az alapvető probléma az volt, hogy a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-be nem szívesen tettek pénzt Fidesz-közeli körök, mivel a cég tulajdonosa a Simicska Lajos által ellenőrzött „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány. Így attól féltek – joggal –, hogy Simicska saját céljaira téríti el a támogatásokat. Simicska pedig, bár a cég egyáltalán nem érdekli, azt nem is volt hajlandó átengedni Orbán Viktornak.

Simicska kezeiből de facto kivennék a céget

A kérdés tehát az volt, hogy miképpen lehet az 1,8 millió lej (390 ezer euró, 120 millió forint) adóssággal rendelkező céget úgy kivenni Simicska kezéből, hogy az üzletember ne férhessen hozzá pénzhez.

Az első lépés a csődvédelem elindítása lehetett – ez lehetőséget adott a cég átszervezésére, úgy tudjuk, elbocsátásokra is sor került. Január 8-án újabb lépésre került sor: az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait – 2016-os cégadatok szerint 300 személyről van szó – a Príma Rádiót működtető Prima Press Kft. vette át.

A Prima Press Kft. mögött László János székelyföldi vállalkozó, valamint a szintén László érdekeltségéhez tartozó Arkum Invest Kft. áll. Egyébként László János a tulajdonosa a székelyudvarhelyi Küküllő szállónak is. A cég vezetését Orosz Pál Levente cége, a Koope Kft. látja el, és úgy tudjuk, ez a jövőben is így marad. Orosz a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi irodáját vezeti, korábban a Kárpát Régió Üzleti Hálózatban töltött be hasonló funkciót, szabadidejében pedig rocker:

A tavaly 80 ezer euró üzleti forgalommal rendelkező, 6 alkalmazottal rendelkező Prima Press Kft. valószínűleg nem fogja tudni folyósítani a több száz alkalmazott fizetését, és itt jöhet be a képbe az Erdélyi Médiatér Egyesület (hivatalos neve: Asociatia pentru Spatiul Media Transilvan).

Ismeretlen egyesületnek 1,45 milliárd

A korábban nem különösebben ismert, a Főtér.ro portál kiadásán túl más tevékenységgel nem rendelkező egyesület 2017. december 27-én került a figyelem középpontjába, amikor egy kormányhatározattal 1,45 milliárd forintot (4,7 millió euró) ítéltek meg számára „média program támogatása” címen.

Ez azért volt meglepetés, mert az egyesület, illetve a portál korábban ennek az összegnek a töredékéből, évente nagyjából 40 millió forintból (kb. 140 ezer euró) működött, és ez az összeg a reális nagyságrend egy, a Főtér.ro-hoz hasonló projekt éves költségvetésére.

Az biztosra vehető, hogy ezt a pénzt nem a Főtér.ro működésére szánták, ezt forrásaink egybehangzóan megerősítették. Sokatmondó, hogy az egyesület tagjai – Mohácsi Árpád Lászó (elnök), Fall Sándor, a Főtér.ro szerkesztője, valamint Horváth István – decemberben a sajtóból értesültek a támogatás híréről, Mohácsi Árpád László jövő hét elejére ígért válaszokat az Átlátszó Erdély írásban feltett kérdéseire.

Úgy tudjuk, hogy úgy az Udvarhelyi Híradó Kft. körüli események, mind az Erdélyi Médiatér Egyesületnek megítélt támogatás mögött a jelenleg Századvégnél dolgozó Demeter Szilárd áll – ő bábáskodott a Főtér.ro projekt születésénél, azonban az egyesületben formális szerepet nem vállalt.

Az egyesület bevásárol?

Egyelőre csak spekulálni lehet arról, hogy milyen konstrukcióban kerül az Erdélyi Médiatér Egyesületnek megítélt támogatás a Prima Press Kft.-hez. Orosz Pál Levente ügyvezető megkeresésünkre nem tagadta az értesülésünk helyességét, de nem nyilatkozott:

„Folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozunk. A fejleményekről tájékoztatást fogunk adni.”

A kézenfekvő megoldás a médiacég megvásárlása lenne, azonban ennek a cégadatbázisban egyelőre nem találtuk nyomát. Az sem világos, hogy mi lesz a sorsuk az Udvarhelyi Híradó Kft. ingó és ingatlan javainak, a cég által birtokolt márkaneveknek és internetes domain-eknek, illetve hogy a cég hitelezőit hogyan fogják majd kifizetni.

Azonban látni kell azt, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület egy csapásra az erdélyi magyar médiapiac legtőkeerősebb szereplőjévé vált – meglepne, ha az Udvarhelyi Híradó/Prima Press Kft.-n kívül más médiacégek és projektek nem szerepelnének a bevásárlási listán.

Sipos Zoltán


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU