A cégbíróságon nem találtuk nyomát az új bérleti szerződésnek, annak ellenére, hogy Nagy Zoltán az Átlátszó Erdélynek megerősítette: az általa vezetett alapítvány szerződést bontott a felesége cégével.

„(…) kezdeményeztem az azonnali hatályú szerződésbontást a bérlővel és a tulajdonossal egyaránt, amelyről a mai napon tájékoztattam a kuratóriumot” – fogalmazott Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke 2017. március 24-én a Főtérnek.

A tisztségviselő, aki egyben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetfőnöke, hozzátette, hogy „(…) jelen bérleti ügylet alkalmas arra, hogy olyan látszatot keltsen, mintha a tisztán üzleti szempontok mellett egyéb, személyi szempontok is közrejátszottak volna annak létrejöttében”, neki pedig az RMDSZ vezető tisztségviselőjeként mindent el kell követnie annak érdekében, hogy „ilyen látszat ne alakulhasson ki sem személye, sem az általa vezetett intézményekkel, így az Iskola Alapítvánnyal kapcsolatban”.

Miről szól a L'Alchimiste-ügy?

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök volt sajtósának, Debreczeni Hajnalkának Kolozsvár főterén nyílt vendéglőjéről 2017 márciusában kezdtünk el cikkezni, miután felfedeztük: a férj, Nagy Zoltán alapítványi (köz)pénzből gyakorlatilag egy hosszú lejáratú hitelt nyújtott felesége vállalkozásának.

Ez úgy oldották meg, hogy az éttermet működtető cég, a Videbor SRL és a főtéri ingatlan magánszemély tulajdonosai közé főbérlőként „beékelődött” az Iskola Alapítvány: alapítványi pénzből fizettek ki egy sor azonnali kiadást – például a szerződés megkötésekor fizetendő, 30 ezer eurót kitevő első hat hónapnyi lakbért, illetve a 15 ezer eurós garanciát. Az alapítvány az ingatlan veszélyesnek ítélt boltozatainak a megerősítését is átvállalta, a munkálatok összértéke 31 ezer euróra rúgott.

A vendéglőt üzemeltető Videbor ezt a kezdeti befektetést fokozatosan téríti meg az Iskola Alapítványnak úgy, hogy valamivel (de nem sokkal) magasabb lakbért fizet az alapítványnak, mint a főbérlő Iskola Alapítvány a tulajdonosnak – papíron az Iskola Alapítvány tíz év alatt 16 ezer euró nyereségre tesz szert.

Korábbi anyagaink:

L´Alchimiste: nehezen megy az aranycsinálás Debreczeni Hajnalkáéknak

L´Alchimiste, Iskola Alapítvány és Transindex: egy hirtelen lakbéremelés rövid története

Bérleti szerződések alkímiája. Az Iskola Alapítványnak vagy Debreczeni Hajnalkának éri meg?

Szerződésbontásnak nincsen nyoma

Bő öt hónappal a szerződésbontásról szóló bejelentés után azonban a cégbíróságon nincsen nyoma annak, hogy a Videbor SRL új bérleti szerződést kötött volna az ingatlan tulajdonosaival: kérvényünkre szeptember 6.-án ugyanazt a szerződést adták ki, ami márciusban érvényben volt. Így két lehetőség van:

1. A szerződésbontás, illetve az új szerződés megkötése megtörtént ugyan, de azt a Videbor SRL nem jelentette be – azaz a szerződésbontás cégnyilvántartási szempontból nem hatályosult;

2. Nem bontották fel a szerződést.

Kérdéseinkkel úgy Nagy Zoltánt, mint Debeczeni Hajnalkát megkerestük – múlt héten elküldött e-mailünkre Nagy Zoltán válaszolt röviden:

„csak megerositeni tudom, amit marciusban mondtam, az Iskola Alapitvany felbontotta a szerzodeseket.”

Válaszunkban azt kértük, küldje el a szerződés felbontásáról szóló kiegészítő okiratot. Ezenkívül azt is tudni szerettük volna, hogy mi lett az Iskola Alapítvány által az ingatlanba fektetett pénzösszeg, a szerződés alapján kifizetett banki garancia és az első hat hónapra kifizetett lakbér – összesen mintegy 76 ezer euró – sorsa, ezt hogyan fizeti vissza az éttermet működtető cég.

Kérdéseinkre választ nem kaptunk.

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU