A kis, székely sörmanufaktúra bátran harcba száll a holland multival: keresve nem lehetne találni jobb történetet brandépítésre. Azonban van egy kis bökkenő.

A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában megközelítőleg 40 székely ember dolgozik. Együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltunkat mi magunk alakítjuk ki receptjeinket.
Helyben szervezzük meg a sörfőzési és palackozási feladatokat, és mi magunk gondoskodunk arról is, hogy friss, különleges söreink Székelyföld boltjaiba és vendéglátóegységeibe, ezáltal reményeink szerint az Ön asztalára is eljussanak. Így biztosítjuk, hogy sörünk igazi csíki és egyben valódi székely sör is legyen” – hirdeti az Igazi Csíki Sör honlapja (kiemelés tőlünk szerk. megj.).

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk


A nemrég indult sörmanufaktúra akkor került a figyelem középpontjába, amikor a holland multinacionális vállalat, a Heineken Romania beperelte a céget az Igazi Csíki Sör márkanév használata miatt. Ők ugyanis korábban már levédték a név – szerintük hasonló – román fordítását, a Ciuc Premium-ot, ezen név alatt forgalmazott terméküket Csíkszeredában palackozzák.
Kis helyi termelő a profitorientált multi ellen
A márkaper eddigi állomásaira nem térünk ki. A mi szempontunkból az a fontos, hogy az Igazi Csíki Sörnek kapóra jött a jogvita, ugyanis így a kis székelyföldi sörmanufaktúra harcát könnyen a Dávid-Góliát, a kis helyi termelőt ellehetetlenítő, szívtelen, profitorientált multi tengelyen lehetett ábrázolni.
Az ügyesen felépített kampánynak köszönhetően igazi közösség alakult ki a sör körül. Drukkolnak az Igazi Csíki Sörnek, bojkottálják a Székelyföld létezését megkérdőjelező Heineken temékeit, és miközben a szövevényes per összes kanyarját nagy figyelem övezi, maga a sör olyan jól fogy, hogy sok helyen hiánycikk. A termék népszerűsége akkor sem lankadt, amikor kiderült: a sör medvés-székelyes reklámfilmje koppintásgyanús.
Helyi többségi tulajdon? Nem igazán
Ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.
A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.

S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere
S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd valamint a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.

A romániai cég alapítása után fél évvel, 2014 áprilisában bejegyzett, a csíkszentsimoni céghez hasonló névű Lixid Holding BV tevékenységéről nem sokat tudunk: honlapja nincsen, székhelye egy, Rotterdam központjában található irodaházban van, igazgatója pedig a szarajevói születésű Calija Dejan.
A Lixid Holding BV-nek a maga során két alapítója van. Az egyik egy Bluehill Investment Limited nevű, londoni székhelyű cég, melynek egyedüli részvényese egy ír nemzetiségű ügyvéd, Conor Delaney.

“Ez egy kis, egyszemélyes cégnek tűnik, különös hogy romániai sörgyártásban érdekelt” – értékelt az Átlátszó Erdélynek egy brit tényfeltáró újságíró, aki hiába kutatott további adatok után. A cég a telefon-adatbázisban nem szerepel, és honlapja sincs. A Parkhill Road-i társasházban található lakásba azonban több, hasonló vállalkozás is be van jegyezve, tudtuk meg.
A másik alapító egy szlovákiai cég: az AZC a.s., mely székhelye egy pozsonyi tömbházban található, és mely – honlapja szerint – egy szeszes- és üdítőital-gyártással foglalkozó szlovákiai cégcsoport tagja. A cég bemutatkozójából kiderül, a cég tanácsadással foglalkozik: főként üzleti, valamint befektetési terveket készít, illetve kliensei számára befektetési lehetőségeket keres.

A S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi hátterét firtató, telefonos megkeresésünkre Lénárd András bizalmatlanul reagált: biztosan valami „kekeckedő” íráson dolgozunk, ahelyett, hogy „pozitív” hangnemű cikket írnánk, mondta. Mindenesetre e-mailben elküldtük neki a kérdéseinket, melyekre egyelőre nem válaszolt.
Egyébként semmi rossz nincsen abban, hogy egy kézműves sörgyár külföldi befektetőket keres. Azonban hiba az Igazi Csíki Sör brandjét annak helyi jellegére építeni akkor, amikor a vállalkozás céges háttere végső soron kevéssé különbözik a holland multinacionális vállalat Heinekenétől.
Sipos Zoltán
A külföldi cégadatok megszerzésében az Investigative Dashboard segített.

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk