Facebookon, illetve a sajtóban ugrott neki Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének Moldován József a múlt héten. A Hargita megyei RMDSZ-es képviselő szerint Borboly felelőtlenül ígérget a borszéki kezelőközpont felújítási munkálatainak a befejezése kapcsán.

A borszéki kezelőközpont felújítási munkálataira a megyei önkormányzat 144/2015-ös számú határozatában a tartalékalapból szánt 396 350 lejt. A Hargita megyei prefektúra viszont azonnal jelezte, jogszerűtlen a tanácshatározat, és amennyiben nem tudják igazolni, hogy rendkívül súlyos a helyzet Borszéken – a tartalékalaphoz ugyanis ilyen esetben lehet nyúlni –, érvényteleníteni kell a határozatot.

Ennyire nyílt konfrontáció még nem volt

Moldován Józsefnél, úgy tűnik, a kormánymegbízott 8852/2015-ös számú, megyei tanácsnak küldött átiratával telt be a pohár: a képviselő sorozatos, felelőtlen ígéretekkel vádolja a tanácselnököt. Ennyire nyílt konfrontáció nyilvános felvállalása nem mindennapos az RMDSZ-es politikusok körében, és bár több Hargita megyei településvezető osztja Moldován álláspontját Borboly be nem tartott ígéretei kapcsán, „településük érdekében” egyik forrásunk sem merte névvel vállalni véleményét.

Nagy szavak a levegőben, avagy szakszerűen moshatjuk kezeinket? Hónapok óta figyelemmel követem szülővárosom, Borszék...
Posted by Moldován József Képviselő on Tuesday, July 21, 2015

Időközben a Hargita megyei prefektúrára a napokban megérkezett az a vaskos dosszié, amelyet a megyei önkormányzat állított össze a borszéki segély kiutalását célzó tanácshatározatnak a megalapozására. Petres Sándor alprefektus az Átlátszó Erdélynek úgy fogalmazott, a prefektúrának még nem sikerült áttanulmányoznia az iratcsomagot, ám ezt napokon belül befejezik, és az eredmény alapján hoznak döntést.

Jó kedvvel és mosolygósan megyünk előre!

Moldován támadására a borszéki tanácsülésről hazafelé tartó Borboly szintén Facebook-bejegyzésben reagált annyit, hogy „jó kedvvel és mosolygósan megyünk előre! A kutyák ugatnak, a karaván halad!” Ugyanakkor máris elkezdődtek a találgatások a támadás okai kapcsán: Moldován Józsefnek vagy az ő valamelyik emberének a megyeitanács-elnöki szék jövő évi megszerzéséért induló küzdelem első lépései?

Ma is bebizonyosodott a mondás: az akadályokat nem kikerülni, hanem legyőzni kell! Borszéki rendes havi tanácsűlesre...
Posted by Borboly Csaba on Tuesday, July 21, 2015

A feltételezést csak erősíti, hogy az Átlátszó Erdély birtokába került egy, a nyílt levél megjelenését megelőző napon kiküldött körlevél, amelyben Moldován József arra kéri a Gyergyó térségi címzetteket, gondolják át: „másodutasként” ezentúl is csak egy csíki vagy udvarhelyszéki megyeitanács-elnököt támogatnának-e, vagy elég erősek ahhoz, hogy saját jelöltet állítsanak a jövő évi helyhatósági választáson. Az alábbi interjúban többek között erre is rákérdeztünk Moldován Józsefnél.

Egy hét telt el azóta, hogy nekiment Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének, ismétlődő mohósággal, meggondolatlansággal és inkompetenciával vádolva őt. Érkezett már válasz a nyílt levélre?

M. J.:Nem érkezett, és nem is számítottam . Ahhoz, hogy a megyei tanács elnöke válaszoljon, meg kellene legyenek a válaszai. Nagy valószínűség szerint nincsenek meg, mert ezeket a dolgokat már hónapok óta taglaljuk, beszéljük. Én jeleztem már korábban, sajtón keresztül is felhívtam rá a figyelmét, hogy a Borszékkel kapcsolatos kérdésekkel – de nemcsak azokkal – csínján kellene bánnunk, változtatni kellene a viszonyuláson.

Ahogy Borboly Csaba fogalmazott az ön levelére: kutyaugatás. Annak érzi most, hogy nem kapott választ?

– Nem tudom, ő ezt hogyan látta. A nagy kérdések arról szólnak, hogy mielőtt meghozunk vagy javasolunk egy határozatot, annak a jogi alapt, hátterét előbb meg kellene nézni és előkészíteni, és ne abban reménykedjünk, hogy valamelyik intézmény esetleg nem fogja megtámadni. Ez a problémám, hogy folyamatosan visszafelé gondolkodunk, hátha meg tudjuk úszni.

Légből kapott nagy szavakról, tartalom nélküli ígéretekről beszél. Hogy-hogy betelt a pohár – vagy hogy-hogy csak önnél telt be a pohár?

– Az emberek azt várják el tőlünk, hogy változtassunk azon a hozzáálláson, ami nagyon sok év alatt kialakult. Már nem fogadják el a politikustól, hogy odamenjen és nagy szavakkal hitegessen mindenkit, aztán utólag kiderüljön, hogy azok az ígéretek nem megvalósíthatók. Tehát nem nálam telt be a pohár, hanem Hargita megye lakosságánál, de úgy általában az embereknél is a politikusokkal szemben. Az emberek azt várják, hogy változtassunk a viszonyulásunkon: legyünk közvetlenebbek, nyíltabbak, és úgy gondolom, ha valamit nem tudunk megcsinálni, a közösség el tudja fogadni az érveket, hogy nincs lehetőség, jogi keret. Sokkal jobb, ha kimondjuk, mintsem ígérnénk, hogy megcsináljuk, aztán utólag kiderül, hogy mégsem tudjuk.

Megválasztása előtt Borszék és az ottani turizmus fellendítését ígérte. Gyergyói képviselőként miért fontosabb Borszék, mint például Gyergyószentmiklós?

Nem Borszék fellendítése a legfontosabb, de ebben a 100-150 km-es körzetben számos olyan ismert turisztikai célpont van – Borszék, Gyilkostó, Parajd, Korond, Tusnád vagy Szováta –, amit messzemenően nem tudunk eléggé kihasználni. Ezért lenne fontos, hogy ezek a települések visszakerüljenek a turisztikai körforgásba, hogy újra magukhoz tudják vonzani a látogatókat.

Nem kell kitalálni valamit, amit már előttünk megtettek, ezeknek a településeknek egyenként is megvannak a földrajzi és turisztikai adottságai, amelyekkel nem kell egyebet tenni, mint egy szakmai és szakszerűen felépített stratégiával újrakezdeni és elindítani a turizmust, ami ezen a vidéken fel tudja lendíteni a gazdasági életet. Ha Borszék kezelőbázisa elindul és visszakerül a balneoterápiás központok közé, ha a Gyilkostón ki tudunk alakítani egy stabil turisztikai létszámot, ha Parajdon a wellness központ mellé felépítünk egy 4-5 csillagos szállodát és ajánlatokat tudunk tenni a turistáknak, hogy mivel töltsék el szabadidejüket, ezek a települések lehetnének Hargita megye hajtómotorjai.

Ide az elmúlt években nem érkezett olyan befektető, aki valamilyen gazdasági fellendülés tudott volna nyújtani a térségnek, ezért azokkal az adottságokkal kell foglalkozni, amelyek itt vannak, ezekre építeni, ezekből kellene kihozni azt a növekedést, amit el tudunk érni saját erőből.

Ezért küldték önt a parlamentbe választói. Ehhez képest a 2012-es megválasztása óta eltelt időszakban – legalábbis a képviselőházi jegyzőkönyvek szerint – nem sok tevékenysége kötődik kimondottan választókerületéhez: 13-szor szólalt fel, 2 politikai nyilatkozatot tett, 29 törvénykezdeményezést írt alá, 5-ször kérdezett vagy interpellált – mindezek közül csupán egy kérdésben, a félbehagyott turisztikai beruházások kapcsán lehet a térségre, illetve Borszékra ismerni.

Ezek hivatalos, nyers statisztikák. Azok az egyeztetések, tárgyalások, amelyeket a kollégákkal folytattunk a szakbizottságokban, nincsenek benne. Mivel azokban a szakbizottságokban, ahol a turisztikai kérdéseket tárgyalják, nem én vagyok, hanem egy másik kollégám, ezeket a kérdéseket ők tartják fenn, ők terjesztik elő, és fordítva. Tehát vannak olyan közös kezdeményezések, amelyek más kollégák nevével futnak, mert így működik a parlamentben. A nyilvános kijelentéseknek csak akkor van súlya, ha van mögötte tartalom.

Akkor lehet érdemben beszélni, amikor már valamit megcsináltunk – például az adótörvénykönyvhöz beadott javaslat, miszerint a hegyi turizmus számára nyújtsunk adókedvezményt szezonon kívül. Ez egy olyan konkrét kezdeményezés, amit el tudtam indítani. Vagy a voucherek kérdésével, a beruházásokkal, autópályával kapcsolatos tárgyalások. Ezek a kezdeményezések nem közvetlenül, hanem közvetetten járulnak a turizmus fejlesztéséhez.

A nyílt levelet követően találgatások kezdődtek, hogy esetleg már a jövő évi helyhatósági választási kampányra készül elő. Ilyen keményen indít?

Nem, ez nem függ össze a választásokkal, hanem inkább az RMDSZ-kongresszusal, amin azt jelentettük ki, hogy újratervezés. Többek között az én elképzelésem erről úgy szól, hogy a viszonyulásokon is változtatni kell. Ehhez próbálok igazodni, és ahhoz, amit ígértem a választóknak: amennyiben lehet, megpróbálom mindenhol megszüntetni az összetűzést, találjuk meg a megoldást a magyar politikai pártokkal, találjuk meg azokat a közös szempontokat a településeken, amelyek a fejlődéshez vezetnek.

Akkor azt állítja, nincs semmilyen összefüggés a nyílt levél, valamint az egy nappal korábban szűk körnek szétküldött körlevele között, amelyben éppen egy gyergyói megyeitanács-elnökjelölt állítása kapcsán javasolt konzultációt?

– Az már egy több hónapos megyei egyeztetés. Meg kell fogalmaznunk, hogyan viszonyulunk a jövő évi választásokhoz, miután változott a választási törvény. Nem ez az első ilyen levelem, időközönként ki szoktam kérni a véleményüket azoknak, akiket képviselek.

Ön a kommunikációs és információtechnológiai bizottság tagja, de weboldalán még mindig az áll: Hamarosan indulunk. Hová?

(nevet) Ezt a weboldalt beindítottuk, de a Facebook közvetlenebb, gyorsabb és hatékonyabb felületnek bizonyult, mint a weboldal, ami kicsit idejét múlt.

Mihály László

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.
Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.
A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.
Bankszámla:
Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU