Nem lettünk okosabbak a rekordösszegű erdélyi médiatámogatás szerződését végigolvasva. A dokumentum szinte semmilyen konkrétumot nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a 4,5 millió eurót mire is adták.


Sem részletes költségterv, sem pedig szakmai program nem része jelenleg annak a támogatói okiratnak, melyet az Erdélyi Médiatér Egyesület kötött meg az Emberi Erőforrások Minisztériumával 2017. december 29-én.
A támogatás felhasználásával kapcsolatos részleteket az Erdélyi Médiatér Egyesület a szerződés megkötésétől számított 60 napon belül kell, hogy elküldje, így várhatóan február végén, március elején tudunk meg leghamarabb részleteket arról, hogy az egyesület mit tervez ebből a támogatásból.
Akármilyen furcsának tűnik úgy kifizetni 1,45 milliárd forint közpénzt, hogy közben nem tiszta, mi is valósul meg a pénzért cserébe, ez törvényes a 425/2016. (XII. 15.) Korm. rendelet szerint.

A támogatási döntésből annyi derül ki, hogy:
– a támogatott tevékenység 2018. december végéig szól, tehát egy év alatt fogják elkölteni az 1,45 milliárd forintot;
– a támogatást egy összegben utalták a szerződés megkötését követő 15 napon belül;
– az egyszerűsített költségterv szerint a pénz nagyobb része (700 millió forint) személyi juttatásokra és adókra megy, a dologi kiadások 550 millió forintra rúgnak, működési költségre pedig 200 millió forintot irányoztak elő.


A korábban gyakorlatilag ismeretlen, az erdélyi Főtér.ro portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült: a tavaly év végi kormányzati osztogatás idején az erdélyi magyar médiában megszokott pénzekhez képest csillagászati összeget, 1,45 milliárd forintot, vagyis 4,5 millió eurót kapott.
A nagyságrendek érzékeltetéséhez elég, ha annyit mondunk, hogy a Főtér.ro eddig évente mintegy 40 millió forintból működött, és a többi „nagy” erdélyi magyar portál költségvetése is legfeljebb a duplája ennek az összegnek (az erdélyi magyar on-line médiára fordított magyarországi közpénzekről szóló anyagunk itt olvasható).
Azonnal megindultak a találgatások, mire költik majd el ezt a pénzt. Az világos, hogy ennek a támogatásnak egy részét a legnagyobb erdélyi magyar médiacég, a jelenleg csődeljárás alatt álló Udvarhelyi Híradó Kft. „megmentésére” ítélték meg – a véletlenül Simicska-Orbán konfliktusba belekeveredett cég helyzetéről 2017 decemberében írtunk összefoglalót:

Az Orbán – Simicska háború járulékos vesztesége lehet Erdély legnagyobb médiacége

Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait aztán a László János székelyföldi vállalkozó tulajdonában levő Prima Press Kft. vette át 2018 január 8-án. Két hétre rá, január 26-án az Erdélyi Médiatér Egyesület 4,7 százalékos tulajdonrészre tett szert a cégben – valószínűleg azért, mert csak így lehetett megoldani azt, hogy az egyesület pénzt tegyen a cégbe és így lehessen folyósítani a Prima Press Kft. bérlistájára átkerült több száz alkalmazott fizetését. (ebben a bekezdésben egy pontosítást eszközöltünk – szerk. megj. 11:57, 9.02.2018)

Titokban gazdát cserélt a legnagyobb erdélyi médiacég több száz alkalmazottja

A támogatást Demeter Szilárd, Tőkés László EP-képviselő egykori irodavezetője, jelenleg a Századvég elemzője lobbizta ki. A vele készült interjúból csak igen homályos kép körvonalazódott a tervekről. Szavaiból annyit sikerült kihámozni, hogy
– nem az a terv, hogy felvásárolják az erdélyi médiapiacot;
– hangsúlyosan on-line fejlesztéseket szeretnének. És nem csupán platformokban, hanem hatékony online tartalommenedzsmentben is gondolkoznak;
– lesz saját szerkesztőség, de lesz lehetőség befogadni és forgalomba hozni a szerkesztőségen kívüliek tartalmát is, beleértve az olvasói vagy olvasók generálta kontenteket is;
– az egyesület külön projektcéget alapít, ahol a lehető legjobb szakembereket alkalmazzák.

„Lesz saját portálunk több is, vertikális is, horizontális is”. Erre megy a másfél milliárdos sajtótámogatás Erdélyben

Amint többet tudunk az ügyről, jelentkezünk.
Sipos Zoltán


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: [email protected] (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU