Az Erdélyi Kávéház műsorvezetője, Gáspárik Attila szerint az igazgató annyit közölt vele telefonon, hogy semmilyen magyarázattal nem tartozik.
„Ma reggel megtudtam, hogy többet nem szerepel az Erdélyi Kávéház az Erdélyi tv műsorán. Magyarázat nincs.” – írta Facebook-bejegyzésben a műsor vezetője, Gáspárik Attila.

„Ma reggel felhívtam az Erdélyi Magyar Televízió vezérigazgatóját, Soós Attilát, aki azonban nem volt hajlandó megindokolni a döntést. Azt mondta, nem tartozik nekem semmilyen magyarázattal, és megkért, hogy többet ne hívjam fel” – mondta el az Átlátszó Erdélynek a műsorvezető, hozzátéve, hogy a műsor megszüntetésére „ki lehetett volna találni millió indokot, azt, hogy a műsor megkopott, vagy hogy nem volt jó a sminkem, bármit”. Gáspárik szerint egyértelmű cenzúráról van szó.
Az Erdélyi Kávéház közéleti-kulturális beszélgetőműsor. A bő 20 perces beszélgetéseket eddig heti rendszerességgel lehetett követni az Erdélyi Magyar Televízión. A műsort 8 éve vezeti Gáspárik Attila, elmondása szerint ezért a munkájáért sosem kapott pénzt.

„Soha nem kaptam olyan jelzést ezzel a műsorral kapcsolatban, hogy valami nem lenne rendben. Mindig igyekeztem a lehető legkülönbözőbb világnézetű embereket meghívni” – mondta Gáspárik, hozzátéve azonban, hogy az ETV egy másik műsorából, a Sajtóprésből „kikopott”, egy ideje oda már nem hívják meg.

“Volt olyan, hogy egy-egy Sajtóprés-beszélgetés után felhívtak a Communitastól (a Communitas Alapítvány a televízió finanszírozója – szerk. megj.)” – emlékezett vissza Gáspárik.

Az Erdélyi Kávéház YouTube-playlistje:

Erdélyi Kávéház - YouTube

Erdélyi Kávéház: Szathmáry Zsolt István - 2019. március 5.


Úgy tudjuk, a televízió dolgozóit is meglepetésként érte a vezérigazgató döntése, indoklást ők sem kaptak.
„A Híradó felelős szerkesztője vagyok, de én is a folyóson át megyek el a mosdóba, hallottam, láttam, hogy a kollégák dolgoznak azon, hogy helyrehozzák a Markó Bélával készített Kávéház hangját. Tehát összefüggésbe hozni a mostani esettel pont ezt a felvételt nem lehet. Ez szerencsétlen egybeesés, ami két operatőr számlájára írható, és ez bizonyítható” – nyilatkozott megkeresésünkre Farkas István, aki eddig a saját műsoránál nem tapasztalt cenzúrát:
„Nyilvánvalóan lehetne itt fabulálni, hogy az Erdélyi Kávéháznak ez lett volna az utolsó adása, vagy ha jó lett volna a hang, akkor sem engedik műsorba... Ismétlem, tény, hogy a Markós beszélgetés felvételének vállalhatatlan volt a hangminősége.

A munkaadóm döntésének a kommunikációs módja az, ami engem elgondolkodtat, és tudom, hogy ez valamennyi itt dolgozó kollégára rásüti azt a bizonyos bélyeget. Tudjuk mindketten, hogy ha ez nem a Facebookon kap így nyilvánosságot, hanem előbb az Erdély TV ad ki egy közleményt arról, hogy megszüntettünk egy vagy két műsort, de helyette indítunk mást, vagy megszüntettük, mert a gyártási költségekből drónt szeretnénk vásárolni, annak más üzenete van.

Nem tudom, hogyan sikerült lelőnie Gáspáriknak a «poént» a tévé vezetősége előtt. És ilyen szinten nem is az én meccsem ez. A Híradóban még egyetlen anyagot sem tiltottak le, így ha a Gáspárikkal való «szakítást» letiltásnak akarod beállítani, azt kell mondanom, hogy ez itt egyszeri eset.
Jósolni nem tudok, én is tudok az RMDSZ és a Fidesz közeledéséről, nem nehéz párhuzamba állítani a mostani esetet a magyarországi döntésekkel, ahogy azt meg is tették a Facebookon. Az Erdélyi Kávéház leállításáról, gyártásának a felfüggesztéséről (?) velem senki nem konzultált, de nyilván nem is kell. Attól azonban elhatárolódok, hogy az Erdély TV-nél cenzúra vagy kézivezérlés van.”
A televízió igazgatóját, Soós Attilát telefonon próbáltuk elérni, azonban a vonal folyton megszakadt. Soós SMS-ben jelezte, hogy nincsen térerő ott, ahol tartózkodik, és visszahív, amint tud beszélni. Amint sikerül megszólaltatni, cikkünket frissítjük.
UPDATE 15:07, 05.04.2019: Az ETV Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, miszerint két produkciótól, az Erdélyi Kávéháztól valamint a Politika belülről c. műsortól megválnak. Utóbbi műsor egy Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel való beszélgetés volt.

Az ETV közleménye

Az Erdélyi Magyar Televízió 2008-ban kezdett el sugározni. A televíziót jelenleg az ETV Center Kft. működteti. A cég tulajdonosa a televíziót alapító Janovics Jenő Alapítvány, ügyvezetője pedig Soós Attila.
Az ETV fő bevételi forrását a Communitas Alapítványtól kapott támogatás képezi. Mérlege szerint a Janovics Jenő Alapítvány éves bevétele 950 ezer euró volt 2017-ben.
Címlapfotó: Gáspárik Attila, az Erdélyi Kávéház műsorvezetője, egyben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója