Soha véget nem érő buli az élet Marosvásárhelyen: az önkormányzat tavaly 225 koncertre 4,1 millió lejt (840 ezer eurót) költött. 2018 májusában 58 koncerten mulattak a marosvásárhelyiek Loredana Groza, Elena Gheorge, Antonia, Carla’s Dreams, Irina Rimes, Nicoleta Nuca, Damian Drăghici & Brothers és Jakab Csaba társaságában. Nem hallottál ezekről a művészekről? Na ugye hogy rád fér egy kis zenekultúra!

Bár a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal évek óta tetemes összegekből szórakoztatja az adófizetőket, erről kevés cikk jelent meg, az erdélyi magyar sajtó pedig említést sem tesz róla. A polgármesteri hivatal koncertköltései akkor kezdtek nyilvánosságot kapni, amikor 2017 elején a marosvásárhelyi AMPER egyesület (Asociația pentru Minți Pertinente) közérdekű adatigényléssel fordult a polgármesteri hivatalhoz, hogy kiderítse, mennyit költött az ingyenes koncertekre.

Nem kaptak választ, így beperelték a hivatalt. A bíróság kötelezte az önkormányzatot, hogy adja ki a kért információkat, így részletekben megkapták a szerződéseket. Az utána megjelent cikk kilenc koncertről szóló szerződést közölt, ezek összesen 184 701 lejbe (közel 40 ezer euró) kerültek.

Később, 2017 decemberében Dan-Sorin Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (Partidul Oamenilor Liberi) egyik alapító tagja és elnöke megosztott egy szerződést a Facebook-oldalán, amelyet Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere kötött a SC LEMON MUSIC SRL céggel 47 072,04 lej (9900 euró) értékben egy 40 perces Andra & Band koncertért a nemzetközi nőnap alkalmából.

A tanácsos azt sérelmezi, hogy az Alexandru Papiu Ilarian Kollégium robotika laboratóriuma 45 000 lejből készült el, annyiból, amennyiért Andra énekelt negyven percet. Míg egyesek civil szervezetekben küzdenek a társadalomért, addig a PNL-RMDSZ-PSD által vezetett tanács milliókat költ koncertekre közpénzből, így Mașca.

Ezután Cătălin Vischi helyi újságíró kezdte publikálni a polgármesteri hivatal koncertköltéseit. 2018 augusztusában a Știri din Mureș alapítója és újságírója arról cikkezett, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal 2018 első felében 1,4 millió lejt (307 ezer eurót) költött szórakozásra: koncertekre és parádékra.

Az év első hat hónapjában Dorin Florea 107 szerződést kötött különböző énekesekkel, együttesekkel és művészekkel, vagy ezek képviselőivel. A szerződések összértéke: 1,4 millió lej (290 ezer euró).

Cikke végén a szerző ironikusan megjegyzi, hogy

„abszolút logikus koncertekre költeni, hiszen Marosvásárhely tömegközlekedési rendszere 1975-ös szinten van, a földalatti és felszíni parkolóhelyek problémája megoldódott, a város tereprendezése, higiéniája és közszolgáltatásai túllépték a tökéletességet. Tehát mindenünk megvan, szórakozzunk! - mondja a város vezetősége. Legalább a mi pénzünkön csináljuk.”

Később újabb anyagban számolt be Vischi arról, hogy augusztustól októberig, két hónap alatt 89 újabb koncertre szerződött Dorin Florea, tehát az év első tíz hónapjában összesen 189 ilyen szerződést írt alá.

Decemberben, a nagy centenáriumi, nemzeti, karácsonyi és szilveszteri ünnepségek végén újra összesíti az adatokat, és megállapítja, hogy a 2018-as év tele volt szórakozással: összesen 193 ingyenes koncertet rendezett a polgármesteri hivatal közpénzből, a végösszeg 3,3 millió lejre rúg (722 ezer euró). Ez a pénz a többé-kevésbé kulturális szolgáltatást nyújtó énekesek és együttesek, illetve koncertszervezők bankszámláján landolt.

Becitálták a rendőrségre az újságírót

Vischi gyakran bírálta cikkeiben a polgármesteri hivatal költségvetését, így történhetett meg, hogy februárban az újságírót „meghívta” a rendőrség, hogy tisztázzák a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal panaszát, miszerint cikkeivel „megsértette a társadalmi együttélés szabályait, valamint a közrend és közbiztonság fenntartását/meglétét”. Az önkormányzat be is perelte az újságírót és kiadványát, de a bíróság elutasította a keresetet.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester. Fotó: psnews.ro

Bármennyire tetemes összegekről van szó, az esetről szóló sajtóanyagokban kevés szerződés/bizonyíték található arra vonatkozóan, hogy ténylegesen mennyit költött a polgármesteri hivatal koncertekre, illetve különböző kulturális eseményekre. Ezért adatigényléssel kikértük a hivataltól a 2016 és 2017-ben kötött összes szerződést (a 2018-ban és az idei évben kötött szerződéseket megtaláltuk a polgármesteri hivatal honlapján).

A közérdekű adatokkal foglalkozó hivatalnok ugyan elküldte a 2016-2017 között kötött szerződések listáját (bár nem listát, hanem a teljes és eredeti szerződésállományt kértük), viszont a koncertekért fizetett összegeket kezdetben bizalmas adatként jelölték meg.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen törvény alapján lehetnek titkosak ezek az adatok, nem válaszoltak, hanem újraküldték az előbbi dokumentumot, később pedig elküldtek egy 44 elemes listát a 2016-ban megkötött koncertszerződésekről, immár összegekkel.

A későbbi években kötött szerződésekhez viszonyítva gyanítjuk, hogy ez a lista nem tartalmazza az összes koncertet. A listán 44, 2016 október-novemberében megkötött szerződés szerepel, eszerint 2017-ben egyetlen koncertet sem rendelt a városháza, amit kétlünk.

Az adatigényléssel foglalkozó hivatalnok ‒ kétkedésünkre, hogy ez volna minden ‒ telefonon közölte, hogy ha a teljes adatsort kérjük, akkor forduljunk a törvényszékhez, illetve adjunk be adminisztratív panaszt, mert a hivatalban a protokollt megkerülve jutnak el hozzá az általam igényelt adatok, és ő semmit sem tud tenni az ügyben. Megjegyezte azt is, hogy sokan fordulnak a törvényszékhez, és általában úgy érik el, hogy az adatokat teljes egészében kiadják.

Ezen az idővonalon szemléltetjük, hogy 2018-tól idén március elejéig melyek voltak a legköltségesebb koncertek. (A képen levő nyilakkal lehet lépegetni.)

Akik több adatra kíváncsiak, azok megnézhetik az általunk összegyűjtött nem teljes listát a 2016-2019 között rendezett kulturális, nonprofit és nyilvános eseményre fordított pénzösszegekről, ugyanakkor az események alapinformációi is megtalálhatóak ebben az Excel táblázatban. A polgármesteri hivatal szerződéseit itt böngészhetik.

Felhőtlen szórakozás vagy ködös manipuláció?

Akármennyire különös, az ismeretlen együttesek koncertjeire kiszórt közpénzek politikai szempontból megtérülni látszanak. Ezt bizonyítja egy idei közvélemény-kutatás is, amelyben legnagyobb pontszámot (7,8) a szórakoztató programok és fesztiválok megszervezéséért kapta a városvezetés.

Az említett kutatásból az is kiderül, hogy majdnem fele-fele arányban tartják Dorin Floreát jó polgármesternek, míg 24 százalék gondolja róla, hogy korrupt, és 24 százalék, hogy tisztességes. Újraválasztását tekintve 34 százalék igennel válaszolt, míg 43 százalék nemmel. A megmaradt 23 százalék bizonytalan volt.

A városháza koncertköltéseit feszegető kérdéseinket Dorin Florea polgármesternek címeztük, azokra a polgármesteri hivatal kulturális osztálya válaszolt.

A marosvásárhelyieknek valóban ilyen sok koncertre és szórakozásra van igényük?

Az összes rendezvényt a helyi tanács hagyta jóvá, sok eseményt a polgármesteri hivatal partnerségében lévő cégek rendeznek, ugyanakkor ők is nyújtják be a pályázatokat a kulturális és szórakoztató tevékenységekre.

Miért prioritás koncertekre költeni, amikor más területeken óriási beruházásokra és újításokra lenne szükség?

Minden osztály a helyi tanács által megszavazott és előre meghatározott összegből gazdálkodik. Más beruházás nem szenved hátrányt a koncertek miatt, sőt az eseményeknek turisztikai vonzata van, és kereskedelmi hasznot hoznak a városnak.

Mi a célja ennek a sok és nagy összegű koncertnek?

Figyelembe véve, hogy minden hazai és külföldi városban vannak oktatási, kulturális és szórakoztató események, nem értjük, hogy Marosvásárhely miért lenne kivétel. A kulturális változások mellett a lakosságnak nyújtott szórakozás szükséges a kellemes légkör megteremtéséhez, még inkább a lakosságnak annyira fontos napok környékén. Ez egy alkalom arra, hogy a társadalomban kapcsolatokat teremtsünk, vonzzuk a turistákat és a kereskedőket.

Hogyan és milyen elvek alapján választják ki azokat az énekeseket és együtteseket, amelyekkel több mint 50 ezer lej értékben szerződnek?

A Polgármesteri Hivatalnak vannak olyan bizottságai, amelyek elemzik, javaslatokat tesznek és eldöntik, hogy mely énekesek/együttesek lépjenek fel, figyelembe véve azok társadalmi hatását/impaktját. Természetesen román, magyar és nemzetközi művészek közül válogatunk.

Az együttesek kiválasztásánál mennyire játszik szerepet az általuk szolgáltatott zene minősége?

A zene minősége nagyon fontos, ezért mellőzte a Polgármesteri Hivatal a közönséges (eredetiben: suburban) zenét, és szólította meg az összes műfajt kedvelő lakosságot.

Mi az oka annak, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal olyan énekesekkel/együttesekkel is óriási összegű szerződést köt, amelyeket már sokszor láthatott a lakosság?

Abban az esetben, ha egy énekes sikeres volt, és közönséget vonzott, a marosvásárhelyi lakosság pedig kérte, hogy jöjjön vissza, a tanács mindent megtett annak érdekében, hogy újra láthassa a közönség. A művészek a lakosság preferenciái alapján kerülnek kiválasztásra.

(Update 11:51, 13.05.2019: Korábban azt állítottuk, hogy Dan-Sorin Mașca városi tanácsos is, tévedtünk. Javítottuk a hibát.)

Címlapon Inna-koncert Marosvásárhelyen. Fotó: YouTube