Egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy sikerül az RMDSZ volt ügyvezető elnökének átnyergelni a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségébe.

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk

„Visszatérek az első szerelmemhez, a médiához” – nyilatkozta Kovács Péter a Transindexnek január 4-én, amikor bejelentette lemondását az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéről. A Krónika már akkor tudni vélte, hogy a politikus főszerkesztő-helyettesi tisztségre pályázik a Kolozsvári Rádiónál.

Azt, hogy Kovács a Kolozsvári Rádióhoz menne, az Átlátszó Erdélynek azóta tucatnyian erősítették meg. A szóbeszédnek létezik egy olyan változata, miszerint Kovács egyszerű szerkesztő lenne – mi nem tartjuk valószínűnek, hogy az RMDSZ funkció szerint második embere bevállalna egy ilyen, korábbi állásához képest sokkal alacsonyabb presztízsű állást.

Ennél sokkal valószerűbb, hogy Kovács arra a főszerkesztő-helyettesi állásra pályázik, melyet korábban Rostás-Péter István, majd Szentannai Ágota töltött be. Az állás azért üres, mert Szentannai október 1-i kinevezése után három hónappal, december végén távozott ebből a pozícióból, mivel időközben a budapesti Román Kulturális Intézet programszervezőjévé nevezték ki.

Nem biztos, hogy lehetséges, ráadásul rosszul néz ki

Minden jel arra mutat azonban, hogy Kovács Péter átigazolása – ha egyáltalán megtörténhet – nem lesz problémamentes. Amellett, hogy a váltás szakmai-etikai, valamint hitelesség szempontjából is problémás, egy ilyen lépés újabb példa lenne arra, hogy az RMDSZ úgy tartja kontroll alatt a szerkesztőségeket, hogy már a látszatra sem ügyel. Mindezt akkor, amikor még le sem csillapodtak a kedélyek a Progress Alapítvány cenzúrabotránya után.

„Fenyegetés az, amikor az ember fél, a kollégái félnek.” Így cenzúráz a Progress

Noha sem a közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvény, sem pedig a közszolgálati rádiónál dolgozó újságírók statutuma nem tiltja explicit módon azt, hogy politikus rögtön a mandátumáról való lemondása után vezető pozíciót töltsön be a közmédiában (pusztán csak párttag nem lehet a jelentkező), ezek a szabályok egy sor olyan, közszolgálatiságra és politikamentességre vonatkozó előírást tartalmaznak, melyek teljesítéséről Kovács Péter egyáltalán nem biztos, hogy majd meg tudja győzni a rádió vezetését.

Szakmai tapasztalata nem elég, hogy beiratkozzon a versenyvizsgára

Ennél is fontosabb az, hogy a rádiónál az állásokat – így a főszerkesztő-helyettesi tisztséget is – sikeres versenyvizsga nyomán töltik be. A versenyvizsgára való beiratkozáshoz alapfeltétel az audiovizuális médiában eltöltött, 3 évnyi szakmai tapasztalat, amelyet munkakönyvvel vagy igazolással kell bizonyítani (egy főszerkesztő-helyettesi tisztség betöltésére meghirdetett versenyvizsga feltételrendszere itt elérhető).

Kovács Péter az RMDSZ honlapján közzétett önéletrajza szerint 1997-1998-ban a kolozsvári területi rádióstúdióban volt szerkesztő – ez azonban kevés a részvételhez a versenyvizsgán. Arról nem is beszélve, hogy a pályázati anyag összeállításakor, valamint a versenyvizsga során elég komoly szakmai feltételeknek kell megfelelni.A vezérigazgató húzódozik a kinevezés gondolatától

Persze a bonyolult versenyvizsgának van kiskapuja is: elvileg a főszerkesztő-helyettesi tisztséget ideiglenesen is be lehet tölteni. És bár ez csak három hónapra szól, egész hosszú ideig el lehet lenni ebben az ideiglenes állapotban. Úgy tudjuk, Rostás-Péter István is sokáig ideiglenesen töltötte be ezt az állást (az ő versenyvizsgája körüli huzavonáról itt olvasható román nyelvű cikk), és Rostás utódja, Szentannai Ágota sem versenyvizsgázott.

Úgy tudjuk, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettesi pozíciójának az ideiglenes betöltése ügyében a Regionális Stúdiókat vezető Florin Brusten felterjesztése a mérvadó, illetve szükség van még a Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatójának, Ovidiu Miculescunak az aláírására.

Ez utóbbi puszta formaság lenne, ha nem egy politikai párt egyik vezetőjéről lenne szó. Információink szerint Ovidiu Miculescu tud Kovács Péter szándékáról, azonban húzódozik a kinevezés gondolatától, mert úgy érzi, botrány lehet belőle.

Kovács Pétert e-mailben kerestük meg kérdéseinkkel január 6-án, azonban eddig nem válaszolt.

Sipos Zoltán

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk