Ha a szerkesztőség folytatni akarja a munkát, akkor az RMDSZ alapítványa jó eséllyel megkerülhető – derül ki a jelenleg rendelkezésünkre álló, nyilvános adatokból.

„(A portál működtetésének szüneteltetéséről szóló) értesítés nyomán kértük a kiadó vezetőjét, hogy a jogok átadásával, jelképes eladásával adjon lehetőséget nekünk a 14 évnyi munka folytatására, befektetők, támogatók bevonásával. Ugyan a kiadó nem zárkózott el ettől, ez idáig csupán arról biztosítottak, hogy archívumunk, a megjelent anyagok, elérhetőek lesznek a továbbiakban is” – áll abban a közleményben, melyet az Erdélyi Riport publikált december 29-én.

„Mi ezt a (folytatásról szóló) kérést természetesen figyelembe vesszük, azonban döntés erről még nem született” – nyilatkozott a Transindexnek a Riportot kiadó Progress Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Nagy-Debreczeni Hajnalka január 9-én.

Miközben a szerkesztőség egy sebtében összedobott, amúgy a régi felületnél sokkal barátságosabb blog.hu-s felületen folytatja a munkát, és befektetőket keres a folytatáshoz, nem egészen világos, hogy pontosan mit is birtokol az Erdélyi Riportot kiadó Progress Alapítvány.

Másképp fogalmazva: megakadályozhatja-e azt, hogy az Erdélyi Riport újságírói ez alatt a név alatt tovább publikáljanak?

A márka nem a Progress-é

Ugyanis ami a márkát (az „Erdélyi Riport” nevet, valamint a piros-fekete logót) illeti, ezt 2006 áprilisában jegyezte be a nyomtatott hetilap akkori kiadója, a SC Editura Scripta SA. A cég joga a márka használatára azonban tíz év után, 2016 tavaszán lejárt.

Az Erdélyi Riport a nevet jelenleg is használja, a logója azonban másképp néz ki. Ezt a verziót viszont nem védték le.

Korábbi anyagunk:

„Fenyegetés az, amikor az ember fél, a kollégái félnek.” Így cenzúráz a Progress

Szintén homályos az, hogy kinél van a lap kiadásának a joga. Szűcs László, az Erdélyi Riport főszerkesztője szerint 2009 tavaszán, amikor a lap újságírói által alapított cég, az azóta megszüntetett Editura Riport SRL átvette a lap kiadását, akkor a lap kiadási jogának az átadásáról szerződésben rendelkeztek.

Nem tudni mit adtak át

Később, amikor a kiadványt 2013-ban az Editura Riport SRL-től átvette a Kós Károly Akadémia, az új kiadó az Editura Riport SRL-t bízta meg a lap kiadásával – emlékezett vissza Szűcs László. Azonban nem tudni, hogy pontosan mit is fedett az átadás akkor, amikor 2015 tavaszán a Kós Károly Akadémia továbbadta a Riportot a Progress Alapítványnak. „Ezt a két kiadó egymás között intézte, újságírókként nekünk erre rálátásunk nem volt” – nyilatkozott az Átlátszó Erdélynek Szűcs.

A kiadási jogok amiatt is fontosak, mert valószínűleg ez dönti el, hogy mi lesz az Erdélyi Riport archívumának sorsa. Az archívumot jelenleg egy németországi szerveren tárolják, a tárolási költségeket Szűcs tudomása szerint a Progress Alapítvány fizeti, és az éves szerződés februárban jár le.

Verestóy birtokolhatja a riport.ro-t

Miközben a jelenleg is használt erdelyiriport.ro domain a Progress Alapítvány tulajdonában van, az Erdélyi Riportnak van másik, korábbi domain-je, a riport.ro. Ezt 1996-ban védte le egy SC Trinerv PB SA nevű cég, ami azért különös, mert az általunk használt négy cégadatbázis egyikében sem találtunk ilyen nevű céget.

A kontaktszemély e-mail címe mindenesetre balogh.anna@clicknet.ro. Ez a név megegyezik Verestóy Attila RMDSZ-szenátor bizalmasának a nevével. A politikus korábban több erdélyi magyar médiaprojektet – többek között az Erdélyi Riportot – is finanszírozott, így lehet, hogy ő is beleszól majd a portál további sorsának alakulásába.

Sipos Zoltán

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk