Lupta împotriva coronavirus este folosită ca pretext de către guvernul ungar pentru a controla spaţiul media independent, şi pentru a introduce un sistem de cenzură.
În data de 30 martie 2020, Parlamentul Ungariei a adoptat o modificare a codului penal care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru cei care publică “informaţii neadevărate” care îngreunează sau zădărnicesc lupta împotriva coronavirus.
Putere absolută pentru Viktor Orbán
Modificarea face parte din legea anti-coronavirus adoptată de parlament care a instituie un regim juridic extraordinar şi care îi conferă drepturi discreţionare lui Viktor Orbán. Potrivit legii, premierul are posibilitatea de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, fără votul parlamentului, pe o perioadă nedefinită. Mai mult, Orbán va putea suspenda sau modifica şi legile care sunt deja în vigoare.
[wp_ad_camp_1]
Pentru că nu conţine nici o referire la data de sfârşit a regimului juridic extraordinar, legea a fost critizată de către partidele de opoziţie, precum şi de către Parlamentul European. În esenţă, Viktor Orbán are “carte blanche” pentru a decide dacă şi când va renunţa la puterea absolută.
O parte a legii adoptate este şi modificarea codului penal, cu paragraful: “cel care publică o faptă neadevărată sau o faptă parţial adevărată care poate îngreuna sau zădărnici eforturile pentru protecţie, comite o infracţiune şi poate fi pedepsit cu privarea libertăţii de la 1 la 5 ani”.
La prima vedere, această modificare pare inutilă, pentru că răspândirea de ştiri false era şi până acum sancţionată de codul penal.
Modificarea nu este justificată
În ultima perioadă, mai multe persoane au fost puse sub urmărire penală pentru răspândirea unor ştiri false, însă nici unul dintre ei nu este jurnalist. În mass media independentă din Ungaria nu există fenomen de “fake news”, cu atât mai puţin în ceea ce priveşte informaţiile legate de coronavirus.
“Această modificare a codului penal nu este justificată din punct de vedere al societăţii” – a comentat într-un comunicat de presă Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari (MÚOSZ).
“Considerăm această modificare inutilă şi lipsită de proporţionalitate, care are ca scop limitarea informării populaţiei. Până acum, organele media independente au dat dovadă de responsabilitate în ceea ce priveşte publicarea ştirilor legate de coronavirus. Ameninţarea cu închisoarea va creşte cenzura, autocenzura şi va reduce la tăcere vocile critice. Asta înseamnă că lupta împotriva virusului va fi îngreunată, iar siguranţa cetăţenilor va scădea.”
Ştirile despre lipsa echipamentelor nu sunt „fake news”
Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari mai atrage atenţia asupra faptului că informaţiile care în trecut au fost numite “fake news” de către guvern şi de către mass media apropiată de guvern sunt relatări despre lipsa echipamentelor de protecţie, a măştilor şi a soluţiei de dezinfectant pentru mâini.
Ştiri despre medici care lucrează fără echipamente adecvate, că nu se testează populaţia îndeajuns şi că nu se testează nici persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19. Aceste relatări nu sunt “fake news”, ci ştiri bazate pe relatările angjaţilor din sistemul sanitar, fotografii, filmări, date.
“O parte esenţială a muncii nostre este de a publica aceste informaţii. Nu credem că lupta împotriva coronavirus ar fi mai eficientă dacă nu s-ar vorbi despre aceste aspecte, deoarece presiunea venită din partea media şi a societăţii poate corecta aceste greşeli” – a punctat Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari.
[wp_ad_camp_2]
Control direct al redacţiilor independente
Faptul că rămâne la latitudinea judecătorilor ce este “faptă neadevărată” care “îngreunează sau zădărniceşte eforturile pentru protecţie” este o problemă pentru că guvernul condus de Viktor Orbán are o lungă istorie în ceea ce priveşte întărirea controlului asupra mass media şi a campaniilor de denigrare a jurnaliştilor independenţi.
“În realitate, guvernul poate decide arbitrar dacă o ştire este adevărată sau falsă. În acest fel, legea permite guvernului să controleze direct redacţiile care sunt în afara liniei de comunicare oficiale. Ca şi efect, legea pune în pericol întrgul spaţiu media independent, care în trecut a fost slăbită considerabil şi introduce un sistem de cenzură sub pretextul luptei împotriva pandemiei” – apreciază Reporters Without Borders.
Foto: Viktor Orbán, fotograf: Bernadett Szabó