Observatorul astronomic din Odorheiul Secuiesc, lăsat de peste 30 de ani în paragină, va fi reabilitat și dat în sfârșit în funcțiune cu ajutorul banilor europeni. Proiectul însă are întârzieri majore.
Clădirea, construită între 1989 și 1991, trebuia să fie preluată de Societatea Astronomică Univers, înființată în 1990, dar elementul principal al observatorului, telescopul, nu s-a mai achiziționat, iar tinerii astronomi amatori s-au împrăștiat. Deși asociația a fost reînființată în 2005, clădirea, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, se deteriorase până la punctul în care nu mai era potrivită pentru nicio activitate.
Primăria a anunțat în 2018 că a reușit să obțină fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. De ce? Primele 4 licitații pentru desemnarea constructorului au eșuat. Abia a cincea a fost cu noroc, procedura de atribuire a fost finalizată în august 2022, iar proiectul poate, în sfârșit, să demareze.
Între timp, însă, contribuția proprie a Primăriei a crescut de la 2% la peste 50%. În plus, cu o astfel de întârziere, este, de asemenea, îndoielnic dacă consorțiul care a câștigat licitația va putea finaliza proiectul până la termenul limită de 31 decembrie 2023. În caz contrar, în principiu, subvenția UE nu va fi plătită, iar orașul va trebui să plătească totul.
O poveste veche
Deși starea sa ar putea sugera acest lucru, soarta observatorului nu a fost o chestiune indiferentă pentru viața publică din Odorhei. Dacă ne uităm la ultimii zece ani, subiectul a apărut în mod constant în discursul public, la ședințele de consiliu și la conferințele de presă.
În vara anului 2016, coaliția formată din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCV) a preluat conducerea orașului și, încă din noiembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului, a fost introdusă pe ordinea de zi cererea de renovare a observatorului și a împrejurimilor acestuia, care urma să fie depusă la Programul Operațional Regional (POR) două zile mai târziu, la 25 noiembrie.
Proiectul include:
- reconstrucția scării pietonale care urcă de la sensul giratoriu Rákóczi, iluminat public, instalarea unui sistem de camere de supraveghere;
- o reprezentare a sistemului solar ar urma să fie instalată lângă clădire, precum și megaliți de tip Stonehenge pentru a observa traiectoria soarelui;
- terasa observatorului va fi folosită ca belvedere;
- în zona împădurită, ar urma să fie creată o potecă, o parte din ea, suspendată în aer pe structuri de oțel, urmând să conducă trecătorii direct prin frunziș.
Valoarea totală a proiectului era atunci de circa 5 milioane 800 de mii de lei, din care 5,1 milioane de lei pentru spațiul verde și 732 de mii de lei pentru renovarea observatorului. Orașul trebuie să asigure 2% din costurile eligibile ca și cofinanțare.
La doi ani de la depunerea proiectului, în decembrie 2018, a ajuns vestea bună: vin banii europeni, contractul cu Autoritatea Centrală POR din Alba Iulia a fost semnat.
Atunci autoritățile au dat mai multe detalii despre proiect: sunt prevăzute, de asemenea, un loc de joacă, echipamente sportive în aer liber, un observator de păsări, un parc astrologic și un planetariu în clădirea observatorului. În plus, scările spre Mormântul Eroilor vor fi conectate la aleile din pădure, iar 240 de copaci și 6.400 de arbuști ornamentali vor fi plantați pentru a completa copacii existenți. În total, proiectul se va întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare.
Prea frumos pentru a fi adevărat?
În octombrie 2019 și din nou în februarie 2020, liderul opoziției UDMR, László Derzsi, declara public că proiectul observatorului nu avansează. La ședința consiliului din august 2020, explicația este făcută publică: în 2019 au fost lansate trei proceduri de achiziții publice, toate trei au eșuat din lipsă de interes. Eșecul, potrivit agenției, a constat în faptul că prețurile au fost umflate de măsurile guvernamentale, iar estimarea inițială a prețurilor nu a fost realistă.
Prin urmare, bugetul a fost recalculat cu o altă companie specializată, iar bugetul de aproximativ 5 milioane de lei a fost majorat la 8,4 milioane de lei, cu parametri tehnici neschimbate, crescând astfel cuantumul cofinanțării de la 12% la 52%.
Rectificarea bugetară a dat roade un an mai târziu: în august 2021, biroul de presă ne-a transmis că s-a găsit un candidat și că, dacă acesta va depune actul adițional solicitat, va fi semnat un contract pentru execuția lucrărilor de reabilitare.
Dar acest lucru nu s-a întâmplat. În martie 2022, reprezentanții Primăriei au anunțat că vor face o nouă licitație, și dacă nici aceasta nu va avea succes, vor propune anularea finanțării din cauza cofinanțării ridicate și a creșterii costurilor.
La 10 august 2022, Primăria a anunțat că a cincea încercare a fost un succes și că s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru renovarea observatorului și a împrejurimilor sale.
Interesant este faptul că ofertantul este același cu cel care a fost exclus de la licitația anterioară. Firma Viaduct, care s-a asociat cu Total Structure Design din Odorheiu Secuiesc pentru proiectare și cu Ing Service din Miercurea Ciuc pentru execuție.
După finalizarea lucrărilor, clădirea va adăposti „un fel de centru de educație științifică”. Aceasta va include un planetariu, o bibliotecă științifică, un spațiu pentru activități în cadrul programului Școala Altfel, o belvedere și o mică grădină botanică cu specii protejate în zona parcului.
Doar că bugetul de 1,1 milioane de euro aprobat pentru proiect în 2018 s-a umflat la 1,88 milioane de euro, iar diferența este suportată integral de municipalitate.
Potrivit purtătorului de cuvânt, valoarea actuală a contribuției proprii este de 4.122.796,34 lei, adică mai mult de jumătate din investiție, și poate crește în funcție de modificările legislative și de prețurile pieței. Din contractul în valoare de 7.126.447,11 lei cu TVA inclus, 141.000 de lei vor fi cheltuiți pentru proiectare, iar restul sumei va fi cheltuită pentru execuție.
Contractul, semnat la sfârșitul lunii iulie, acordă trei luni pentru proiectare și 15 luni pentru execuție – cu o lună peste termenul limită pentru licitațiile UE (31 decembrie 2023).