Tractoarele Belarus grav poluante cumpărate de fermierii ardeleni prin sprijin financiar pentru dezvoltare economică vor putea fi înmatriculate printr-o modificare legislativă „dedicată”.

Cei 385 de fermieri secui care au achiziționat tractoare Belarus 820 prin sprijinul financiar pentru dezvoltare economică acordat de Fundația Pro Economica pot răsufla ușurați: propunerea de modificare legislativă a deputatului UDMR Benedek Zakariás a fost adoptată și promulgată, asigurând condițiile prin care aceste tractoare pot circula pe drumuri publice.

Anul trecut, în jur de două mii de fermieri aveau posibilitatea să beneficieze de cel mult 70 mii lei (15 mii euro), cu o contribuție proprie de 25%, dintr-un buget total de 131 milioane lei (30 milioane euro) oferit de guvernul Ungariei.

Sprijinul financiar s-a acordat pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș, pentru achiziția unor echipamente, mașini agricole sau animale reproducătoare, sau plantarea și reînnoirea unor livezi.

Inițiativa deputatului UDMR Benedek Zakariás face posibilă omologarea tractoarelor categoria T1 achiziționate până la 30 aprilie 2020
Inițiativa deputatului UDMR Benedek Zakariás face posibilă omologarea tractoarelor categoria T1 achiziționate până în data de 30 aprilie 2020. Din motivare reiese clar că modificarea vizează tractoare cumpărate din fonduri nerambursabile

Belarus 820, cel mai tare

Mașinile agricole – printre care în primul rând tractoarele – s-au dovedit foarte populare în rândul solicitanților. După cum am aflat, modelul cel mai bine vândut a fost Belarus 820, un tractor ieftin, ușor de întreținut și reparat, dar cu un randament relativ mare, conceput în Belarus.

Cu un preț sub 20 de mii de euro, acest tractor este o ofertă imbatabilă în România. Un atu în plus reprezintă faptul că se încadra în bugetul oferit plus contribuția proprie solicitată de Pro Economica.

Doar că a fost o problemă ascunsă, despre care nimeni n-a vorbit aplicanților.

„De fapt nici nu ar fi voie să se vândă aceste tractoare pe piață, fiindcă motorul nu respectă reglementările privind emisiile, deci nu pot fi înmatriculate. Acest model este de nivel Tier 1 după declarația de conformitate, iar în Uniunea Europeană se cere nivelul Tier 4. Cu toate acestea, până acum autoritățile au închis ochii la comercializarea acestui tractor." – explică pentru Átlátszó Erdély un antreprenor care vinde tractoare second hand.

Reglementări mai stricte, portițe închise

Am stat de vorbă cu mai mulți agricultori și primari din zonele respective, care ne-au spus că tractoarele vechi, care nu respectau nici un fel de reglementări de mediu, se foloseau într-un fel de zonă gri. Sistemul era că primăriile eliberau niște numere de înmatriculare locale (de culoare galbenă) pe baza contractelor de vânzare-cumpărare, cu care se putea circula atât pe drumuri publice, cât și pe drumuri agricole pe teritoriul localității.

Dar de la începutul anului 2020 Ministerul de Interne a comunicat că numerele de înmatriculare galbene nu se mai pot emite fără certificate de înmatriculare (reglementat printr-o hotărâre în luna august), iar tractoarele nu mai pot circula pe drumuri publice fără asigurare obligatorie și inspecție tehnică periodică valabilă.

„Cu toate că se poate circula în continuare fără acte pe drumuri agricole sau de pământ, de cele mai multe ori e imposibil să ajungi pe terenul agricol fără să ieși pe drum public” – ne spune o sursă adăugând că producția agricolă pe scară largă devine din ce răspândită în detrimentul gospodăriilor din jurul casei.

În locul cultivării terenului propriu, echipamentele sunt din ce în ce mai des închiriate, tractoarele circulă în permanență pe drumurile publice printre câmpuri, deci era de așteptat să dispară această portiță.

Un model foarte promovat

Mulți fermieri habar nu aveau că modelul Belarus 820 nu corespunde normelor, ne spune primarul unei localități din județul Mureș.

Totuși, există posibilitatea că mulți dintre cei care au achiziționat un tractor cu atâtea probleme nu au făcut-o din cauza prețului scăzut sau din neatenție. În perioada depunerii aplicațiilor, acest model a apărut pe mai multe imagini pe pagina de Facebook a Fundației Pro Economica.

Tractoare Belarus 820 pe pagina Fundației Pro Economica
Tractoare Belarus 820 pe pagina Fundației Pro Economica

Pe lângă tractoarele Belarus comercializate de IRUM SA, fotografiile de pe pagina Fundației mai promovau tractoarele Tagro din producția proprie a IRUM SA, însă alte mărci de tractoare au apărut mult mai rar.

Oare din ce cauză a promovat Fundația Pro Economica aceste modele de mașini agricole care nu sunt conforme cu standardele de protecția mediului în vigoare? – am întrebat-o pe Mónika Kozma, directorul executiv al Fundației.

„Fundația se bucură de scrisorile de mulțumire și fotografiile trimise de aplicanți, și le publică pe pagina ei. Datorită faptului că fermierii ardeleni, dar și majoritatea micilor gospodari din România au în proprietate echipamente învechite, am observat că cea mai mare bucurie și succes în rândul gospodăriilor familiale și antreprenorilor îl reprezintă achiziția unei noi mașini, unui echipament nou, care le ușurează munca, iar pentru ei nu e ceva ieșit din comun să vadă aceste mașini. Pagina Fundației nu este un spațiu publicitar, o folosim pentru publicarea propriilor noastre anunțuri!” – a răspuns directorul.

Mónika Kozma a mai adăugat că Fundația a solicitat ca aplicanții din cadrul programului, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, să achiziționeze numai echipamente cu certificate de proveniență din UE. Existența acestor certificate a fost verificată de experții evaluatori, și a constituit o condiție pentru acordarea subvenției.

Pe baza registrelor Fundației Pro Economica, dintr-un total de 4660 subvenții plătite, în 385 cazuri s-au achiziționat tractoare Belarus 820.

„Altceva nu puteam să luăm”

Am observat și faptul că unul dintre furnizorii calificați, Royal Dru SRL, a promovat programul oferit de Pro Economica pe pagina proprie de Facebook exact cu imaginea acestui tractor. Firma este aceeași despre care am scris anul trecut că vindea nume de utilizatori necesare pentru înregistrarea cererii „sub tejghea”, cu 1000 lei.

Firma Royal Dru promovează aplicațiile pe fonduri nerambursibile ale Fundației Pro Economica cu modelul Belarus 820
Firma Royal Dru promovează aplicațiile pe fonduri nerambursibile ale Fundației Pro Economica cu modelul Belarus 820

Deși atunci am primit promisiuni că firma va fi exclusă din rândul furnizorilor, acest lucru se pare că nu s-a întâmplat: pagina de Facebook a firmei conține anunțurile Fundației Pro Economica despre program, precum și fotografiile fericiților proprietari cu tractoarele tocmai predate.

„Altceva nu puteam să luăm” – zicea un gospodar, care a cumpărat un Belarus 820 tocmai de la Royal Dru SRL. A mai adăugat însă că el dorea să cumpere un tractor polonez Farmtrac, dar nu a reușit să obțină o ofertă de preț. S-a mai uitat și la alte modele de tractoare comercializate de Royal Dru SRL, dar firma i-a recomandat exact modelul acesta, spunând că pe acesta îl pot furniza.

Baza de date a furnizorilor calificați verifică conformitatea produselor

În principiu, Baza de Date a Furnizorilor Calificați al guvernului maghiar garantează fermierilor nebănuitori că nu vor avea surprize neplăcute cu echipamentul achiziționat prin program. Solicitanții sunt încurajați să aleagă din această listă și prin acordarea de punctaj maxim pentru oferte de preț de la firmele care se regăsesc aici.

„Baza de date a furnizorilor este o soluție care funcționează de mulți ani. Prin crearea acestei baze vrem să ne asigurăm că există companii importante din Ungaria sau din UE care să treacă printr-o inspecție care verifică, pe lângă numeroase alte criterii, dacă furnizorii respectă niște standarde ale pieții, sau dacă nu au încălcat concurența de piață.

Iar solicitanților, după cum am menționat, nu-i plac pregătirile prelungite, deci dacă există deja o astfel de bază de date, în care s-au înregistrat deja multe firme din Secuime, această procedură simplificată ni s-a părut să fie de ajutor.” – declara pentru Transindex directorul executiv al Fundației Pro Economica în iunie 2019.

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundației Pro Economica (în mijloc) împreună cu Hunor Kelemen, președintele UDMR. Foto: pagina Facebook al fundației
Mónika Kozma, directorul executiv al Fundației Pro Economica (în mijloc) împreună cu Hunor Kelemen, președintele UDMR. Foto: pagina Facebook al fundației

Am găsit tractorul care nu figurează în baza de date

„Produsul de mai jos nu figurează în Baza de Date a Furnizorilor Calificați” – acesta era răspunsul scurt al lui László Csík, directorul CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, Nonprofit Kft. (Central-European Network of Economic Development, compania care întreține baza de date), la întrebarea cum se poate întâmpla că unii furnizori înregistrați în această listă, precum IRUM SA sau Royal Dru SRL, vând tractoare care nu corespund standardelor UE.

Tractorul Belarus 820 în Baza de Date a Furnizorilor Calificați
Tractorul Belarus 820 în Baza de Date a Furnizorilor Calificați

Nu ne-a luat prea mult timp să găsim în baza de date modelele de tractoare Belarus, printre altele și modelul nostru cu probleme, 820. E adevărat că aici apare ca modelul 892, dar pe poză se vede bine numărul 820 de pe capotă, iar descrierea ne arată că capacitatea cilindrică și puterea motorului corespunde cu modelul 820, cu norma de poluare Euro 1.

UDMR sprijină fermierii

De ce era nevoie ca UDMR să inițieze o modificare legislativă pentru a corecta o greșeală făcută de un terț – în acest caz Fundația Pro Economica?, am întrebat-o pe Dna Csilla Hegedüs, purtătoarea de cuvânt a UDMR.

„Sprijinirea fermierilor maghiari din România este unul dintre scopurile speciale ale UDMR. Mulți dintre ei ne-au semnalat că tractoarele achiziționate de ei, asamblate în România, nu pot fi înmatriculate și utilizate pe drumuri publice din cauza unei modificări legislative care a intrat în vigoare pe 11 august, ceea ce bineînțeles le împiedică în muncile agricole. Această condiție nefericită a fost eliminată de UDMR prin modificarea legii, pentru ca fermierii care au cumpărat astfel de tractoare înainte de data de 30 aprilie 2020 dar încă nu le-au înmatriculat, să le mai poată înmatricula. Modificarea nu are deci nimic de-a face cu tractoarele beloruse, ci privește toate tractoarele care nu s-au putut înmatricula din cauza modificării legislației. Modificarea este valabilă timp de 6 luni.” – a spus purtătoarea de cuvânt.

De asemenea, am întrebat-o pe Dna Hegedüs dacă nu vede vreo contradicție în faptul că, în timp ce unul dintre subiectele principale în campania prezidențială a lui Hunor Kelemen a fost protecția mediului, modificarea legii inițiate de UDMR vizează tocmai posibilitatea de a înmatricula niște tractoare care nu sunt conforme cu niciun fel de standarde de protecția mediului?

La această întrebare nu am primit răspuns.

Traducerea: Emese Czintos

Cover foto: Tractoare Belarus 820 pe o fotografie publicată pe pagina Facebook al Fundației Pro Economica