Miközben nem teljesen világos, miből fedezik az EU-pénzből épülő, 1,5 millió eurós panzióhoz szükséges önrészt, Bernády György egykori villáját is újraépíti a Maros megyei tanács elnökének a családi cége.

A Medve-tótól 200 méterre épülő, 1,5 millió eurós panzió nem az egyedüli ingatlanprojektje a Sylvania SRL-nek Szovátán. Péter Ferenc családja lebontotta, jelenleg újraépíti az üdülőtelepülés egyik turistalátványosságát, Bernády György műemlék villáját.

A kis vegyesboltot működtető, turizmus, ingatlanberuházás terén tapasztalattal nem rendelkező családi cég, a Sylvania SRL ingatlanfejlesztéseit azért tartjuk fontos témának, mert nem teljesen világos, honnan teremtették elő az EU-projekthez szükséges önrészt, valamint a Bernády-villa újráépítéséhez szükséges pénzt.

Azért is érdekes ez, mert bár a villa újjáépítéséről korábban már megjelentek részletes beszámolók az erdélyi magyar sajtóban, az azonban újdonság, hogy Péter Ferenc családja a tulajdonosa az ingatlannak. 2011-ben a Népújság újságírója rá is kérdezett a tulajdonosra az akkoriban még Szováta polgármestereként tevékenykedő Péter Ferencnél.

Kérdésünkre, hogy kié a villa, először azt válaszolta, hogy a tulajdonosé, ám visszakérdezett, miért fontos ez nekünk? Később azért annyit elárult, hogy nem az önkormányzaté, hanem egy magánszemély vásárolta meg” – foglalta össze Péter Ferenc szavait a Népújság. A cikk publikálásának időpontjában úgy az épület, mint a telek fele a polgármester nővérének, Péter Eszternek volt a tulajdonában.

A politikus egyébként még 2017-ben sem árulta el, hogy közeli családtagja a villa tulajdonosa:

„Valaki, aki lényegében rajtam akart ütni, feljelentette az új tulajdonost, azzal vádolva, hogy nem tartja karban az épületet. A jóakaró melléfogott, hisz már javában folytak a statikai felmérések és a terv előkészítésének munkálatai – mondta el lapunknak Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, aki a megyei önkormányzat elnökeként is nyomon követi a Bernády Villa sorsát”, így a Székelyhon cikke.

A Székelyhon tudni véli, hogy az ingatlant meg szerette volna vásárolni a Szovátán létrejött Bernády Egylet és szóba került az önkormányzat is, ám mindkét potenciális vásárló az anyagiak hiánya miatt lépett vissza.

Péter Ferenc cóvolt szovátai polgármester, Maros megye tanácselnöke. Forrás: a politikus Facebook-oldala
Péter Ferenc volt szovátai polgármester, Maros megye tanácselnöke. Forrás: a politikus Facebook-oldala

Sem a Sylvania SRL mérlegei, sem pedig Péter Ferenc vagyonbevallásai nem utalnak arra, hogy rendelkeznének ilyen volumenű ingatlanberuházásokhoz szükséges anyagi fedezettel. A tanácselnök nővére, egyben a cég többségi tulajdonosa, Péter Eszter sem nyújtott erre részletes magyarázatot (az ő válaszai alább olvashatóak).

Kölcsönökből biztosítják az önrészt az uniós pályázathoz

2017-ben, az EU-s projekt indulása előtt az egyik szovátai vegyesboltot működtető Sylvania SRL mintegy 2,7 millió lej (560 ezer euró) forgalommal és 330 ezer lej (60 ezer euró) forgóeszközzel, vagyis készpénzzel és áruval rendelkezett. Adózás utáni nyeresége ebben az évben 55 ezer lej (11 ezer euró) volt.

Az összesen 7,3 millió lejes pályázathoz 3,1 millió lejes (630 ezer euró) önrészt kellett biztosítani. Benyújtáskor a pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik ezzel az összeggel. Mivel a kiadásokat utólag térítik meg, a munkálatok finanszírozására további pénzkeretre van szükség.

„A pályázat üzleti tervébe bele volt foglalva, hogy az önrész bizonyos hányadát egy hosszú távú befektetési kölcsönből fogjuk fedezni, az ÁFÁ-t pedig egy rövid távú hitelvonalból” – tájékoztatott akkor Péter Eszter. A politikus nővére azt is elárulta, hogy a 864 négyzetméteres telket, ahol a panzió épül, 63 ezer euróért vásárolták meg az általa nyújtott tagi kölcsönből.

A Bernády-villát is újraépítik

Tavaly novemberi cikkünk publikálásakor még nem tudtunk arról, hogy az EU-s pénzből épülő panziótól nem túl messze egy másik ingatlanfejlesztési projektet is bonyolít Péter Ferenc családja: a romos állapotú Bernády-villát építik újjá.

A Bernády-villa tágas, parkszerű telken található Szováta központjában, a Trandafirilor utca 133-as szám alatt. Fából faragott székely kapujával, festett homlokzati díszeivel az egykori Monarchia fürdőhelyeinek szecessziós stílusában épült villa a település egyik turisztikai látványossága. A századelőn épült villát Bernády György és negyedik felesége, Kelemen Margit 1929-ben vásárolta meg, majd alakította saját ízlésére.

Bernády György 1930-tól 1938-ban bekövetkezett haláláig élt nyaranta ebben a villában. (A 20. század elejének szovátai pezsgéséről itt lehet korabeli fotókkal illusztrált cikket olvasni, magáról a Bernády-villáról bővebben itt).

A villa díszes kapuja. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A villa díszes kapuja. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

A nyaralót 1946-ig birtokolta a Bernády-család, ekkor a politikus özvegye eladta azt egy bukaresti orvosnőnek, Solomon Rozának. Az ingatlant 1958-ban államosították, az új tulajdonos az állami fürdővállalat (később a SC Balneoclimaterica SA) lett.

A villát a kilencvenes években nyilvánították műemlékké, a műemlékek publikus listáján 2015-től szerepel MS-II-m-B-16033 jelzettel. A rendszerváltás után az ingatlant az egykori tulajdonosok visszaigényelték.

A telekkönyvi kivonat szerint a villát 2006-ban Pallade Sulamith és Scheuermann Fanny (az egykori tulajdonos két lánya) kapta használatba úgy, hogy közben a román államnak felülépítményi joga (drept de superficie) maradt az ingatlanra.

A tulajdonosi struktúra nem sokkal ezután, 2007 novemberében módosult: az 5284 négyzetméteres terület tulajdonosa Szász Anna Maria lett, miközben a 127 négyzetméter alapterületű építmény Pallade Sulamith és Scheuermann Fanny birtokába került. Ezzel egyidőben a román állam elvesztette a felülépítményi jogát.

A polgármester nővére 2007-ben vásárolta meg a villa felét

Egy hónapra rá, 2007 decemberében az akkor funkcióban levő szovátai polgármester, Péter Ferenc nővére, Péter Eszter vásárolta meg az építmény felét 20 ezer lejért (akkori árfolyamon 5600 euró). 2009-ben Péter Eszter a terület felét is megvásárolta. 2011-ben az 5284 négyzetméteres telket felosztották, az ingatlanhoz tartozó telek nagysága 2564 négyzetméterre csökkent.

A Bernády-villa felülnézetből, 2021 nyarán. A sövénnyel elválasztott baloldali telek egykor a villához tartozott, azt 2011-ben osztották fel. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A Bernády-villa felülnézetből, 2021 nyarán. A sövénnyel elválasztott baloldali telek egykor a villához tartozott, azt 2011-ben osztották fel. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

2013 novemberében a Kulturális Minisztérium megyei kirendeltsége jóváhagyta a villa újjáépítésének és kibővítésének a tervét azzal a megjegyzéssel, hogy

  • a munkálatok során csak hagyományos anyagok használhatóak,

  • a tetőt kötelezően cseréppel kell majd burkolni,

  • az ajtók és ablakok kereteit pedig fából kell pótolni.

Ekkor azonban a munkálatokhoz még nem fogtak hozzá. A 24 hónapra szóló építkezési engedélyt jóval később, 2017 decemberében bocsátották ki a két tulajdonos, Szász Anna Maria és Péter Eszter nevére.

2019 májusában az ingatlan teljes egészében Péter Eszter tulajdona lett. 2021 nyarán, amikor a helyszínre látogattunk, a régi épületet teljes egészében lebontották, az új épület pedig szerkezetkész állapotban volt.

2021 nyarán a villa szerkezetkész állapotban volt. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
2021 nyarán a villa szerkezetkész állapotban volt. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Bontás nélkül felújítani nem lehet

„A visszaigénylési procedúra alatt, amíg senki sem tekintette magáénak a villát, sajnos nagyon rossz állapotba került, ezt követően pedig, amikor az idős tulajdonosok végre megkapták, arra törekedtek, hogy minél előbb szabaduljanak tőle. Ekkor döntöttünk úgy a társtulajdonossal, hogy megvásároljuk és felújítjuk, hogy a következő generációk is láthassák” – tájékoztatott megkeresésünkre Péter Eszter.

„Első feladatunk az volt, hogy szakembereket keressünk az állapot felméréséhez, de arra nem számítottunk, hogy a felmérési, tervezési és engedélyeztetési folyamatok ennyi időt vesznek igénybe. (…)

A felmérést követően egyöntetűen arra a döntésre jutottak, hogy a villát ebben az állapotában nem lehet felújítani, a megoldás az ilyen esetekben érvényes szakszerű elemekre bontás, a használható értékes elemek megőrzése és restaurálása, majd azok visszahelyezése”, írta a megyei tanácselnök nővére, akinek a teljes válasza itt olvasható.

„Elméletileg nincsen rendben, a gyakorlatban van olyan, hogy másképp nem lehet” – jegyezte meg Guttmann Szabolcs építész, műemlékvédő, amikor rákérdeztünk: műemlékes szempontból rendben van-e az, hogy egy régi épületet lebontanak, majd teljesen újjáépítenek.

A szakember szerint gyakran előfordul, hogy egy faszerkezetet statikai szempontból már nem lehet helyreállítani, ilyenkor a műemlékesek is beleegyeznek a szerkezet lebontásába. Az azonban már nagyban függ a bontás előtti dokumentációtól, az újjáépítés minőségétől, a részletektől, hogy az új épület műemlék státusza megmarad-e. Egy alaposan dokumentált, a dokumentáció alapján aprólékosan újjáépített épület megtarthatja a műemlék státuszt, magyarázta Guttmann Szabolcs.

A régi, lebontott Bernády-villa. Fotó: Țetcu Mircea Rareș/wikimedia.org
A régi, lebontott Bernády-villa. Fotó: Țetcu Mircea Rareș/wikimedia.org

Honnan volt a pénz?

De vissza a dokumentumokhoz: a következő, ingatlannal kapcsolatos fejleményt 2021 márciusában jegyzik. Az épület új tulajdonosa a Sylvania SRL, pontosabban Péter Eszter az ingatlannal a családi cég alaptőkéjéhez járul hozzá. A részben újraépített ingatlan értékét 2,4 millió lejre (486 ezer euró) becsülték.

A feltőkésítés a cég tulajdonosi szerkezetét is átrendezte. A cég részvényei jelenleg a következőképpen oszlanak meg: Péter Eszter tulajdonába került a részvények 94,8 százaléka, Péter Zsuzsanna (a tanácselnök felesége) 4,12 százalékot birtokol, míg Péter Ferenc 1,07 százalékkal marad.

Ami az anyagiakat illeti, annyit tudunk még, hogy a Sylvania SRL 10 millió forintot (28 ezer eurót) nyert a magyarországi Kisfaludy Programban a villa felújítására. Péter Eszter levele nem tartalmaz további részleteket arra vonatkozóan, hogy milyen más forrásokból fedezték a bontás és az újjáépítés költségeit.

„Próbálunk további pályázatot benyújtani, amikor lesz ilyen irányú kiírás, banki hitellel is számolunk ebben a konstrukcióban, de olyan befektetővel való társulást sem zárunk ki, aki rendelkezik a befejezéshez szükséges összeggel” – írta a megyei tanácselnök nővére.

Kérdéseinkkel Péter Ferencet is megkerestük, ő azonban nem válaszolt.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Átlátszó Erdély în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.