Bár a sorozattal sikerült áttörni az ingerküszöböt, és rávenni az RMDSZ-t arra, hogy mondjon valamit az általa kezelt költségvetési támogatásokról, a vita sajnos elmaradt. Publicisztika.


Rendben van az, hogy évente 4-5 millió eurót kitevő közpénzről – az erdélyi magyarságnak járó költségvetési támogatásról – gyakorlatilag kénye-kedve szerint dönt néhány RMDSZ-es politikus úgy, hogy erről még a szervezeten belül sem beszél senki?
Mit lehet megtudni ezeknek a pénzeknek a sorsáról azokból a beszámolókból, amiket az RMDSZ lead az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának? És mi az, amit ezeken a beszámolókon kívül nyilvánosságra tudunk hozni? Ezek voltak a legfontosabb kérdések, amelyeket az RMDSZ által kezelt közpénzekről szóló sorozatunkban körül szerettünk volna járni.

Korábbi anyagaink:

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

RMDSZ-beszámolók: élnek, mint Marci a Hevesen

RMDSZ-beszámolók: mindig mindent rendben találtak a hatóságok?

Kovács Péter: marhaság, hogy ez az erdélyi magyarságnak járó támogatás

Adatigényléssel kikértük az RMDSZ szerződéseit

Már a tervezés idején világos volt, hogy a munkának csak az egyik – méghozzá az egyszerűbb vagy legalábbis kiszámíthatóbb – része az elszámolásokat megszerezni és azokat bemutatni.
Az igazán nagy kihívás: elérni azt, hogy a sorozat áttörje az ingerküszöböt, érdemi vita alakuljon ki az RMDSZ által kezelt költségvetési támogatások kérdéséről, és így az RMDSZ számára ne maradjon opció a legkényelmesebb – és leghatásosabb – kommunikációs stratégia: a hallgatás.
Azért is komoly feladat ez, mert sokáig úgy tűnt, nem igazán számíthatunk arra, hogy a többi médiaorgánum beszálljon a sztoriba. Kollégák informális jelzéseiből tudjuk, egy sor erdélyi szerkesztőségben nem nézik jó szemmel, ha egy újságíró az Átlátszó Erdélyt hivatkozza, a témáit átveszi és tovább görgeti.
Egy kérdésre volt szükség
Bár Kovács Péter ügyvezető elnök már kezdettől fogva Facebookon „helyesbítette” az anyagainkat, az első napok fagyos csendben teltek. A fordulat akkor következett be, amikor május 9-én, a csíkszerdai Csontváry-kiállítás megnyitóján egy újságíró rákérdezett az RMDSZ-pénzekre, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek pedig nyilvánosan reagálnia kellett. A sajtótájékoztató után az RMDSZ-elnök az MTI-nek is nyilatkozott – ezt a hírt aztán a hétvégi pangásban egy sor portál átvette.
Ezzel megindult a lavina: az RMDSZ még aznap pontosítást adott ki az Átlátszó Erdély állításaival kapcsolatban – ezt azért tartjuk fontosnak, mert az RMDSZ csak egészen kivételes esetben reagál sajtóközleményben a sajtóban megjelent állításokra, a legtöbbször inkább agyonhallgatják a kritikát.
A sorozatot eközben ronggyá olvasták: az öt cikkre összesen 26 ezren kattintottak be (unique pageview/Google Analytics). Az első beharangozó cikk, valamint az instant klasszikus Kovács Péter-interjú futott a legjobban: mindkét anyagot nagyjából hétezren olvasták. Facebookon szintén rég láttunk ekkora pörgést.
Ha nézettség és hivatkozottság tekintetében igazán nem panaszkodhatunk, a fő célunkat – azt, hogy az erdélyi magyar nyilvánosságban valamilyen vita alakuljon ki arról, hogy a magyar közösségnek járó támogatással hogyan lehetne okosabban és átláthatóbban gazdálkodni – csak részben sikerült elérnünk.

Segíts függetlennek maradni: ajánld fel jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdélynek!


Adatsorokkal szinte senki nem dolgozott
A sajtóvisszhang az „ellenzéki”, vagyis az RMDSZ-szel szemben általában kritikus sajtótermékek részéről nagyrészt kimerült abban, hogy az Átlátszó Erdély cikkeit és egymás összefoglalóit idézgették (például Háromszék, Krónika, erdély.ma) vagy dühös publicisztikákat írtak.
Az RMDSZ-hez közel álló médiaorgánumok hallgatását a maszol.ro publicistája, egyben a Communitas Alapítvány sajtószaktestületének a tagja, Ambrus Attila törte meg egy súlyos szöveggel, később a Transindex közölt egy hosszú interjút Kovács Péterrel.
És bár a dokumentumokban szándékosan hagytunk jó néhány feldolgoznivaló témát a többi újságíró számára, a Főtér.ro kivételével senki nem nézte meg magukat az adatsorokat. Szintén a Főtér.ro hozta az egyedüli olyan véleményanyagot az RMDSZ reakcióiról, amelytől az RMDSZ kommunikációs stábja valószínűleg köpni-nyelni nem tudott.
Egyébként talán az egyedüli, igazán érdekes vita egy Facebook-poszt threadjében alakult ki, itt:

A kommunikációs csörtéket félretéve egy kulcsfontosságú nyilatkozat elhangzott az RMDSZ részéről, ami a pénzt, illetve annak elszámolását illeti. Az MTI által idézett rész:

Kelemen Hunor (…) elmondta, a költségvetési támogatás felhasználása nem lehet titok, hiszen közpénzről van szó. „A fizetésektől kezdve a gázszámláig minden adat elérhető, hozzáférhető, semmi nem titok. Egy éves könyvelést nem tudsz nyilvánosságra hozni, azt valahova leteszed, ott elérhető, oda lehet menni, meg lehet nézni” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Minden évben többször is beszámolnak, ha ezek nem elég részletesek, mindenki, aki ezekre rákérdezett, mindig megkapta az információkat – tette hozzá.

Úgy döntöttünk, megnézzük, mennyire nyilvánosak ezek az adatok: május 17-én közérdekű adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez, egy hosszú sor dokumentum másolatát kérve. Kíváncsian várjuk a választ.

Sipos Zoltán

A sorozat a Független Médiaközpont támogatásával készült, “Az újságírás újraindítása – oknyomozó újságírás támogatása és inkubációs szolgáltatások a digitális médiában” című projekt keretén belül.