Felmondása után csak mintegy negyedét utalta a séf utolsó havi fizetésének a L´Alchimiste menedzsmentje. B. Á.-t – miután többször sürgette a kifizetést – megfenyegette Debreczeni Hajnalka és férje, Nagy Zoltán.

„Azt gondolták, a semmiből csinálnak majd pénzt. Hogy miután kinyitnak, dől majd a pénz. Aztán rájöttek, hogy ez kurvára nem így működik” – sommázta tapasztalatát a L´Alchimiste tulajdonosával B. Á., akit tavaly novemberben szerződtettek, hogy a megnyílófélben levő főtéri étterem konyháját vezesse. (Mivel kerülné a feltűnést, a séf teljes neve helyett csak a kezdőbetűket használjuk.)

Azóta fél év telt el, B. Á. pedig túl van rengeteg túlórán – februárban például 319 órát dolgozott – valamint egy kellemetlen meglepetésen: miután felmondott, az L´Alchimiste tulajdonosa hosszas közbenjárás után is csak a negyedét utalta az utolsó havi fizetésének.

Nem fizették ki a ki nem vett szabadnapjait, nem mutatták meg neki a bércéduláját, sőt, egy SMS-váltás során jelezték, hogy csak akkor kapja meg a pénzét „hamarosan”, ha „megnyugszik” – ellenkező esetben „fegyelmi eljárást” indítanak ellene.

A séf káoszról, hozzá nem értésről, spórlásról és az alkalmazottak értelmetlen szekálásáról számolt be az Átlátszó Erdélynek. A L´Alchimiste-ben nagy a fluktuáció: a tavaly ősszel verbuvált, 15 fős, tapasztalt csapatból mára már csak ketten dolgoznak, a többiek újoncok.

Nagy Zoltán (középen) és felesége, Debreczeni Hajnalka (jobbra)
Nagy Zoltán (középen) és felesége, Debreczeni Hajnalka (jobbra)

RMDSZ, Iskola Alapítvány, közpénzek: igazi családi vállalkozás

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök volt sajtósának, Debreczeni Hajnalkának Kolozsvár főterén nyílt vendéglőjéről 2017 márciusában kezdtünk el cikkezni, miután felfedeztük: Debreczeni Hajnalka férje, Nagy Zoltán, aki az RMDSZ-elnök kabinetvezetője és egyben az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke, alapítványi (köz)pénzből gyakorlatilag egy hosszú lejáratú hitelt nyújtott felesége vállalkozásának.

Korábbi anyagaink:

Bérleti szerződések alkímiája. Az Iskola Alapítványnak vagy Debreczeni Hajnalkának éri meg?

L´Alchimiste, Iskola Alapítvány és Transindex: egy hirtelen lakbéremelés rövid története

Amikor az összeférhetetlenségre rákérdeztünk, Nagy azzal indokolta a döntést, hogy „felesége jelenléte garantálja a cég működését és a szerződésben vállaltak teljesítését”.

A vendéglő folyó ügyeivel azonban nem csak Debreczeni Hajnalka foglalkozik. Mint a lejjebb publikált SMS-ekből kiderül, kabinetvezetői és alapítványi munkája mellett Nagy Zoltán is aktívan benne van a vállalkozás mindennapjaiban, számon tartja a séf szabadnapjait, kiszámolja a konyhai hiányt, és fenyeget is, ha úgy adódik.

„alkalmas arra, hogy olyan látszatot keltsen”

Azért is gondoljuk hogy az alább publikált interjú, illetve a fenyegetéseket tartalmazó SMS-ek közérdeklődésre tartanak számot, mert ugyan Debreczeni Hajnalka lemondott az RMDSZ-elnök mellett betöltött sajtótanácsosi tisztségéről, és az utóbbi hónapokban kerüli a nyilvánosságot, férje, Nagy Zoltán közszereplő, aki saját elmondása szerint ügyel a látszatra.

Nagy így nyilatkozott a L´Alchimiste-ügyről Főtér.ro-nak: „Az elmúlt hetek fejleményei azt mutatják, hogy jelen bérleti ügylet alkalmas arra, hogy olyan látszatot keltsen, mintha a tisztán üzleti szempontok mellett egyéb, személyi szempontok is közrejátszottak volna annak létrejöttében.”

Hozzátette, az RMDSZ vezető tisztségviselőjeként mindent el kell követnie annak érdekében, hogy „ilyen látszat ne alakulhasson ki sem személyem, sem az általam vezetett intézményekkel, így az Iskola Alapítvánnyal kapcsolatban”.

A L´Alchimiste konyha. Fotó: az étterem Facebook-oldala
A L´Alchimiste konyha. Fotó: az étterem Facebook-oldala

Hűtő nem volt, túlóra az igen

De vissza a séf beszámolójához. A vele készített rövid interjúból világossá válik az, hogy a L´Alchimiste tulajdonosa nem tud, vagy nem akar a vendéglőbe annyi pénzt fektetni, hogy az megfelelően működjön.

„Az elején úgy beszéltük, hogy nekem váltásonként öt emberre van szükségem (a konyhába), de hát öten voltunk összesen, ezért mindenki nagyon sokat dolgozott” – mesélte az Átlátszó Erdélynek B. Á., aki rendszerint reggeltől estig, a hét minden napján jelen volt a vendéglőben. A konyhai munkát nehezítette az, hogy a felszerelés nem ütötte meg egy 80 férőhelyes vendéglő színvonalát – a 6-7 hűtő nagyjából fele volt annak, amire szükség lett volna a zavartalan működéshez.

„Mondták hogy veszik, veszik, de hát mind vették (a hűtőt). Én, amikor rájöttem hogy ez így nem fog menni, és ők semmit nem fognak változtatni, mondtam nekik, hogy elmegyek” – így a séf. B. Á. elmondása szerint a tulajdonosnak felajánlotta: amennyiben ragaszkodik a szerződésben levő 21 napos felmondási időhöz, ő ezalatt az időszak alatt napi 8 órát fog dolgozni. Azonban ha reggeltől estig dolgozik, akkor csak 15 napot marad.

Heti egy sör árából te is médiatulajdonos lehetsz. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Az elmaradt pénz negyedét utalták

„Ki kellett adják a pénzem ötödikén, nem adták ki. Beszéltem a menedzserrel, írtam nekik (Debreczeni Hajnalkának és Nagy Zoltánnak) SMS-t, ők erre egyáltalán nem válaszoltak. Aztán azt mondták, hogy egy munkaügyi ellenőrzés miatt nem tudnak fizetni, aztán az is lejárt, sehol semmi. Kezdtem ilyen fenyegetéseket kapni, hogy ha még írok (SMS-t), akkor nem kapom meg a pénzemet.

Aztán végül átküldték, a negyedét annak, amivel számításom szerint tartoztak. Kértem a bércédulát, de nem adták ki, azt mondták, hallgassak. A szabadnapjaimat sem fizették ki – 6 hónap után 10 nap járt volna, én ebből csak 4 napot vettem ki. Elég sok pénzzel tartoznak” – így a séf.

B. Á. elmondta, azért nem csinálta meg a leltárt, mert egy olyan programmal dolgoznak, amit nem tudnak kezelni, emiatt pedig mindig gondok voltak a készletekkel. „Megcsináltuk párszor, mindig hülyén jött ki. Megmondtam nekik, hogy míg nem rakják rendbe, én nem fogom megcsinálni (a leltárt), semmi értelme fölöslegesen dolgozni.”

screenshot
A séf üzenetváltásai az étterem tulajdonosával, valamint Nagy Zoltánnal (balra). Észre kell venni, hogy Kelemen Hunor kabinetfőnöke mennyire benne van vállalkozás részleteiben: eszerint ő vonta le a séf fizetéséből a konyhai hiányok egy részét

A kávét is kifizettették volna

B. Á. szerint már a kezdet kezdetétől látszott, hogy valami nincsen rendben ezzel a vállalkozással. „Van ez a két ember, aki úgy száll be a vendéglátásba, hogy nem értenek abszolút semmihez, és nem is fogadják el a tanácsot. Mindig azt csinálták, ami szerintük jó volt. Úgy képzeld el, amikor az éttermet megnyitottuk, sok bútor hiányzott, üres volt a terem. Merő káosz volt az egész, mindenki szaladgált jobbra-balra, semmi nem volt a helyén. Ezt észreveszed, ha bejössz mint vendég.”

A tulajdonos személyzeti politikája is meglehetősen különös: „mindig mondtam nekik, hogy fel kell venni embereket, ők erre azt mondták, hogy nincsen jelentkező. Szerintem az történt, hogy nem akarták megfizetni a tapasztalt munkaerőt, mindig kezdőket vettek fel. Mindenkit mindennel basztattak. Velem, miután napi 15-16 órákat dolgoztam, kifizettették a kávémat. Az elején ki akarták fizettetni a személyzeti kaját. Vendéglátásban dolgozol és ki kell fizesd a kajádat? Mondtam nekik, hogy ez így nem lehet. Az utolsó garast is a fogukhoz verték.”

A spórlás és hozzá nem értés a szolgáltatás minőségére is rányomja a bélyegét. „Ha a munka nincsen jól megszervezve, akkor nincsen jó kiszolgálás, és nincsen rendes kaja. Nem lehet jó terméket csinálni úgy, hogy nem vagy felkészülve annyi vendégre – ha egy pincér 6 asztal után kell szaladjon, akkor a kiszolgálás nem olyan lesz, mintha 2 asztala lenne.” – mondta az Átlátszó Erdélynek a séf, hozzátéve, hogy ugyan pontos számokat nem tud mondani, de a L´Alchimiste forgalma alacsonyabb, mint a Főtéren lévő többi étteremé.

B. Á. főbb állításaival kapcsolatban e-mailben kerestük meg Debreczeni Hajnalkát. A vendéglő tulajdonosa így válaszolt:

Kedves Zoltan,

A kerdesekre nem kivanok valaszolni, az, amit csinalsz, boven kimeriti a zaklatas fogalmat. Az ugyvedem jelentkezik hamarosan, minden tovabbi kerdeseddel hozza fordulhatsz ez utan.

Sipos Zoltán

Heti egy sör árából te is médiatulajdonos lehetsz. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU