Járvány van, és nem is fizetik a választások megfigyelését. Miért jelentkezzünk? Mert így épül a civil társadalom.

Lelkes, a választások tisztasága iránt a járványban is elkötelezett önkénteseket vár a Geeks for Democracy egyesület, amely négy éve építi a független választási megfigyelők rendszerét. A szeptember 27-i önkormányzati választásra szeptember 24-ig lehet jelentkezni megfigyelőnek a FiecareVot.ro honlapon. A geekek biztosítják a képzést, az akkreditációt és a védőfelszerelést, ha vállalod, hogy te leszel a demokrácia szeme és füle.

A 2016-os bukaresti önkormányzati választásokkor értették meg, hogy egyrészt minden szavazat számít, másrészt számít az is, ki felügyeli a voksolás folyamatát, és ki számolja meg a szavazatokat.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Neves közéleti civil szervezetekkel (Funky Citizens, Expert Forum, Civil Erőforrások Központja, Demokrácia Tanulmányozásáért Központ) együtt a 2016-os decemberi parlamenti választásra több mint 1500 független megfigyelőt küldtek, akiknek 80 százaléka életében először vállalt ilyen feladatot. Az ő és az állampolgárok bejelentéseit, panaszait a választások napjaira beüzemelt call centerben fogadták a szakértők, majd összesítették a jelzett szabálytalanságokat.

Idén attól tartanak, a koronavírus-járvány jelentette egészségügyi kockázat miatt jóval kevesebben figyelik majd a választások tisztaságát függetlenként, azaz ingyen, a saját szabadidejükben. A pártok urnabiztosait az állam fizeti (nem is rosszul: pár száz lejt egy-két napi munkáért), a függetleneket senki, de a munkájuk ugyanolyan fontos. A voksunk pedig járvány idején is négy évre határozza meg az életünket.

Aki szeptember 24-ig jelentkezik független választási megfigyelőnek, azt a civil szervezeteknek az egész országra kiterjedő koalíciója fogja megtanítani arra, mire figyeljen a voksolás napján és a szavazatszámlálás éjszakáján a szavazókörzetekben, és hogyan, kinek jelentse, ha szabálytalanságot észlel. Idén is működik majd a call center, a 0800 080 200 számon választási szakértők fogadják a megfigyelők és az állampolgárok bejelentéseit.

Az önkéntes urnabiztosoknak pedig az akkreditáció mellé maszkból, arcpajzsból, gumikesztyűkből, fertőtlenítőből álló védőfelszerelést, valamint tanácsokat adnak arra, hogyan védekezzenek a koronavírus ellen. Kisebb, lehetőleg együtt élő emberekből álló csoportok is jelentkezhetnek, akik a választás napján több szavazókörzetet meglátogatnak, urnazárás után pedig egy-egy szavazókörzetben ellenőrzik a szavazatszámlálást.

Beiratkozni kizárólag online lehet a fiecarevot.ro weboldalon, ahol öt percbe kerül létrehozni egy felhasználói fiókot. Ha valaki már rendelkezik ilyennel, akkor elég belépni.

A független megfigyelők nem lehetnek párttagok, és nem kampányolhatnak. Tevékenységük a választás napján reggel 6:30-kor kezdődik, és este kilenc után zárul, miután befejeződik a szavazatok összeszámlálása a szavazókörzetükben. A szavazás napján külön erre kifejlesztett applikációval, illetve telefonon fogják tartani a kapcsolatot a FiecareVot csapatával.

A megfigyelők toborzását, kiválasztását, akkreditációját, online és offline képzését, a megfigyelőcsapatok koordinálását, a megfigyelők munkájának támogatását a voks napján, illetve utána a jelentések összesítését tíz civil szervezet végzi: az Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, Declic, TechSoup, a konstancai Centrul pentru Resurse Civice, a iași-i Civica és a kolozsvári Centrul pentru Studiul Democratiei.

A FiecareVot kezdeményezés elnyerte az első díjat a 2017-es Civil Társadalom Gálájának Polgári fellépés és részvétel a közügyekben szekciójában, illetve a 15. Romanian PR Award Arany Kiválósági Díját.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép