Az RMDSZ eddig azt állította, nem vonatkozik rá a törvény – most a változatosság kedvéért nem válaszolt semmit adatigénylésünkre.

Régóta nem jelentkeztünk az RMDSZ által kezelt közpénzek transzparenciájáról szóló sorozatunkkal, és ez nem véletlen.

Nem volt ugyanis különösebb fejlemény május óta, amikor – elutasítva az Átlátszó Erdély fellebbezését – a kolozsvári Fellebbviteli Bíróság bírói testülete teljes egészében fenntartotta az alapfokon született ítéletet.

Ez az alapfokú ítélet arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy kiadja az általunk kért adatok egy részét, továbbá hogy megtérítse a perköltségeink felét.

Ennél fontosabb eredmény volt, hogy az ítélet indoklása másodszorra is megerősítette: „minden közpénzből történő finanszírozás, amiben az RMDSZ részesül, a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény hatálya alá esik”.

Ez azért fontos, mert az RMDSZ újból azzal az érvvel próbálkozott, miszerint az RMDSZ egy közhasznú státusszal nem rendelkező civil szervezet, ezért rá nem vonatkozik az 544/2001-es törvény.

Miről is szól ez a vita?

Romániában a kormány minden nemzeti kisebbség számára éves támogatást folyósít – az erdélyi magyarság számára elkülönített összeg 2018-ban 26 millió lej (5,5 millió euró) volt. Ezeket a támogatásokat a kisebbségek parlamenti képviseletét ellátó szervezetek – a mi esetünkben az RMDSZ – kezeli.

Az RMDSZ sokáig egyáltalán semmilyen információt nem tett közzé honlapján arról, hogy mire költi ezt az összeget, minden ezzel kapcsolatos újságírói kérdést elutasítva. 2016 tavaszán az Átlátszó Erdély elkezdte publikálni azokat az elszámolásokat, melyeket az RMDSZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) nyújtott be.

Ezután adatigényléseket kezdtünk küldeni az RMDSZ-nek, majd miután megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk. Így jutottunk el oda, hogy 2018 októberében két olyan ítéletünk van, mely világosan kimondja: az RMDSZ a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény hatálya alá esik.

Nem közérdekű dokumentum a költségvetés?

Egy ügyvédi felszólításba és újabb 5 hónapba telt, míg az RMDSZ október végén eleget tett az ítéletnek: az általa kezelt közérdekű dokumentumok listája gyanánt elküldött egy listát azokkal a dokumentumokkal, melyek a honlapjára fel vannak töltve.

Véletlen vagy sem, de költségvetésére, úgy általában az általa kezelt közpénzekre vonatkozó dokumentumok nem szerepelnek ezen a listán – noha egy nem túl részletes adatsor a költségvetés végrehajtásáról megtekinthető a honlapon.

Október 28-án újabb adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez. A 30 napos határidő lejártával nem kaptunk semmilyen választ, és az előzmények fényében nem mondhatjuk, hogy meglepődtünk.

Egy másik kérvényt is elküldtünk az RMDSZ Ügyvezető Elnökségére: azt szeretnénk, ha sajtótájékoztatókra és más, sajtó számára szervezett eseményekre meghívót kapnánk, és ezeken a rendezvényeken mi is feltehetnénk kérdéseket úgy, ahogy azt minden újságíró megteheti.

Ennek a kérésnek a jogalapja, hogy a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény előírja: kérésre az újságírókat akkreditálni kötelesek a közintézmények, és ezt az akkreditációt nem lehet megtagadni az újságíró publicisztikai tevékenysége során kifejtett nézetei miatt.

Mondanunk sem kell, erre a kérésre sem kaptunk semmilyen választ, így hát mindkét ügyben perelünk.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Nyitókép: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy iskolában kampányol. Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala