Magyarországra menekült az RMDSZ volt politikusa, miután 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Olosz jelenleg bűnügyi felügyelet alatt van, de hamarosan ismét tárgyalják a kiadatását Romániának.

Ottjártunkkor kihalt volt az az abonyi ház, ahol korábban rendszeresen megfordult Olosz Gergely. A Pest megyei város egyik főutcáján található ingatlan redőnyei le voltak húzva, a kapucsengő nem működött, ellenben a tágas és nem túl rendezett udvarra szabadon be lehetett látni a tágra nyitott kapun.

A névtáblák alapján a házban több vállalkozás székhelye található. A cégek egy Halasi Olivér nevű vállalkozó tulajdonában vannak, a ház utcára néző részén egy Nemzeti Dohánybolt is található. Halasi Facebook-profilja nagyon aktív, tele van Fidesz- és KDNP kampánybejegyzésekkel, azonban hiába kerestük meg kérdésekkel, nem válaszolt.

Az Olosz hollétére vonatkozó információkat – néhány fotóval együtt – egy olvasó küldte el az Átlátszónak. A fotókon könnyen felismerhető Olosz Gergely egy Kovászna megyei rendszámú, fekete Audi mellett. Egy másik fotón ugyanez az Audi Abonyban, a Vasút u. 38 szám alatt található ingatlan udvarán parkol.

Olosz Gergely egy tavasszal készült fotón Abonyban
Kovászna megyei rendszámú Audi parkol a Vasút 38 sz. alatti ingatlan udvarán

Egy hónapja újból eltűnt

„Naponta bejárt az irodába Olosz úr” – erősítette meg Abonyban az egyik szomszéd, aki szerint Olosz nem csak látogató volt, hanem úgy tűnt, ott is dolgozik. Körülbelül egy hónapja azonban kevesebbet lehet látni az erdélyi politikus-vállalkozót az abonyi ingatlan környékén.

Abony egyébként Pest megyében található, így nincsen arra utaló jel, hogy Olosz megsértette volna a Fővárosi Törvényszék által elrendelt ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet magatartási feltételeit, azt, hogy a terhelt Budapest, illetve Pest megye közigazgatási területét engedély nélkül nem hagyhatja el.

A politikus-vállalkozó utoljára 2018 novemberében, a zágoni református templom újjászentelési istentiszteletén szerepelt a nyilvánosság előtt. Bár korrupciós büntetőperében ítélethirdetésre várt, Olosz az első sorban ült Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Márton Árpád RMDSZ-es képviselő mellett.

A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság 2018. december 20-án 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Oloszt befolyással való folyamatos üzérkedés miatt, ezen kívül elrendelték 384 ezer euró és 400 ezer lej elkobzását, és minden vagyonának zárolását. December 27-én európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a nevére.

A Vasút u. 38 sz. alatt található ingatlan 2019 szeptember 25-én
A címre bejegyzett cégek névtáblái és egy kaputelefon, mely nem működik

Ekkor azonban a politikus-vállalkozó már nem tartózkodott Romániában – a Semjén Zsolt KDNP-elnökkel ápolt jó viszonya okán mindenki azt sejtette, hogy Magyarországra menekült. Ez a sejtés be is igazolódott: a magyar rendőrség 2019. március 13-án fogta el a szökevényt.

Hamarosan sor kerül a kiadatási tárgyalásra

A Fővárosi Törvényszék március 15-én ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyeletet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy Olosz Pest megye területén szabadon mozoghat, tartózkodási helyét azonban csak engedéllyel változtathatja meg, hollétét pedig nyomkövetővel ellenőrzik.

A márciusi tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék egy sor dokumentumot, többek között a szabadságvesztést kiszabó jogerős határozatot is elkérte a román igazságügyi hatóságoktól. A román fél azonban nem siette el a válaszadást: a magyar fél által kért dokumentumok április 5-ig csak részben érkeztek meg, így április 12-én fenntartották az ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyeletet.

Olosz ügyében fejlemény, hogy a kiegészítő információk beérkeztek, így a Fővárosi Törvényszék hamarosan tárgyalást tűz ki a kiadatás ügyében, tájékoztatott a törvényszék sajtóosztálya.