Ha babér nem is termett mindenkinek ezen a pályán, a kényelmes jólétet azért meg lehetett alapozni.


A legfontosabb Bihar megyei választott tisztségekért az RMDSZ és az EMNP is a közéletben már kipróbált, régi kádereit indítja. Nem mindenki próbálta ki magát vagyonnyilatkozat-köteles pozícióban, de a Feddhetetlenségi Ügynökség és a jelölteknek korábban munkát adó közintézmények honlapján legtöbbjük bevallott jövedelme jól követhető.

Bihar megyében nem tekinthetünk el az RMDSZ leköszönő tanácselnökétől, Pásztor Sándortól, aki kizárólag állami forrásokból származó, de csodásan gyarapodó jövedelmeit már 12 éve vallja be. A vízügyi és árvízvédelmi mérnök 2008-tól városi tanácsos volt Nagyváradon, 2009-től árvízvédelmi főfelügyelő Bihar megyében, 2010-től vezette a Körösök medencéjének vízügyi igazgatóságát. 2014-től államtitkár az erdészeti és vízügyi minisztériumban, 2016-tól a Bihar megyei tanács elnöke.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Pásztor Sándor vagyonát ingatlanokban és bankszámlákon gyarapította.

A 2007 végén kitöltött első jövedelembevallásában 30 ezer lej és 50 ezer euró található a bankszámláin, és akkori feleségével fele-fele arányban birtokolt Váradon egy 1696 négyzetméteres beltelket, vélhetőleg ezen egy 144 négyzetméteres házat és egy 32 négyzetméteres melléképületet, illetve 23 600 négyzetméternyi külterületet.

Érdekes módon 2009-ben került elő még egy, 2004-ben vásárolt váradi beltelek: 408 négyzetméter. Bár mindössze 51 ezer lejnyi jövedelmet vallott be az előző évre, 2009-ben újabb 50 ezer eurót tudott félretenni egy másik betéti számlán, és a lejes folyószámlája is hízott 23 ezer lejjel. Akkori feleségétől 2009-ben vált el, 

ingatlanvagyona pedig vagyonmegosztással szaporodott,

árulkodik erről a 2010-es vagyonbevallása. Igaz, az előző évi 50 ezer eurós betétje eltűnt, már csak 40 ezer lej és 32 ezer euró maradt a számláin. Viszont minden igatlana teljes mértékben az övé lett, sőt elkezdtek nőni: a háza már 219 négyzetméteresre bővült, az 1696 négyzetméteres beltelek 1888 négyzetméter lett, és a kültelek is kapott még 27 négyzetmétert. Mi több, ismét a semmiből bukkant fel egy hat éve vásárolt, 2002 négyzetméteres váradi kültelek.

2011-re megtriplázódtak az állandó bevételei: összesen 148 ezer lejt keresett, augusztusi esküvőjén pedig 48 ezer euró gyűlt össze a friss házasoknak. 

Gyorsan félre is tett belőle mindenhova, népmesei mértékben:

  • eurós számlája húszezerrel gyarapodott; 
  • lejes számlája elérte a 80 ezret, és nyitott még egy folyószámlát 55 ezer lejjel; 
  • nagyobbik váradi kültelke megduplázódott, már 55 ezer négyzetméter; 
  • Szalárd község területén is vett egy 3960 négyzetméteres kültelket; 
  • és az övé lett egy 40 négyzetméteres váradi lakás fele is, a másik fele az új feleségéé.

Ezután kisebb mértékben nőttek Pásztor Sándor bevételei, pár tízezer lejjel gyarapodott csak a számlája, és eltűnt a 40 négyzetméteres váradi lakás a bevallásából. Szalárdon kezdett el építkezni. Az egy héttel később kitöltött bevallásában megduplázódott a szalárdi telek: 2012-ben újabb 4100 négyzetmétert vásárolt, és csak ötezer lej olvadt le vele az egyik folyószámlájáról. 

A 2013 májusi bevallásában már készen áll a 121 négyzetméteres nyaralója Szalárd területén (itt megtekinthető) úgy, hogy állandó jövedelme harmadával csökkent 113 ezer lejre, folyószámlán tartott pénze 55 ezer lejjel nőtt. Háziorvos felesége közben 45 ezer lejt keresett.

Hullámzó telkek és bevételek

Amikor tanácselnök lett, szentimrei telkének fele eltűnt. A Bihoreanulnak azt mondta, bő 2500 négyzetmétert átadott az államnak, mert kiderült, hogy vízfelület. 2016-ra csökkent a vízügyes bevétele is 92 ezer lejre, és pár tízezer lej leolvadt a bankszámláiról is. Igaz, nagyobbik váradi kültelke már közel 58 négyzetméteresre bővült. Egy év alatt szentimrei telke is újra kikerekedett 6855 négyzetméterre. Jövedelme csökkent, viszont a feleségéé megduplázódott.

2018-ra vagyoni helyzete alig változott, csak 17 ezer lejjel gyarapodott a folyószámlája, így azt feltételezhetjük, hogy 110 ezer lejes jövedelmét el is költötte. A nagyváradi sajtó többször is cikkezett róla, hogy a tanácselnök nem veti meg a luxuskirándulásokat

Szép fogás!
Szép fogás 2015-ből: Pásztor Sándor egyik hobbijának hódol. A kép forrása Pásztor Sándor Facebook-profilja

A 2019-es bevallásából derül ki, hogy 50 százalékkal nőtt a tanácselnöki fizetése, közben viszont 45 ezer lejjel csökkent a bankszámláján tárolt összeg. Két újabb kültelket vásárolt: 459 négyzetmétert vett Szalárdon, és 2755 négyzetmétert Hegyközcsatárban, ahol egy kis, 21 négyzetméteres melléképület is gyarapítja immár az ingatlanvagyonát. 

A drasztikus likviditáscsökkenést ez viszont nem magyarázza, mert az említett cikk szerint nagyon olcsón, tízezer lejért jutott ezekhez a kis telkekhez. Ingatlanközvetítők a Bihoreanulnak úgy becsülték, hogy azon a területen, ahol Pásztor elmondása szerint négyzetméterenként négy lej körül vett telket, a valós árak öt-tíz euró körül alakultak.

Szokatlan hiányok

Idén nyárra tízezer lejjel olvadt le a számlája, bár közel 170 ezer lejt keresett, ingatlanvagyona pedig nem bővült tovább. Most nyáron még kampányra sem kellett költenie, a hírek szerint visszamegy a vízügyhöz.

Ahhoz képest, hogy Pásztor Sándor volt az RMDSZ egyik legjobban kereső, választott tisztségviselője, meglepően kevés adománnyal szerepel az Expert Forum pártfinanszírozási adatbázisában. 2010-ben 300 lejjel, 2012-ben 13 750 lejjel, 2016-ban 22 ezer lejjel támogatta az RMDSZ-t, azaz jobbára csak kampányévekben juttatott vissza a közösbe.

Három, politikusoknál elég gyakori vagyonforma is hiányzik Pásztor Sándor portfóliójából: nincs cége, autója és bankhitele. Utóbbi kettőnek nyoma sincs a vagyonbevallásaiban. A 2000-es években még felbukkanó cégét, az Eurofisch SRL-t még a 2010-es évek elején a feleségére íratta. A cég forgalma mindig is kicsi volt, az adósságai azonban egyre nagyobbak lettek.

A vagyonosodás teljesen más útját járja Szabó József,

akit az RMDSZ Pásztor Sándor utódjául szán Bihar megye élére. Szabó ugyan 13 évvel fiatalabb, de legalább húsz éve vesz részt aktívan a helyi közéletben ifjúsági szervezetek élén, majd a helyi RMDSZ-ben. Ugyanúgy 2008-tól ült Nagyvárad önkormányzati tanácsában, mint Pásztor Sándor, ahol két mandátumot is lehúzott.

De míg Pásztor műszaki végzettsége lehetővé tette, hogy nagy állami rendszerekben egyből jól fizető, majd menedzserként még jobban fizető állásokba kerüljön, Szabó József nem a földrajztanári diplomájával tudta megteremteni a jólét alapjait maga és családja számára. Cégeket alapított, jelentős hiteleket vett fel, és egyre gyarapodó civilszervezeti tagsága mutatja, hogy ő a kapcsolati tőkét igyekszik kamatoztatni. Míg Pásztor szolgálati autókkal közlekedett, Szabónak 2008-ban már volt egy használt Opel Corsája.

Kutyavilág
Szabó József előszeretettel kutyázott a kampányfotóin. A kép forrása Szabó József Facebook-oldala

2008-as vagyonbevallásában tűnik fel a 2003-ban alapított, titkársági szolgáltatásokat nyújtó Badland cége, amelyet feleségével ketten vezetnek. A cég az elmúlt évtizedben már nyereséges volt: 2013-tól a forgalma közel tízszeresére emelkedett, 16 ezer lejről 141 ezerre 2019-ben, profitja pedig rakétaként lőtt ki a 2013-as háromezer lejről a 2019-es 85 ezerre. Az utóbbi három évben meg is duplázódott a Badland profitja, mióta Pásztor maga mellé vette Szabót a megyei tanácshoz megyemenedzserként.

Frissítés, 2020. 10. 01., 10:25: Szabó József október elsején levélben kereste meg szerkesztőségünket, amelyben kifogásolta, hogy közigazgatási karrierjének és cége profitjának felívelését úgy állítottuk be, mintha az egyidejűségen kívül más közük is lenne egymáshoz. Cége tevékenységét a felesége irányítja, Szabó pedig kifejezetten ügyelt arra, hogy se a megyei tanács, se a tanács alárendeltségébe tartozó cégek ne vásároljanak az ő cégétől. A Badland közel öt éve működik együtt egy játékforgalmazó szlovákiai vállalkozással, írta Szabó, annak romániai webboltját koordinálja. Ennek köszönhető a forgalom és a profit látványos emelkedése.

Másik cége, a munkaerő közvetítésre 2008-ban alapított Werlon rövid idő alatt bebukott. 13, majd 14 ezer lejes forgalma már 2009-ben közel ötezer lejes mínuszt termelt, míg 2015-ben végül felszámolta.

Szabó Józsefnek megválasztásától, 2008-tól származik jövedelme a közigazgatásból:

2009-es bevallása szerint összesen 26 ezer lejt keresett megyei tanácsi alkalmazottként, városi tanácsosi üléspénzből és önkormányzati cég vezetőtanácsi tagságából. Megházasodott, 2010-ben 57 ezer eurós hitelt vett fel harminc évre, és feleségével közösen vett egy 67 négyzetméteres lakást. Évi bevétele mintegy 25 ezer lej volt, és öt civil szervezet vezetéséből vállalt részt.

Később a közigazgatási bevétele drasztikusan csökkent, ezt egy vállalkozásfejlesztési egyesület tanácsadójaként, majd koordinátoraként kompenzálja, majd meg is haladja: 2013-ban már közel 60 ezer lej a bevétele, de ez a forrás 2014-re elapad. Ekkor ismét a megyei tanács foglalkoztatja a megyei közlöny főszerkesztőjeként, évi bevételei visszatérnek a 25-30 ezer lejes nagyságrendhez.

2017-ben Szabó József szintet lép: 

ekkor már megyemenedzser évi közel 60 ezer lejes fizetéssel. Feleségével 280 ezer lejes hitelt vesznek fel, apósáéktól kapnak 25 ezer eurót, kivesznek a Badlandből közel 40 ezer lej osztalékot, és vásárolnak egy 1116 négyzetméteres telket, rajta egy 238 négyzetméteres házzal. 

2019-re már több mint százezer lejt keres megyemenedzserként, 2020-ra pedig a Badland is közel százezer lejt hoz a családi kasszába, főleg osztalékokból. A Bihar megyei RMDSZ ügyvezetése mellett ekkor már 12 egyesület és alapítvány vezetői testületében szerepel. Ezek között van települési, ifjúsági, szülői, természetvédelmi területet kezelő és kulturális egyesület is.

Szabó József elég korán, már 2008-tól juttat vissza adományt az RMDSZ-nek az Expert Forum adatbázisa szerint. Ekkor 13 750 lejt adott (ez évi jövedelmének a fele, ami több kérdést is felvet), a 2012-es kampányévben 17 ezer lejt, 2014-ben 248 lejt, 2016-ban hatezer lejt, 2019-ben négyezret. Idén szeptemberben pedig tízezer lejt kampányköltségekre.

A jól beágyazott RMDSZ-es jelölt ellenében az Erdélyi Magyar Szövetség, közelebbről a Néppárt 

szintén egy régi motorost, Szilágyi Zsoltot indította.

Szilágyi 1990-től a 2000-es évek közepéig az RMDSZ színeiben megválasztott parlamenti képviselő volt, majd Tőkés Lászlóval tartott a nagy szakítás után. Az ő brüsszeli irodáját vezette 12 évig, ezzel némileg átfedésben itthon az EMNP-t, amelynek most külügyi megbízottja. Azaz jövedelme közel 30 éven át politikai állásokból származott.

Bár nem volt választott tisztsége, mióta általánossá vált a vagyonbevallási kötelezettség, időnként elindult választásokon, például 2014-ben az államelnöki tisztségért. Akkor és most is vagyonnyilatkozatot kellett benyújtania.

Ezekből látszik, ahogy fokozatosan gyarapodott Szilágyi Zsolt nagyváradi ingatlanvagyona. Jelenleg egy lakás, három ház, egy nyaraló és a hozzájuk tartozó telkek birtokosa. Bő öt évnyi honatyai juttatásából, 1996-ban vett egy kis alapterületű, 38 négyzetméteres lakást, majd 2000-ben örökölt egy 83 négyzetméteres házat 335 nm telekkel.

Plakátolás
Szilágyi Zsolt leszögez. A kép forrása a politikus Facebook-oldala

2003-ban hasonló méretű telket vett, és 167 négyzetméteres házat vásárolt, illetve épített rá, ezt már feleségével közösen tulajdonolja. 2011-12-ben három különböző módon jut három egyforma méretű telekhez: adományként kap, örököl majd meg is vásárol egy-egy, 3995 négyzetméteres beltelket, összesen több mint egy hektárt. Ugyancsak 2012-ben vásárolt a feleségével közösen egy 72 négyzetméteres nyaralót egy tíz áras Hargita megyei telken. Végül tavaly vett még egy, 71 négyzetméteres házat Nagyváradon, ehhez csak egy 135 négyzetméteres telek tartozik.

Bankszámláin még legalább egy lakás árának megfelelő pénzösszeg, 87 ezer euró és tízezer lej található. Emellett van egy 2010-es Seatja és egy 2016-os Volkswagene. Előző évi jövedelmét, 35 ezer eurót európai parlamenti asszisztensként kereste. Van egy vállalkozástámogató és egy kommunikációs cége, egyiknek 2009, a másiknak 2010 óta nincs semmilyen forgalma.

Alapítója a Participatio, a Pro Universitate Partium, a Sapientia Varadiensis és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsért alapítványoknak, valamint a Rákóczi Szövetségnek. Még RMDSZ-tagként 18 ezer lejjel támogatta a Szövetséget 2008-09-ben, sőt 2013-ban is szerepel a neve mellett 138, 2014-ben pedig 88 lej adomány.

Néppártos kollégája, Zatykó Gyula váradi polgármester lenne,

pontosabban alpolgármester, ezért ökölpacsizik olyan lazán egyik kampányfotóján a jelenlegi liberális polgármesterrel, Ilie Bolojannal. Az ő személyes tanácsadója volt az elmúlt három évben, de nem szerepel a vagyonbevallási kötelezettséggel bíró városházi alkalmazottak között. 

Mivel négy, illetve nyolc éve is szeretett volna polgármester lenni, ezért három vagyonbevallása is megtalálható a Feddhetetlenségi Ügynökség honlapján. Ezek alapján Zatykó Gyula egyre szegényebb lett: 2012-ben még három telke volt, 2016-ban kettő, 2020-ban már csak egy. 

Bazárban
Zatykó Gyula piacol. A kép forrása a politikus Facebook-oldala.

Előbb egy 2005-ben vásárolt, 603 négyzetméteres váradi telektől szabadult meg, de lett egy 90 ezer lejes bankbetétje. Majd a tíz áras csíkcsicsói telke is eltűnt, és a bankbetétje is 50 ezer lejre olvadt. Míg 2012-ben még 43 ezer lejt keresett az EMNT egyesület programigazgatójaként, és egyéni vállalkozóként is ötezer lejnyi bevétele volt, a 2016-os vagyonnyilatkozatában már csak 21 ezer lej szerepel programigazgatói fizetésként. 2012-es érdeknyilatkozatában még két cég szerepel (az akkori években nulla forgalommal), 2016-ra ezek eltűntek.

Most sincs túlfizetve: évi 38 213 lejért ad tanácsot Bolojannak. Feleségével közösen van egy 2005-ben kapott, 58 négyzetméteres váradi lakása, 2007-ben pedig Biharkeresztesen vettek egy 130 négyzetméteres házat egy 800 nm-es telken. Zatykó Gyulának 2010-es Volkswagen Golfja van.

Az RMDSZ polgármester-jelöltje, Cseke Attila nincs rászorulva

egyáltalán a városvezetői posztra és fizetésre. Ahogy 2012-ben, úgy most sem szerepel a városi tanácsosi jelöltlistán, vagyis azért kampányol, hogy az RMDSZ jelöltlistája minél több szavazatot kapjon, de ő maga nem kíván beülni a testületbe. Cseke Attila ugyanis 2005 óta az országos ligában játszik.

Margittai cég pár éves ügyvezetését hagyta ott 1996-ban, hogy Váradon jogot tanuljon. Egyetem után két évig a Bihar megyei RMDSZ előadója volt, 2002-ben került be a közigazgatásba: jogtanácsos lett a megyei tanácsnál Kiss Sándor alelnök, majd tanácselnök mellett.

Fél évig városi tanácsos Nagyváradon, majd 2005-től 2008 végéig államtitkár a kormányfőtitkárságon. Ekkor indult törvényhozói karrierje: szenátorrá választották. Ebben a mandátumban másfél évig egészségügyi miniszterként dolgozott. 2012 végén képviselővé, 2016 végén ismét szenátorrá választották.

Vagyonát alapvetően bankszámlákon gyarapította, illetve 2006-ban vett egy tízáras telket Váradon. A rendelkezésünkre álló első, 2008-as vagyonbevallásában hétezer euró és összesen 127 ezer lej volt a bankszámláin. Ekkor az államtitkári bér mellett az RMDSZ is fizette, hisz az önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök volt. Eximbankos felügyelőbizottsági tagságával együtt meghaladta a százezer lejt az évi bevétele. 

2010-ben már 230 ezer lej van a számláin, 2012-ben 335 ezer. 2013-ban nagy változások álltak be a vagyoni szerkezetében: 

Cseke Attila végre házat és autót vett.

Bankbetétjeit felszámolta, folyószámláján alig négyezer lejt hagyott, 59 ezer lej értékben elcserélte addigi telkét, felvett egy 13 és egy 40 ezer lejes hitelt is, és vásárolt Váradon egy 1431 négyzetméteres telket 173 négyzetméteres házzal, illetve egy Skoda Octaviát.

2014-ben a hiteltörlesztés mellett spórolni is tudott, 33 ezer lejt. A telke közben két árral, a háza 18 négyzetméterrel nőtt meg. Egy évvel később már 90 ezer lejt tudott félretenni, és ekkor jelenik meg bevallásaiban a parlamenti tanácsosként dolgozó felesége. Fizetésük mellett szép bevételt jelentett a 42 500 lejnyi nászajándék. 2016-os nyilatkozatában már 48 800 eurós nászajándék és 4500 eurós keresztelői ajándék szerepel. Egy évvel később 25 ezer eurót és 45 ezer lejt tudott lekötni úgy, hogy a hiteleit visszafizette.

Piac
Cseke Attila is piacra megy a szavazatokért. A kép forrása a politikus Facebook-oldala.

2018-ban eladta a régi Skodáját és vett egy jobbat, Superb típusút, és újabb tízezer lejt tudott félretenni. De közben felvett két hitelt is összesen 84 ezer lej értékben. Tavaly újabb hitelt vett fel, de spórolt is, már százezer lejre rúgtak a banki betétjei a 25 ezer euró mellett. 

Idei vagyonnyilatkozatából kitűnik, hogy az újabb gyermekáldás 22 ezer lej keresztelői ajándékkal is járt, és persze a szenátori fizetése is háromszor annyi, mint tíz éve. Korábbi Opeljét VW Golfra cserélte. Idén lejárnak a hitelei, de biztosan fog tudni törleszteni, hisz 40 ezer lejjel gyarapodott a félretett pénze.

Cseke Attila az Expert Forum adatbázisa szerint 76 ezer lejjel támogatta az RMDSZ-t 2009 és 2018 között, idén pedig 50 ezer lejt fizetett be a kampánybüdzsébe.

A nyitókép forrása a Pixabay.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép