A tanácselnök a saját sarát keni most a kivitelezőre, miközben készülhet megenni a cipőjét.

Ha ma azt mondod Hargita megyében, hogy „Borboly leszakadt útja”, akkor az emberek nagy többsége a DJ 135 megyei útra gondol. Annak ellenére, hogy a környéken a megyei tanács bevallása szerint tucatnyi úton láthatjuk ezt a jelenséget (DJ 131, DJ 132, DJ 133, DJ 134A, DJ 134B, DJ 134C, DJ 135, DJ 136, DJ 136A, DJ 136B, DJ 137A). A megyei tanács rendszeresen kihagyja a földcsuszamlásos részek megerősítésének a költséges és időigényes lépését, és arra koncentrál, hogy minél hosszabb útszakaszt aszfaltoztasson le. Ezért minden második udvarhelyszéki megyei út minimum diótörő, ha nem tengelytörő. De hogy mégis ez az út lett a legismertebb, az egyrészt az újdonságfaktornak, másrészt Borboly Csaba tanácselnöknek köszönhető, aki folyamatosan mediatizálta ezt az utat élő közvetítéseiben és sajtómegjelenéseiben.

Harmadrészt annak, hogy ennek a kampányútnak az elkészítését fél évvel a 2020 júniusában esedékes önkormányzati választásokra időzítették. Csakhogy a Covid miatt a választásokat elhalasztották, és időközben az út is leszakadt egy erősebb esőzés után.

Így Borbolynak át kellett mennie védekezésbe, mivel az új útra a politikai ellenfelei jártak ki kampányolni. Például Mezei János ellenzéki tanácselnök-jelölt, akinek a kampányában központi helyet foglalt el ez az út.

Mezei elegáns öltönyben kiáll a leszakadt részhez, és színpadiasan szavalja az otthon bemagolt szöveget: „Építőmérnökként látva, hogy eleve ez a folyami kő nem tömörítésre alkalmas, ezért tudott volt, hogy ez meg fog csúszni és el fog süllyedni.” Olyan hangsúllyal, mint egy keresztény prédikátor, amely egy bűnös pogány város elsüllyedését jövendölte meg. A videóban Mezei keményen támadná Borbolyt, de valahogy erőtlenül, hiteltelenül teszi. A figyelmet nem tudja az útra és Borbolyra terelni, a néző végig azon aggódik, hogy jaj, nehogy a drága prédikátori öltönye összekoszolódjon, mikor be-ki mászik.

Függetlenül attól, hogy az ellenzék is meglovagolta ezt a lovat, a bőrt Borboly húzta le róla, és a zsírt is ő olvasztotta le a hájáról. Volt olyan időszak, hogy a megye örökös tanácselnöke és műsorvezetője hetente jelentkezett be innen, és úgy búcsúzott el, hogy jövő héten ugyaninnen.

Olvasóink idejét megkímélve nem mennék nagyon vissza az időben, csak röviden ismertetem az elmúlt egy év legfontosabb történéseit a tanácselnök videóiból.

Élő közvetítésből élő közvetítésbe

Kérem, figyeljenek a részletekre, mert később sokat fogunk innen merítkezni. Mivel a megyei tanács évek óta nem válaszol az adatigényléseimre, a tanácselnök filmjeiből fogjuk összerakni a megyei tanács álláspontját. Előrebocsátom, nem kell mindent elhinni Borbolynak, később ezzel ellentétes információk is jönnek. Íme a filmek kronológiája:

2019 decemberében Borboly átadta az utat egy rövid, de megható élő közvetítésben.

2020 májusában profik által gyönyörűen megmunkált kampányfilmet közölt Borboly: egy erős csapat tagjai bemutatják, hogy miért ment meg az aszfaltút, függetlenül attól, hogy beton a csapat. A földcsuszamlásoktól szakadt le az út, állítják. 1 perc 15 másodperc környékén Mihai Luca tervező kijelenti: ha a tömörítéssel vagy az anyaggal lettek volna problémák, akkor a jelenséget máshol is tapasztalták volna. De ez a leszakadás pontszerű. Továbbá megtudjuk, hogy szakértői tanulmányt fognak készíttetni.

Június 13-án Borboly élő közvetítésben bejelenti, hogy lezárták a Tarcsafalva és Tordátfalva közötti szakaszt. Elmondja, hogy az egész domboldal mozog és veszélyes. A leszakadást a nyári karbantartásból fogja megcsinálni a László Constr.

Július 2-án Borboly egy videóban megmutatja a weblapon az úttal kapcsolatos dokumentumokat. Megmutatja a sokoldalas szakértői véleményt, amiből egyértelműen kiderül, a földcsuszamlások okozták az útleszakadást. 4:30-nál panaszkodik, hogy az egyik tanácsos támadja azzal, hogy kivitelezési hiba van. Ha ez igaz, ő megeszi a cipőjét.
5:00-nél kijelenti, hogy: Iszonyatos pénzügyi munkálatokra van szükség.
6:00-nál undorodott hangon magyarázza az esetleges hitetleneknek, mutogatva a tanulmányból a fotókat: „Hát megy el a hegy! Nem látják? Ha valaki arrafelé megy, s nem csukta be a szemét, akkor valószínű, látja. Látják itt ezeket? Né: egy szakadás, kettő. Látják? Nem csak most csúszott a föld. Itt van a szakértői … Né: ez vajon hogy lett? Nem így volt a Föld teremtve. Megy az egész hegyoldal. … Az út fölött is csúszik el a hegy, és az út alatt is. Akkor az aszfaltréteg mit kéne csináljon? Az aszfalt nem vasból van!

Szeptember 11-én már más hangnemben közvetít Borboly a helyszínről. Miközben nagyon kedvesen integet az autósoknak, a tanácselnök „igazságügyi szakértőt” akar fogadni, hogy megnézzék, hogy a tervvel vagy a kivitelezéssel volt-e gond. Szemmel láthatóan változtak az érdekek.

Október 28-án újabb élő közvetítésben bemutatják az egyik leszakadás helyreállítási munkálatait. Hat méter mélyen kiszedték a csúszó agyagos rétegeket egészen a stabil talajig, majd visszatöltötték az egészet nagy kövekkel és betonnal, rétegesen. A munkálat 1,35 millió lejbe került, mondja Zólya Zsombor, a megyei tanács szakembere. „Az emberekben egy láng, egy öröm fellángolt”, ecseteli az esemény fontosságát Nagy János, újonnan megválasztott polgármester 4:30-nál.

November 24-én immár sokkal harciasabb hangvételű élő közvetítést láthatunk. 2:30-nál Borboly kijelenti, a kivitelezésben problémák voltak: aszfaltvastagság, a felhasznált anyag, az átereszek építése. Hivatkozik az új szakértői tanulmányra, mely nemrég érkezett. A szakértő egy egyetemi tanár Bukarestből, mondja Borboly, ezzel hitelesíti a dokumentumot.

10:45-nél kijelenti: tervezői hibát nem említ a szakértői vélemény.

A felügyelettel volt baj és a kivitelezéssel. Olyan munkálatra kifizetést nem fognak eszközölni, ami nincs rendben, mondja, és azt is megelőlegezi, hogy a kivitelező és a felügyelő fizetni fognak.

A filmben az új polgármester, Nagy János is megszólal, és a 8. perc környékén kiderül (kötelező megnézni a polgármestert a filmben), hogy ő is egy jós volt, nem csak Mezei János. Ő mondta meg legelsőre, hogy bajok lesznek. „De végül az lett a probléma, hogy csak az én igazam lett, amit nem szerettem volna, hogy bevalósuljon.” Hogy mi is volt a probléma az úttal, és hogy ő mit jósolt meg, nem tudjuk meg, mert elkalandoznak a gondolatai másfelé, magáról kezd beszélni.

Hogy ő volt az első, aki megjósolta? Sokan tartanának igényt erre a titulusra. Ahányszor bejelenti Borboly valamelyik útnak a leaszfaltozását, mindig rámszól néhány ismerős, hogy „Ufó, készülj fel, hogy ismét lesz munkád”.

Hargita megyében hagyományosnak nevezhetők az útsülyedések. Itt nem igazán szoktak elég pénzt áldozni az útalap megerősítésére, inkább csak az aszfaltszőnyegre koncentrálnak. Ennek következményeként mindennaposak a különféle megrogyások, leszakadások.

Ennyi a filmekből. A kiemelések tőlünk származnak és szubjektívek lehetnek, ezért aki teljes és szűretlen képet szeretne kapni az ügyről, inkább nézze végig a videókat. Megéri.

Én szerettem volna, hogy a megyei tanács többet is mondjon nekünk erről a projektről, november 7-én írtam is nekik egy levelet, amiben jeleztem, hogy szeretnék írni e témában, és információkat igényeltem. De nem válaszoltak. Nem lepődtem meg nagyon, évek óta nem válaszol leveleimre Hargita Megye Tanácsa, csak utólag, az anyagok megjelenése után jön Borboly egy-egy élő bejelentkezéssel, hogy bezzeg, vannak egyes újságírók, akik…

De nem csak velem ilyen, hanem más sajtóorgánumoktól is elhidegült, olyanoktól is, akik hosszú időn keresztül kiszolgálták őt. Főleg azóta ellenségesebb a sajtóval, amióta ebben az élő közvetítéses médiabizniszben utazik. Úgy tűnik, konkurenciának tekinti a sajtót, és nem szívesen ad ki információkat, hogy ő nyerhesse meg a hírversenyt az élő közvetítéseivel, és ezáltal nagyon nézett és kedvelt legyen. Ez van, szóval a megyei tanácstól nem kaptam semmit a kérésemre.

Megkerestem a kivitelező céget is, a Multiplandot, ők ellenben készségesen kiszolgáltak információkkal. Annak ellenére, hogy az idők során róluk is írtam rosszat, többek közt egy hasonló Borboly-Multipland konfliktussal kapcsolatban. De most határozottan úgy érzik, hogy az ő oldalukon áll az igazság, és ezért szívesen mesélnek arról, hogy mi hogyan történt a leszakadt 135-ös megyei út kapcsán. Sőt a mérnökük még terepre is kijön velem megmutatni ezt-azt, és egy jó hónapon keresztül rendszeresen időt szakít arra, hogy egyeztessünk.

A Multipland megvédi magát és visszaüt

Mivel a megyei tanács filmjeinél jeleztem, hogy ne higgyünk nekik el semmit, amíg nem látunk bizonyítékokat, előrebocsátom, hogy a Multiplandnak sem hiszünk el semmit, amire nem találtunk bizonyítékot pecsétes dokumentumokban. Hogy ne legyek megvezethető, az összes átküldött dokumentumot alaposan végigolvastam, sok száz oldalt, és én választottam ki a számomra fontos részeket, nem bíztam rájuk a válogatást.

A Multipland legfőbb bizonyítéka arról, hogy nem az ő hibája miatt szakadt le az út, az, hogy a munkálatok megkezdése előtt többször is jelezte a megrendelőnek és a tervezőnek, hogy földcsuszamlások vannak az úton, és tervezzék be az út azon pontjainak a megerősítését. A munkálatok előtt küldött levélben a geológiai tanulmányra hivatkozik, ami tisztán kimondja, hogy magas a földcsuszamlás-veszély ezen a szakaszon.

A Multipland azzal érvel, hogy ő kivitelezőként csak azt tudja megépíteni, ami a tervben szerepel. Ha a tervben nem szerepel támfal, tartóoszlop, drénrendszer vagy bármi, ami a földmozgásokat megfékezné, akkor ő kivitelezőként a saját fejétől nem rakhatja bele, csak jelezni tudja a megrendelőnek, azaz a megyei tanácsnak, hogy tervezzék bele. De ha a megyei tanács nem rakatja be a tervezővel, akkor ők nem tudnak mit tenni, úgy építik meg az utat, ahogy az a tervben szerepel. Ilyen szempontból meg van kötve a kezük, állítják.

A döntés a megrendelő kezében van. Aki a megyei tanács. Többször jelezték neki, hogy baj van és baj lesz, de hiába. Rákosi Csaba, a Multipland mérnöke és Nagy János helyi polgármester a helyszínen beszélgetnek, és mindketten úgy emlékeznek, hogy 2019 tavaszán, mikor kijöttek, hogy folytassák az útépítést, látták, hogy meg van csúszva a 2018-ban épített út. Ezt jelezték a megyei tanácsnak.

Rákosi: „Kérdem én Öntől, ha én vagyok a megyei tanács elnöke, és 2019. március 15-én, a munka kezdetekor el van csúszva ez az út, akkor mit teszek? Kérdem én Öntől, hogy mi lett a végeredmény, mit tett? S mondom a választ, Ön helyett: SEMMIT!” Tavasztól őszig a tervező ki sem jött a helyszínre, hogy a földcsuszamlás miatt módosítsa a tervet. „Hat hónap alatt nem volt képes ezt leírni, hogy kellenek a támfalak és kellenek a drének!” Ősszel a volt polgármesternek kellett bemennie Csíkba, hogy megsürgesse a tervező kiszállását, emlékezik vissza Rákosi.

„Nem is a volt polgármester ment bé, hanem én” – mondja mosolyogva Nagy János. A jelenlegi polgármesternek akkor még nem volt semmilyen funkciója, de szívén viselte ennek az útnak az ügyét, mert erdőkitermelő vállalkozóként fontos volt neki, hogy az autói megfelelően rá tudjanak fordulni az útra.

Fentebb van egy részlet, amit a 2019 őszén készült jegyzőkönyvben találtam. Ekkor már tisztán látszott, hogy nagy baj lesz, de még az út nem volt átadva, és nem volt ennyire leszakadva sem, csak meg volt indulva a föld. Ekkor már a tervező is írásban javasolta, nem csak a kivitelező, hogy erősítsék meg az utat támfallal vagy gabionokkal, azaz fémrács-kosárba tett kőfallal. Akár ennek a projektnek a költségvetéséből, akár egy külön beruházás keretében. Hiába javasolták.

A videófelvételről tervezett út

A Multipland mérnökével terepszemlére indulunk. Megállunk Kobátfalva központjában, az út egyik végén, a beruházást jelző táblát lefotózni.

„Képzeld el, hogy milyen lehet az a terv, aminek még a címe is hazugság”, mondja Rákosi. Az áll a címben, hogy a felújítás a 74+210 kilométerig tart. Ilyen kilométer nincs is ezen az úton.

Miután hazaérek, megnézem a tervet, ami a megyei tanács oldaláról letölthető, és a rajzolt részben egyértelműen látom, hogy Rákosinak igaza volt, az út és a projekt véget ér Kobátfalva központjában a 73+297.03 kilométernél. Tehát a címben szereplő 74+210 tényleg hamis, a terv címe tényleg hibás.

Mi is van ezekkel a pluszos számokkal? A plusz jel előtti szám a kilométer, az utána lévő a méter. Mindez az út kezdetétől. A 74+210 azt jelenti, hogy a 74 km + 210 m az út kezdetétől, azaz Marosvásárhelytől. A DJ 135 megyei út Vásárhelyről indul, átmegy Nyárádszeredán Sóvárad irányába, majd átmászik a hegyen Siklódra, onnan be Etédre, és a most felújított szakaszon érkezik be a Nyikó-mentére, Kobátfalván ér véget. A cím szerint 74 km + 210 m, a valóságban 73 km + 297 m után.

Tarcsafalva végén ismét megállunk egyet fotózni. Közben Rákosi mesél: monumentális koncepciós hibák voltak a tervben. Például a falvakban nem szerepelt vízelvezetés, áteresz és árok a tervben.

„Itt a falu szélén, ahol állok, véget ért a tervben a sánc, ami az egész vizet behozza a hegyről. Fogalmuk sem volt, hogyan megy tovább innen a víz. Innen, ebből a pontból az úttesten folyt volna tovább a víz, míg valahol be nem ömlött volna a patakba”, meséli a mérnök. Ők mentek tulajdonosokkal találkozgatni, hogy megkeressék a helyet, ahol át tudják vinni a sánc vizét a patakba. Ők, azaz a Multipland kereste a helyet, nem a tervező, nem a megyei tanács.

Megnézem a megyei tanács oldalán lévő terv rajzolt részét: Rákosinak ismét igaza volt, a sánc tényleg véget ér a falu határánál.

Túl kevés átereszt terveztek a 10 kilométeres útra. Például a 67+812 kilométertől a 70+390 kilométerig, azaz több mint 2 és fél kilométeren keresztül egy egész hegyoldalon meggyűlő vizet egyetlen átereszen akarták kiengedni, és volt olyan szakasz is, ahol a meggyűlt víznek nem lett volna semmilyen átfolyása. Ezen a szakaszon van a három leszakadt helyből kettő, a 70+000-nál az egyik, a 70+200-nál a másik. A kivitelező kérésére beraktak még néhány átereszt, de még így is kevés van.

A hidaknál is voltak tervezési hibák, két meglévő híd nem került bele a tervbe.

Rákosi hosszú percekig sorolja a hibákat a szalagkorlátok eltervezésétől kezdve egészen addig, hogy a hidakba tízszer annyi vasat terveztek, mint amennyi belement. Nem írok le ide mindent, mert túl hosszú lesz az anyag. A jegyzőkönyvekben is látszik, hogy több tucatnyi javaslatot tett a Multipland a különféle tervezési hibák kijavítására. De mitől lett a terv ennyire pontatlan? Erre is választ kapunk, ezúttal a polgármester jóvoltából.

A fenti videóban a polgármester a leszakadt részről beszélve elpottyantja, hogy a tervező meg sem nézte azt a részt a saját szemével, hiába akarták megmutatni neki. Hanem kirakta a kamerát az autó ablakába, végigautózta az utat, és a felvétel alapján tervezett. Később visszakérdezek, hogy ez komoly?, és mindketten megerősítik, hogy igen, a tervező nem járta végig az utat, nem vizsgálta meg alaposan a kritikusabb részeket, hanem végigautózta és lefilmezte, ennyi.

A hegy a hibás vagy az aszfalt?

Az út megépült. Ilyen vagy olyan tervvel, mindegy, de megépült. Borboly átadta élő közvetítésben a népnek. Az emberek használták. Sok eső esett, megcsúszott a hegy, és lejjebb költözött az út. 2020 tavaszán a megyei tanács szakértői tanulmányt rendelt független szakértőtől.

2020 júniusára elkészült az egészen komolynak tűnő tanulmány, amely tudományos alapokra helyezi az útmegcsúszás kérdését, egy 237 oldalas geo tanulmánnyal megspékelve.

Ilyen képletekkel magyarázza el, hogyan is csúszott meg a föld. Ezt Borboly Csaba is egyből megérti, ekkor mondja azt a videójában, hogy megeszi a cipőjét, ha igaza van az ellenzéki tanácsosnak, aki kivitelezési hibát lát, és nem földcsuszamlást.

Következtetésként a szakértői tanulmány csak természetes okokat sorol fel, nem kivitelezési hibákat. Mozog a föld, állapítja meg, és még azt is megmondja, hogy 5,5 méteres mélységig csúsznak a rétegek egymáson.

A szakértő két megoldást javasol. Mindkettő arról szól, hogy minimum 10-12 méteres mélységbe kell lefúrni 60 centi átmérőjű vasbeton oszlopokat, amelyeknek a tetejébe egy vasbeton koszorút vagy támfalat kell önteni, ez tartja majd az utat.

Júliusban a műszaki felügyelet is levelet küldött a megyei tanácsnak, amelyben elmagyarázta, hogy mit tapasztalt. Vegyük figyelembe, hogy a műszaki felügyeletnek is az az érdeke, hogy ne a kivitelező legyen a hibás, mert akkor ő is hibás lesz, hogy nem ellenőrizte rendesen. De érdekes dolgokat mond. Azt állítja, hogy a földcsuszamlás rongálta meg a sáncokat és átereszeket, amelyek most beengedik a vizet, még jobban gyorsítva a földcsuszamlást. Ezt az állítását alá is támasztja, innen tudhatjuk meg, hogy például a sáncokat egyben öntik, nem darabokból rakják össze, a tágulási vájatokat utólag vágják bele. Tehát ahol a sáncok meg vannak szakadva, ott a földmozgás miatt szakadtak meg, nem pedig azért, mert a kivitelező nem illesztette megfelelően össze a legóelemeket.

Szeptemberben hátraarcot hajt végre a megyei tanács. A videókból érződik, a kivitelezőre akarja kenni a dolgot. Hogy azért-e, hogy a geo tanulmány, a kivitelező és a helybéliek által is jelzett földmozgásokat figyelmen kívül hagyó tervező és megrendelő tévedéseit eltakarja, vagy azért, hogy pénzt csikarjon ki a kivitelezőtől, nem tudhatjuk, de az is lehet, hogy mindkét céllal, vagy egy harmadikkal. Szeptember 3-án újabb szakértői tanulmányt rendelt, az előzőnél közel kétszer drágábbat, ami ezúttal ki fogja mondani, hogy a kivitelező a hibás.

A lüke aszfalt nem akarja megtartani az alatta mozgó földet

A második tanulmány csak novemberben jön ki, mert időközben covidos lett a szerzője.

Az alapos és (fúrógéppel is) mélyremenő tanulmány sok kivitelezési hibát állapít meg. Több helyen mozaikszerűen feltöredezett az aszfaltréteg, amely több helyen pár milliméterrel vagy akár centiméterrel vékonyabb. Helyenként nem megfelelőek a lejárók, némelyik áteresz lábát nem megfelelő szögben öntötték meg, szóval sok kisebb-nagyobb hiba van az út tíz kilométerén szétszórva. Kihangsúlyozom, a tanulmány az egész útra szól, nem csak a leszakadt részekre.

Erre jön Borboly, kiáll a leszakadáshoz, és kijelenti, hogy a kivitelezésben problémák voltak: az aszfaltvastagság, a felhasznált anyag, az átereszek megépítése. A kivitelező és a felügyelő hibázott. Borboly nem hazudik, csak manipulál. Azt sugallja a nézőknek, hogy a leszakadások amiatt keletkeztek, hogy nem volt megfelelő az aszfaltvastagság, az anyag és az áteresz. De tényleg elcsúszik a hegy attól, hogy az aszfalt egy centivel vékonyabb?

Lássuk, mit talált a szakértő aszfaltvastagságban a leszakadások helyénél:

Az első, és legnagyobb leszakadásnál az aszfaltrétegek vastagságát rendben találta, az előírt 4+6 centi helyett 6+6,5-8 centi volt. Azaz 2,5-4 centivel vastagabb volt az aszfalt az előírtnál, mégis leszakadt az út.

A második leszakadásnál szintén rendben volt az aszfaltvastagság, sőt fél centivel vastagabb volt, mégis leszakadt.

A harmadik leszakadásnál végre talált a szakértő hibát, egy araszon 2 centivel vékonyabb az aszfalt. Borboly fellélegezhet: a Multipland a hibás. Ki lehet állni a kamera elé kihirdetni, hogy megvan a bűnös! És ki is állnak a leszakadás tetejébe, és felolvassák a következtetést: a tervező nem tévedett, csak a kivitelező és a felügyelet.

De tényleg a Multipland a hibás? Amikor Borboly ekkora vehemenciával kiáll, és bűnösökre mutogat, mindig gyanússá válik. Nem a rajongói előtt, akik rendszeresen követik az élőzéseit, és kommentekben dícsőítik. Hanem egy olyan, egyre duzzadó réteg előtt, amelyik megkérdőjelezi a felszínen látható dolgokat, és érzi, vagy látja, ha valami kívülről szép, de belülről hamis. Még Facebook-csoport is létezik, melynek Borboly átlátszó önfényezése a témája.

Hargita megye elég kicsi, a lakosságnak egyre nagyobb százaléka kapott már személyes kóstolót Borbolyból vagy embereiből, és ezek közül sok a csalódott, az undorodott. Borboly Facebook-oldalán is egyre több olyan komment, olyan visszajelzés jelenik meg, amely kritizálja az elnököt, és felrója neki, hogy valós tettek helyett szemfényvesztésben utazik.

Amikor a tanácselnök valahova kiáll, és valakit nyilvánosan támad, legyen ez akár Úz-völgyi temetőügy, akár korondi szemétügy, akár nyikómenti aszfaltozás, sokezer embernek az agyán átfut a kérdés: vajon, most a saját hibáját, mulasztását próbálja palástolni, vagy csak facebook-os népszerűségét akarja növelni, azzal hogy ő megmutatja, milyen bátor és igazságos.

De vissza a kérdéshez: tényleg azért szakadt le három helyen több méter vagy több tíz méter hosszan az út, mert egy arasznyi helyen a Multipland két centivel vékonyabb aszfaltot öntött? Tényleg meg tudja tartani az aszfalt az alóla méternyit kicsúszó földet? Milyen vastag aszfaltréteg kellett volna ehhez?

A fentebbi képen egy 17+ centis aszfalt látható, leszakadva. Az előírt vastagság ezen a szakaszon 10 centi lett volna. Az általam mért értékek ennél a leszakadásnál 13 és 17 centi között mozogtak, tehát jóval meghaladták az előírt 10 centit, az út mégis leszakadt. „Az aszfalt nem vas”, mondta Borboly Csaba még nyár elején az őt kritizáló ellenzékieknek, és igaza volt, csak azóta valamiért ezt elfeledte.

Mérnökként nagyjából látom, hogy milyen erők hatnak az útra és az alatta lévő földre, de elmagyarázni már nehezebb: képzeljünk el egy szelet kenyeret, amire mogyorókrémet kenünk. Ha azt a szelet kenyeret megpróbálom kettétörni a mogyorókrém alatt, megtartja-e a mogyorókrém, hogy ne tudjam eltörni? Nem, ugye? Ha eltörtem a szeletet, a mogyorókrém megy-e a letépett félszelettel, vagy ott marad egyben?

Tehát gyakorlatilag a mogyorókrém és az aszfalt nem tartószerkezete a kenyérnek és az útalapnak, hanem pont fordítva, a kenyér és az útalap a tartószerkezete a mogyorókrémnek és az aszfaltnak. Nyilván az aszfalt picit keményebb, mint a mogyorókrém, de elvileg az aszfalt is egy valamennyire lágy, teríthető, kátrányos valami. Szétkenik az úton, megkeményszik, de soha nem lesz olyan szilárd, mint a vasbeton.

Ha meg akarjuk erősíteni az útalapot, mert mozog, akkor nem a tetejére kell vastagabb aszfaltot kennünk, hanem az alatta lévő stabil földbe kell vasbeton oszlopokat, támfalat, akármit lefúrnunk. Úgy, ahogy azt a szakértő szépen lerajzolta, de hiába.

Ha nem mozogna a föld az aszfalt alatt, és az út mégis leszakad, akkor talán elgondolkodhatnánk, hogy igaza van Borbolynak, és a kivitelező elrontotta. De vannak földcsuszamlások. Rákosi ottlétünk alatt folyamatosan próbálja keresni a jeleket, amelyek a földcsuszamlásokra utalnak. Nekem nem kell, hogy bizonyítsa a földmozgásokat, a felvételeken egyértelműen látszik. Tény, lentről nehezebben látható, de súrló fényben fentről nézve pompásan és egész egyértelműen látszik, hogyan buggyan meg és indul el az agyagos talaj a hegyen. Ha valaki ezen a képen nem látja a földcsuszamlást, az nem akarja látni. És ilyenek vannak az egész hegyen, van, ahol hektárok indultak meg.

Ezen a képen a polgármester lábánál lévő repedés is egy tipikus földmozgás által létrehozott repedés, egyértelmű bizonyítéka a földcsuszamlásnak.

Hogy az esőzések miatti földcsuszamlásoktól ment tönkre az út, azt még a megyei tanács is elismeri azzal, hogy a természeti károk elhárítását támogató kormányalapból igényelt 8,1 millió lejt erre az útra, és meg is kapta. Hogy nagyságrendileg mekkora összeg az a 8,1 millió, az akkor látszik, mikor összehasonlítjuk az egész út megalapozási és leaszfaltozási költségével.

A Multipland a teljes útfelújítási és aszfaltozási munkálatot 12,3 millióért végezte el a több mint 10 kilométeren. Ennek az összegnek a 2/3-át kapták most meg a károk kijavítására, sokkal kisebb útszakaszra. Ennek az összegnek a töredékéből akár a tervező által ajánlott tartóoszlopokat és támfalakat is lazán meg lehetne építeni. De a megyei tanács ahelyett, hogy ezzel a pénzzel minél gyorsabban megerősítené az utat a leszakadt szakaszon, inkább élő közvetítésben támadja a kivitelezőt és az ellenőrt.

Időközben a megyei tanács megfogadta a László Constr. céget, hogy a legnagyobb leszakadásnál végezzen megerősítési munkálatokat. Nyári karbantartási munkálatként, nem külön beruházásként. Nem hirdetett külön közbeszerzést erre a munkálatra, ajándékba kapta a cég, amelynek volt már egy előzetesen aláírt szerződése a nyári munkálatokra.

A László Constr. és tulajdonosa, illetve a megyei tanács közötti baráti szálakat most nem bogozzuk ki, mert óriási lenne ez az anyag, de a szenátorunk vagyonbevallásáról szóló írásunkból egy szál már könnyen látható: László Zsolt üzlettársa Antal Lóránt szenátornak, aki pénzt kölcsönzött a megyei tanács alelnökének, tehát nagyon rosszban nem lehetnek. Nem boncolom tovább, térjünk vissza az útra.

A fentebbi kép október elején készült. Szemmel láthatóan nem a szakértői tanulmányban ajánlott betonoszlopos megoldást választották, hanem egy másikat, amit állítólag a szakemberrel közösen dolgoztak ki, és állítják, hogy ez olcsóbb, habár a számokból nekem nem feltétlenül úgy tűnik. Kiszedték a földet 6 méter mélységig, állítják, s feltöltötték a helyet nagy buta kövekkel meg betonréteggel, aztán ismét 2 méter kővel és ismét betonréteggel és ismét kővel.

Ebből a fotónkon nem sok látszik, de ezt állítja Zólya Zsombor, a megyei tanács embere az október 28-i videóban, amiben elmondja azt is, hogy a 60 méter hosszúságban elvégzett munkálat értéke 1,35 millió lej volt. És most ezt az összeget szeretnék behajtani a Multiplandon. A cég egyrészt sokallja ezt az összeget erre a munkálatra, másrészt pedig kifogásolja, hogy ezt a munkálatot nem vele végeztették el, sőt nem is értesítették hivatalosan erről a munkálatról.

A Multipland azt is állítja, hogy a László Constr. által végzett munkálatok nem férnek be a „nyári karbantartás” kategóriába. Majd azt is, hogy ha Lászlóékkal megerősítési munkálatokat végeztetett a megyei tanács, és nem helyreállítási munkálatokat, akkor ezzel a tanács gyakorlatilag elismerte, hogy az eredeti terv nem felelt meg a körülményeknek, startból bele kellett volna venni a megerősítést.

Ha a földcsuszamlások miatt ment meg az út, és a Multipland többször jelezte a megyei tanácsnak, hogy meg kell erősíteni az utat, de azok nem tettek semmit, míg az út meg nem omlott, akkor ki a hibás? Ha a tervező annak ellenére sem tervezett be úterősítést, hogy a geo tanulmány, a helybéliek és a kivitelező is jelezték, hogy földcsuszamlások vannak azon a szakaszon, és amikor jelezték neki, hogy megcsúszott az út, akkor is féléves késéssel szállt ki megnézni, hogy mi is történt, de a mérnöke utólag szakértői tanulmányban rákeni a hibát kivitelezőre, akkor ki is a hibás? Ez az ügynek az egyik legpikánsabb része, nézzük meg picit alaposabban.

A döglött macskát a kerítésen átdobó szakértő összeférhetetlensége

Rákosi, a Multipland mérnöke december elején jelezte nekem, hogy furcsának tartják, hogy a második szakértői tanulmányt, amely segítségével Borboly a kivitelezőre keni a hibát, egy Radu Luca nevű mérnök írta alá. Míg a tervező cég képviselőjét, aki ide járogatott útügyben, a papírokban helyenként projektvezetőként szerepel, és a május 23-i filmben arcát is adja a történethez, Mihai Lucának hívják. Túl feltűnő ez a névegyezés, mondta Rákosi.

Megnézem, a Proex nevű cég által elkészített tanulmányt tényleg Radu Luca írta alá.

Amint egy picit nézegetem a papírokat, kiderül, hogy a tervező cég, a Luca Way által 2016-ban készített tanulmányon is Radu Luca neve és pecsétje szerepel. És a Luca Way cégnek a nevében is a Luca név szerepel.

Megvizsgálva a Luca Way tulajdonosi struktúráját, egyből szembeszökik, hogy a két említett Luca társtulajdonos, egyenlő arányban. Tehát a Multipland gyanúja beigazolódik, nem véletlen a névegybeesés. Luca Radu, annak a tanulmánynak a szerzője, amelyik kimondja, hogy a tervező nem hibás, csak a kivitelező, társtulajdonos a tervező cégben. A felfedezés örömében a cégadatbázisból letöltött dokumentumot átküldöm Rákosinak, aki nem rest felhasználni azt az érdekükben, és a három nap múlva esedékes megyeházi megbeszélésre már úgy megy a Multipland, hogy az ügyvédük végig azon lovagol, hogy ez összeférhetetlenség. Kérik, hogy közösen rendeljenek újabb szakértői tanulmányt, ezúttal független szakembertől.

A megyei tanács képviselői végig azt mondják, hogy nincs semmi összeférhetetlenség, nekik van egy érvényes tanulmányuk, és újat nem akarnak. Csak azt akarják, hogy a Multipland fizesse meg az úton keletkezett kárból a részét. A Multipland pedig végig azt hangoztatja, hogy ők nyilván elvégzik azokat a garanciális munkálatokat, amelyek az ő hibájukból keletkeztek, de a földcsuszamlásoknál nem érzik magukat hibásnak. Nem hajlandók kifizetni a megyei tanács által az értesítésük nélkül más cégtől megrendelt útjavításokat, míg nincs egy független tanulmány.

Ezt osztják a felek hosszú időn keresztül, elbeszélnek egymás mellett. Aki kíváncsi, hogyan folyik egy ilyen tárgyalás, elolvashatja az ülés jegyzőkönyvét. Nehéz olvasmány, de egyedi lehetőség megérteni, hogy miért mennek így a dolgok egy megyei tanácsnál. A megyei tanács képviselője lazán kijelenti, hogy Radu Luca nem részvényes a tervező cégben, és a HG 742-s, illetve a HG 525-ös kormányhatározat szerint nincs összeférhetetlenség. Ők rendeltek egy tanulmányt, „és úgy történt, hogy Luca úr lett kijelölve”. És ezzel részükről le van tudva a dolog.

Hogy ne kelljen sem a cég ügyvédjének, sem a megyei tanács szakemberének ellentétes véleményére hagyatkoznunk, megkérdeztük a saját jogászainkat. Szerintük határozottan fennáll az összeférhetetlenség gyanúja. Érvként átküldenek egy dokumentumot, melyben az Európai Bizottság elég szépen meghatározza és körülírja, mi is számít összeférhetetlenségnek:

„Un conflict de interese apare în cazul în care o persoană poate avea ocazia de a-și pune interesele private înaintea îndatoririlor profesionale.” Magyarul: akkor jelenik meg összeférhetetlenség, mikor egy személynek alkalma nyílik a magánérdekeit a szakmai kötelességei elé helyezni. Ezt a kritériumot ez az eset azért elég szépen teljesíti, mert melyik szakértőnek ne lenne az az érdeke, hogy a saját cége helyett mást hozzon ki hibásnak.

Nyilván az összeférhetetlenséget egy bírónak kell majd megállapítania, nem minekünk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy még hónapokba, évekbe telik, míg megállapítják az összeférhetetlenséget, aztán ugyancsak hónapokba, mire készítenek egy újabb tanulmányt, és eldöntik, ki a hibás és ki fizet. Mire ez lejár, az út annyira károsodik, hogy időközben ismét lezárják néhányszor, ismét megfogadják a nyári karbantartó céget milliós munkákra, Borboly is kiállhat hetente élőben közvetíteni, mindenki mutat mindenkire, néhányan jól járnak. S a mi pénzünket pancsolják el ahelyett, hogy fognák a kormány árvízalapjából megkapott 8 milliót, és megerősítenék az utat, ahol kell, hogy ne legyen még nagyobb a kár.

Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, szokás mondani, de nálunk még lassabban, mióta Borboly a DNA-s ügye következtében művésze lett a folyamat lassításának. A megyei tanácsnál egyébként sem szokás sietni, láthattuk már előbb, hogy a márciusban észlelt földcsuszamlások megvizsgálásához és kezeléséghez kért tervezőt csak októberben, a szezon végén küldte ki a megyei tanács, a kivitelező és a helybéliek ismételt kérésére és közbenjárására.

Egyetlenegy dolog terjed gyorsan ebben a közegben: az információ. No persze nem akkor, mikor a kivitelező kérése kell, hogy eljusson a megyei tanácson keresztül a tervezőhöz. Hanem akkor, mikor egy külső tényező veszélyezteti ezt a rendszert. A fentebbi képen nem csak az érdekes, hogyan gyűrődnek a rétegek egy földcsuszamlás fölött és alatt, hanem az is, hogy László Zsolt, a leszakadásnál munkálkodó László Constr. tulajdonosának autója véletlenül ott halad el, alig tíz perccel azután, hogy a polgármester búcsút vesz tőlünk, és távozik. A hír gyorsan terjed.

Látogatásunk másnapján, a décsfalvi híd avatóján már a megye csúcspolitikusai azt beszélgetik, amikor épp nem a hordót gurítják, hogy mi jártunk a helyszínen, és írni fogok erről az útról. Az, hogy tudnak róla, és már biztosra vehetik a cikket, még nem készteti őket arra, hogy a két hónappal azelőtt kért információkkal kisegítsenek.

Az igazságtalanul megkéselt mérnök és a megsértődött stoppos öregasszony kalandja

Ennek az útnak az ügyét Rákosi személyes kudarcként élte meg. Éveket töltött el ezzel az úttal, meséli, minden centiméterét ismeri, mindent megtett azért, hogy ez az út jó legyen, és mégsem sikerült neki ezt elérni. Mert süket fülekre talált. Rengeteg javaslatot tett a terv módosítására, sokat el is fogadtak, de a legfontosabbakat nem. A polgármesternek mondja, mikor az támadja őt a Borboly érveivel: „Ez az út senkit nem érdekelt annyira, mint engem. Hogy jó legyen, s meglegyen. Nem vagyok cégvezető, nem a pénz motivált, hanem csakis kizárólag a szakmai elégtétel. De ha nem volt partnerem benne…”

Rákosi elmeséli szomorú történetét egy tordátfalvi stoppos nénivel. Még az útépítés legelején, a tervezés fázisában a mérnök terepszemlére indult az illető úton. Tarcsafalva végében stoppolt egy öreg néni, aki Tordátfalvára ment. Felvette. Mikor mondta a néninek, hogy mi járatban van, az öregasszony az úton megmutatta neki a helyeket, ahol emberöltők óta folyamatosan földcsuszamlások vannak, és felhívta a mérnök figyelmét, hogy azokon a pontokon vigyázzanak. Amint már mutattuk, a mérnök eljuttatta a javaslatait a megyei tanácshoz, amelyeket nem fogadtak el. Időközben lecsúszott a domb, leszakadt az út. Rákosi ismét arra autózott útügyben, a néni ismét ott stoppolt. Megállt, hogy felvegye. A néni megismerte, és azt mondta, hogy nem megy el vele, mert ő megmondta, hogy le fog szakadni az út, de nem vették figyelembe. És nem ült be az autójába, inkább ott maradt az út szélén.

A Multipland mérnökén látszik, hogy megviseli az ügy. Főleg az igazságtalanság, a megyei tanács támadása. Régebbről ismerem Rákosit, minimum két éve, és elmondhatom, hogy az egyébként mindig nyugodt, sokszor mosolygó emberben decemberben egy hatalmas tehetetlen dühöt éreztem. Szemei sokkal szomorúbbak voltak, és a mosolya sem volt a régi. Rá akarnak kenni valamit, ami nem az ő sara, és ő nem érti, hogy miért.

És amíg Borboly kiáll élő közvetítésben, húszezer embernek elmondja, hogy megvan a bűnös, és mutogat Rákosira, addig Rákosi, akit oda sem hívnak, akinek nem adnak szót, kinek tudná elmondani az álláspontját? Kinek tudná elmondani azt a sok száz részletet, ami őt tisztázná? Borbolyról mondja: „Szét tudnám cincálni ezt az embert egy normális beszélgetésen, de soha nem kerül sor egy normális beszélgetésre!”

Rákosi bevallja, öt hónapja nem alszik rendesen. De ő csak egy a sok közül. Sok szakember, sok vállalkozó szenved hasonló igazságtalanságok miatt. Ismerek olyanokat, akik belesavanyodtak és otthagyták a szakmát, de olyanokat is, akiknek a cége belebukott egy-egy hasonló cselbe, vagy évekig kellett ingyen dolgozzanak, míg visszahozták a csőd széléről a cégüket.

Rákosi a polgármesterrel beszél. Azzal a polgármesterrel, aki a Borbolyék legutolsó filmjén rugózott az örömtől és olyan kedves volt, hogy kenyérre lehetett volna kenni, hogy ilyen fontos emberek között ő is bekerülhet a filmbe. Most pedig a megyeelnök helytartójaként viselkedik, azt rója fel Rákosinak, amit Borbolyéktól hallott. Így zajlik a beszélgetés a mérnök és a polgármester között:

Rákosi Csaba: „Ami hiba van a kivitelezésben, azért mi vállaljuk a felelősséget. De azokért a koncepciós hibákért, amik az elgondolásban, a tervezésben rosszak voltak, azokért nem tudjuk vállalni.”
Nagy János: „Vannak helyek, ahol dréncsővel van átvive az út alatt a víz.”
Rákosi Csaba: „De azt valaki nézte-e meg, hogy a tervben hogy van? Ha a tervben úgy kérik, hogy dréncsővel vigyük át… Aztán jön az expert, s leírja, hogy dréncsővel vittük át. Hát az expert, aki maga a tótumfaktum, nem tudja megnézni, hogy a terv mit kért? Hogy a terv kérte azt, hogy dréncsővel vigyük át?”

A polgármester mondja, hogy nem volt meg mindenütt a 12 centi aszfalt. Rákosi kérdi, hogy a tervet nézte-e meg, hány centi aszfaltnak kellett itt lennie? Nem. 10 centi aszfalt szerepel a tervben, mondja Rákosi. Miért nem nézik meg a tervet, hogy az mit kért, mielőtt támadnak?

A polgármester mondja, hogy nem jól lett a föld odarakva. A mérnök lerajzolja az autó ablakára, hogyan volt a földátrakás a tervben. Rákosi kérdi, hogy „de a tervet nézte-e meg, hogy mit ír elő? Pont ezt írja elő.” Hát, nem nézte meg a tervet, mondja a polgármester, csak mondták neki Borbolyék. „De akkor miért rakja a kést a torkomnak?!” – kérdi a hangját felemelve, enyhén sértődötten Rákosi, majd folytatja: „Ki lehet állni a kamera elé, el lehet bármit mondani, hogy így van vagy úgy van, csak előbb nézzük meg azt a dokumentációt közösen, teljes egészében.”

Aztán a hangulat lenyugszik. Rákosin látszik a megkönnyebbülés, hogy végre kimondhatta picit magából, ami a lelkét feszítette. Teljesen nem nyugodott meg, és érződik, hogy orrol még a Borbolyék zenéjét fújó polgármesterre, de valamiért nem akar durván nekimenni a nála idősebb embernek, akit látszólag már régóta ismer és nem akar megbántani.

Nagy János: „De ha a tervező a hibás, hogy monumentális koncepciós hibákat követett el, akkor ki az, aki palástolja, védi a tervezőt, és miért?”
Rákosi Csaba: „Jó kérdés!”

Nagy János polgármester: „Ha én lettem volna a polgármester, hiszed-e, hogy nem így lett volna megcsinálva?”
Rákosi Csaba mérnök: „Ha én lettem volna a megyei tanácselnök, elhiszi-e, hogy nem így lett volna megcsinálva?”

Pénz, ködösítés vagy bosszú?

Felmerül a kérdés, mi vezérli Borbolyékat, amikor a Multiplandot akarják kihozni vétkesnek. Három lehetséges magyarázatot látok, illetve ezek kombinációját.

Az egyik az, hogy kell a pénz az út megjavításához, és azt valahonnan elő kell teremteni. Mikor megnéztem a tervező Luca Way adatait a cégnyilvántartásban, szépen látszott, hogy a tíz évvel ezelőtt hasító cég mára sokkal szerényebb anyagi helyzetbe került, tehát ha kiderülne, hogy ő tévedett, és neki kellene kifizetnie a kárt, lehet, hogy nem lenne miből. Míg a Multiplandnál lenne miből. Meg az is kérdés, hogy ha a tervezőt hoznák ki hibásnak, akkor a tervező kifizetné-e a pénzt, vagy kitálalna, hogy a megyei tanács kérésére tervezett úgy, ahogy tervezett, és megtámadná Borbolyékat.

A másik lehetséges magyarázat az, hogy ködösíteni próbál a megyei tanács, a hibás nyilvános felmutatásával és köztéri kivégzésével el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a tervező és a megrendelő hibájából csúszott el az út.

És itt szintén felmerül a kérdés: a tervező azért nem tervezte bele a földcsuszamlásos rész megkötését célzó munkálatokat, mert felületes volt és nem látta, hogy kellenének, vagy azért, mert a megrendelő, a megyei tanács kérte őt arra, hogy ne tervezzen oda semmit? Ez utóbbi valószínűbbnek látszik.

És ha esetleg a megyei tanács kérte a kivitelezőt, hogy hagyja ki ezeket a munkálatokat, akkor egy esetleges felelősségre vonás esetén a vád elég gyorsan visszahullana a tervezőről a megyei tanácsra. Ezért nem csak a tervezőnek, hanem a megyei tanácsnak is érdeke lehet ebben az esetben, hogy összedolgozzanak, és a kivitelezőre kenjék a felelősséget.

A harmadik lehetséges magyarázat a bosszú. Hogy Borboly egy bosszúálló ember, több tucat történetből tudjuk, az Árus Zsolt székes kivitetésétől Séra Zoltán agyonpereléséig. De miért állna bosszút a Multiplandon Borboly? A cég és a tanácselnök között nem volt teljesen rózsás a viszony az elmúlt években. Az egyik ilyen konfliktusra tisztán emlékszem, mert írtam róla, akkor a Multipland egy furfangos csellel átvette a megyei utak egy jó részének a téli karbantartását, miután hónapokig megbénította a rendszert, ezzel Borbolyra uszítva a lakosság szép részét. Emlékszem, akkor Borboly nagyon haragudott a Multiplandra, talán nem is ok nélkül.

Idén is volt minimum egy eset, ami dühítette Borbolyt, és amiről már hónapokkal ezelőtt hallottam. Most rákérdeztem, a pontosság kedvéért. Kampányban történt, meséli Rákosi, kimentek a siklódi út aszfaltozásának a terepátadására, azaz munkálatkezdő ünnepségére. Ott Borboly mámoros állapotában számonkérte őt, hogy miért nem hozták ki a nagy gépeket, hogy ezzel megadják a hangulatot. Bizonyára sokkal jobb háttér lett volna az élő közvetítéshez. Erre Rákosi azt válaszolta, hogy azért, mert a munkálat 20 millió lejéből csak 500 ezer lejt hagyott most jóvá a megyei tanács, ami az 1/40-e a teljes összegnek. Ebből az összegből pedig alig tudják előkészíteni a terepet, a nagy gépekkel való munkálatokra nem fog még sor kerülni. Borboly önérzetét nagyon zavarta, hogy nem hordozzák a nagy gépeket a látszat kedvéért. És az ő kedvéért.

Eppur si muove. Mégis mozog a föld, de Borboly lábán is reszket a cipő

Összefoglalás: Borboly Csaba és csapata, amikor kiáll a leszakadt részhez, és elmondja, hogy a szakértői vélemény szerint a kivitelező tévedett, ezért fizetnie kell, durván manipulál, és magát fényezi a szigorúság eljátszásával.

Az áttanulmányozott több száz oldalnyi dokumentum és a helyszíni terepszemlék alapján (775 megányi dokumentumunk van, nem tudjuk feltölteni az oldalra, de bárkinek szívesen átküldjük Wetransferrel) nyilvánvaló, hogy az út leszakadásának oka a földcsuszamlásokban keresendő, nem az aszfaltvastagság helyenként hiányzó millimétereiben. Borboly elhallgatja azt, hogy a kivitelező kérte még a munkálatok elején, és közben többször, hogy erősítsék meg a földcsuszamlásos helyeket. Takargatja azt a tényt, hogy ezen az úton is, mint a megye legtöbb útján, a megyei tanács anélkül terítteti le az aszfaltréteget, hogy megerősítené a földcsuszamlásos helyeket. Ami érthető, mert őket a leaszfaltozott kilométerek száma érdekli, és az aszfaltozás jóval olcsóbb úterősítés nélkül. Csak az nem érthető, hogy egy ilyen bátor cipőzabáló elöljáró miért nem tudja ezt bevállalni, és miért próbálja a kivitelezőre kenni, ami nem a kivitelező hibája. Ugyanakkor az is gyanús, hogy a szakértői tanulmányt, amivel azt akarja bizonyítani, hogy a kivitelező tévedett, nem a tervező, miért ennyire átláthatóan a tervező cég összeférhetetlen-gyanús társtulajdonosával készítteti el, egy másik cég álcája alatt.

Hogy a történet teljes legyen, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a Multipland is követett el hibákat. Egyelőre úgy tűnik, vállalja ezeket, és ígéri, hogy garanciálisan kijavítja. Megjegyzendő, hogy a szakértő által felsorolt hibák javát az út más részein követte el, nem ott, ahol leszakadt az út, ezért zokon veszi, hogy Borboly keveri a szezont a fazonnal, és olyasmiért támadja őket, amiért nem ők a hibásak.

A történet itt még nem ér véget, Borboly azt mondta egyik videójában erről az ügyről: „olyan, mint a Dallas”. És, mint láthatjuk, ő tesz a legtöbbet azért, hogy olyan legyen. A legizgalmasabb része a sorozatfilmnek minden bizonnyal a cipőzabálás lesz, gyanítjuk.

A július 2-i videójában Borboly kijelentette, hogy megeszi a cipőjét, ha igaza van az ellenzéki tanácsosnak, és megtalálja a szakértői tanulmányban, hogy a kivitelező hibázott. Most pedig egyre erősebben dolgozik azon, hogy hibásnak hozza ki a kivitelezőt, és a céltudatosan rendelt szakértői tanulmányban szerepel, hogy a kivitelező a hibás. Ha egy kis következetesség és szavatartás is van Borbolyban, biza, cipőevésre számíthatunk. Hogy nyersen fogyasztja-e el, vagy immár hagyományosan a konyhájából fog élőben bejelentkezni és megfőzi magának a lábbelit elfogyasztás előtt, hadd legyen a rendező meglepetése. Kíváncsian várjuk a receptet.

Itt a vége, fuss el véle! És hogy ne csak Mezei Nostradamus János jósoljon a gubacskövek állásából, hanem én is, elmondom, mire számíthatunk a következő napokban: kiáll majd Borboly egy élő videóban, és rezzenéstelen arccal elmondja, hogy nem kell hallgatni azokra a hangokra, azokra az újságcikkekre, azokra az irigy emberekre, akik rosszindulattal kezelik megyénk fejlődését. És kéri, hogy „osszák meg ezt a videót, hogy mindenki értesüljön róla”.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép