A Dr. Szegő Tamás jogász, újságíró és rádiós emlékét őrző elismerés fődíját Jakab Villő Hanga, az Átlátszó Erdély munkatársa kapta.

A Szegő Tamás-díjakat idén huszonegyedik alkalommal adták át azoknak a harminc év alatti publicistáknak, akik az írott vagy elektronikus média bármely területén munkájukkal kiállnak az elnyomottakért.

„Akit porig aláztak, porig kell azért lehajolni” – fogalmazott Baranyai Ferenc, a díj névadójának szellemiségét megidézve. Örömét fejezte ki, hogy sok olyan fiatal újságíró van, aki a mostani ellenszélben is a determinált sorsú kiszolgáltatottakért, nyomorultakért és elnyomottakért dolgozik, azokért, akiket a századokon átcsörtető szegénység súlyt.

Senki ne higgye, hogy nincs nála szerencsétlenebb” – fogalmazott a fődíjat átadó Donáth László lelkész az Átlátszó Erdély újságírójának írásai kapcsán, amelyek közül a kuratórium a gyergyószentmiklósi gyújtogatásról beszámoló riportot emelte ki. Az írások nem adják magukat könnyen, és „megbotránkoztatóak” a szó pozitív értelmében – értékelte Juhász a díjazott munkáit.

A kuratórium által kiemelt riport:

Gyergyói gyújtogatás: évek óta csak tűzoltás folyik – integráció helyett

Második díjat nyert Neuberger Eszter, az abcug.hu munkatársa a roma közösségek nehézségeinek nyilvánosságra hozásáért, amellyel az állam érdektelen hozzáállását is leleplezi. A kuratórium Hencidáról indult, Párizsba készül az egyetlen roma pannonhalmi bencés diák című interjúját emelte ki.

A ritka betegségekkel élők és szociálisan elesettek sorsának ábrázolásáért harmadik díjban részesült Nádasi Eszter, az nlcafe.hu szerzője, aki írásaiban nem a szánalom hangján szól, hanem az élet felé viszi az olvasót.

Az oklevéllel jutalmazott Juhász Dániel, a Népszava munkatársa oktatással, iskolai szegregációval foglalkozik. A mostani elismerést többrészes oknyomozó riportjáért kapta a heves megyei azbesztszennyezésről, amelynek tényét már három éve nem ismeri el hivatalosan az állam.

Kelet-Ukrajnából közöl haditudósításokat Kiss Dániel, aki szintén oklevélben részesült. Huszonegyedik századi tudósító – méltatta Varga Sándor –, aki interjút, helyzetképet, videókat tesz közzé Ukrán szem című blogján.

A díjazottak, balról jobbra: Nádasi Eszter, Kiss Dániel, Jakab Villő Hanga, Juhász Dániel, Teczár Szilárd, Neuberger Eszter, Hajdú Judit, Kovács Zoltán
A díjazottak, balról jobbra: Nádasi Eszter, Kiss Dániel, Jakab Villő Hanga, Juhász Dániel, Teczár Szilárd, Neuberger Eszter, Hajdú Judit, Kovács Zoltán

Lukács Zoltán és Mucsi Attila nem lehetett jelen személyesen a díjátadón, hiszen ők a váci börtön Rács FM című műsorának szerkesztői: fogvatartottakként készítenek műsort fogvatartott társaiknak. A díjat az Adj hangot egyesület képviseletében Hajdú Judit vette át. A börtönrádió a szabadság levegőjét sugározza a világtól elzártak számára – fogalmazott a díjat átadó Németh Péter, aki szerint a rádiósok elérték a zsűri szívét.

Teczér Szilárd, a Magyar Narancs szerzője különböző műfajú írásaival érdemelte ki az elismerést: könyvkritikával, tényfeltáró cikkel és egy interjúval pályázott. A méltatásban kiemelt helyen szerepelt a gyermekszegénység és a politikai hamiskodás viszonyát feltáró riport.

Az elbíráló bizottság különdíjban, egyfajta „ifjúsági életműdíjban” részesítette Kovács Bálintot, az Index munkatársát, aki többször is kiérdemelte a Szegő-díjat.