Kampányunk célja felmutatni, hogy az erdélyi magyaroknak igényük van arra, hogy az RMDSZ alávesse magát a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény előírásainak.

Aláírásgyűjtést indítottunk annak érdekében, hogy felmutassuk: az erdélyi magyaroknak igényük van arra, hogy az RMDSZ az EMNP-hez és más romániai politikai szereplőkhöz és közhasznú szervezetekhez hasonlóan alávesse magát a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény előírásainak. Azt kérjük, hogy válaszoljon az arra vonatkozó adatigénylésekre, hogy mire költi el az általa kezelt, évi mintegy 4,5-5 millió eurónyi (kb. 22 millió lej) közpénzt, melyet a román kormány folyósít az erdélyi magyarságnak.

A petíciót itt lehet aláírni

Azt kérjük, hogy válaszoljon az arra vonatkozó adatigénylésekre, hogy mire költi el az általa kezelt, évi mintegy 4,5-5 millió eurónyi (kb. 22 millió lej) közpénzt, melyet a román kormány folyósít az erdélyi magyarságnak.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ új ügyvezető elnöke székfoglaló beszédében azt mondta, szeretné, ha az RMDSZ lenne a legmodernebb politikai szervezet Romániában és a térségben. Tisztelt Elnök Úr, ez a transzparencia módszeres felvállalása nélkül lehetetlen!

A petíciót, illetve az aláírásokat fel fogjuk használni az RMDSZ-szel való további tárgyalások során, valamint az Átlátszó Erdély Egyesület által kezdeményezett, transzparenciát követelő perben.

Miért fontos ez?

1. Meggyőződésünk, hogy az RMDSZ által gyakran hangoztatott párbeszéd és közösség fele való nyitás a közösség számára kiutalt közpénzek elköltésével kapcsolatos kérdésekre is ki kell terjedjen.

2. A többségi társadalom tagjait megilleti, hogy megtudják, az őket képviselő pártok miként költik el a közpénzt. Nem találunk semmilyen elfogadható indokot arra, hogy ettől a jogtól miért kéne megfosztani az erdélyi magyarokat. Ne diszkrimináljuk önmagunkat!

3. Az erdélyi magyar közösség elég érett ahhoz, hogy a pénz elköltéséről véleményt formáljon. Csakis ezeknek az információknak a birtokában tud választások alkalmával megalapozott döntést hozni.

A petíciót itt lehet aláírni