Megtörténhet, hogy Erdély toleranciára és multikulturalitásra építő szellemi és kulturális fővárosában olyan ember legyen a kultúráért, oktatásért, vallásért és szociális tevékenységekért felelős tisztségviselő, aki a szélsőjobboldali Noua Dreaptă szimpatizánsa, aki diszkriminálja a nemzeti, vallási kisebbségeket, aki szerint a kolozsvári polgármesteri hivatal irredenta magyar tevékenységeket támogat, és úgy véli, hogy a politikai szcéna jövőjét egy ragyogó, nyitott és ortodox szellemiségű nacionalizmusra kell építeni.

Második alkalommal indítottak petíciót a szélsőségesen nacionalista Ioan Vasile Ţene kinevezése ellen Kolozsvár kultúráért, oktatásért, vallásért, szociális projektekért felelős osztályának élére. Țene kezdetben Gheorghe Funar polgármester kabinetfőnöke volt, jelenlegi kinevezését megelőzően a kultúráért felelős osztályon referensként dolgozott. Az aláírásgyűjtés címzettje Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

Țene a Napoca News portál vezércikkírójaként számos olyan cikket jegyzett, amelyek nemzeti, vallási vagy nemi kisebbségek ellen irányulnak, és nem egyszer valótlanságokat állítanak uszító jelleggel – olvashatjuk a beadványban.

„Úgy gondolod, hogy a bukaresti #colectiv klubban azért égtek meg a fiatalok, mert a zene, amit hallgattak, sátáni szellemeket hívott elő?”

– veti fel a kérdést egy Facebook-bejegyzésében Dumitru Cornel Vîlcu egyetemi tanár, aki maga is csatlakozott a petícióhoz. Kérdésével Țene azon publicisztikájára utal, amelyben a bukaresti Colectiv nevű klubban történt tűzvészt sátáni erőknek, az ortodox vallástól való elfordulásnak tulajdonítja.

„Te is azt gondolod, hogy az oktatásban, a kultúrában és a romániai társadalomban meg kell vonni / be kell tiltani a zsidók, magyarok, romák (őket »cigánynak« kell átnevezni) vagy az LGBT közösséghez tartozók nyilvános rendezvényekhez való jogait?

Ha a fenti kérdések közül bármelyikre is nem a válaszod – folytatódik Vîlcu bejegyzése –, úgy normálisnak tűnik számodra, hogy egy olyan ember, aki online közegekben ezeket hangoztatja, irányíthassa az összes kulturális, oktatási és szociális projektet, melyet a kolozsvári polgármesteri hivatal / városi tanács finanszíroz?”

„Írásaiban Ioan Vasile Ţene szándékosan félrevezeti a közvéleményt, a nemzeti, vallási kisebbségeket a román állam és nép ellenségeiként tünteti fel, és ismételten kiáll a fasiszta Vasgárda és Ion Antonescu által vallott elvek mellett”

– olvashatjuk a Boc-nak címzett szöveg további kifogásait.

A petíció emlékeztet arra is, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló, 1999/188-as törvény tiltja az olyan megnyilvánulásokat, mellyel köztisztviselők magán- vagy jogi személyt sértenek, vagy ártanak a köztisztviselői presztízsnek. Ioan Vasile Țene publicisztikai tevékenysége alapján egyértelműen alkalmatlan a pozíció betöltésére.

130717_screenshot_tene
Kézdivásárhely egyféle brüsszeli Molenbeek negyed, ahol az állam szerveinek nincs befolyása, és ahol a terrorista vagy szélsőséges elemek egy enklávé típusú közösségben élveznek védelmet

Anyagunk megjelenéséig a kitűzött 2000 aláírásból 1400 gyűlt össze, ami messze elmarad attól a számtól, ami érdemben jelezhetné a közvélemény felháborodását.

A petíciót ITT lehet aláírni.

„92-ben választották meg Gheorghe Funart polgármesternek. Ő az azt követő években nevezte ki Țenét kabinetfőnöknek, ő Funar jobbkezeként tevékenykedett. Minden átment rajta, ami a polgármesterhez jutott. Funar után a kulturális osztályon lett referens” – foglalja össze Țene köztisztviselői pályafutásának induló éveit Szakáts István, a petíció indítványozója, aki éveken át követte a Napoca News portálon Țene tevékenységét. Mert Țene nem köztisztviselőként, hanem a Napoca News vezércikkírójaként vált ismertté.

130717_screenshot_tene
Pénteken, 2015. december 11-én nemzeti enklávé létesül Hargita megyében, ami kilép az alkotmány hatálya alól és a leendő autonóm Székelyföld magját képezi

Szakáts, az AltArt Alapítvány elnöke a Țene kinevezése körüli botrány előtt különböző témák kapcsán találkozott Țene tevékenységével. „Három kontextusban találkoztam vele – meséli. Először is, amikor a magyarokat szidta. A második a verespataki beruházás volt, amikor többek között rólam meg azokról, akik ellenezték a beruházást, szépeket kezdett írni.

Neki nemzeti érdeke volt az ügy – ez érdekes pálfordulás volt. A verespatakos mozgalom vége felé, amikor a Verespatakért küzdők közül kiváltak a radikális baloldali mozgalmak, mint a Tinerii Mânioși (Dühös fiatalok) és megjelentek a radikális baloldali graffitik is a városban, akkor ugyanazokat az embereket, akiket korábban támogatott, elkezdte szidni. Harmadszor az Occupy kapcsán, amikor az aktivisták a verespataki ügyre felhívva a figyelmet elfoglalták a Contit (Continental Szállót). Ekkor kezdődött a Soros-bérencezés, a magyar pénzek emlegetése.”

Țene, a visszaeső

Volt egy időszak, amikor Țene sok cikket írt a magyar anarchistákról, sátánistákról – idézi fel Szakáts a köztisztviselő publicisztikai tevékenységét. Majd következett a többnyelvű városnévtáblák ügye, valamint hogy titkosszolgálatok pénzelik a Musai-Muszáj mozgalmat. Utána a Coaliția pentru familie és az LGBT közösség kérdése jött.” A petíció kezdeményezője elmondta, ezen a ponton kezdtek el lépéseket tenni a referens előléptetése ellen.

„Amikor az orrára koppintottunk, mindig eltűntek a cikkei, és elkezdett csodatevő ikonokról meg a rákot gyógyító barackmagokról írni. Aztán kezdte elölről.” Úgy tűnik, Țene nem tud hosszabb ideig leállni a gyűlöletkeltéssel.

Kockázatokról és mellékhatásokról

Țene kinevezése a kulturális főosztály élére komoly kockázatokkal jár, tekintettel korábbi tevékenységére és a városvezetés tagjainak latens nacionalizmusára. A petíció indítványozója szerint Kolozsvár kulturális és szellemi jelentőségéből is következik, hogy az erdélyi román nacionalizmus ebben a városban tetőzzék.

130717_screenshot_tene
Ezért Románia új alkotmányának elsősorban a többségi nemzet, a román nép védelmét kell szolgálnia, a kisebbségek, és főleg a cigányok demográfiai térnyerésével szemben

„Érthető, hogy Avram Iancu örökségében a román nacionalizmus Erdélyt jelenti. Erdély kulturális központja pedig Kolozsvár. Logikus, hogy az erdélyi román nacionalizmus Erdély fővárosában jelenik meg leginkább. A környékbeli móc falvakból bevárosiasodó emberek hozzák magukkal az Avram Iancu-legendákat a románokat meggyilkoló, kibelező magyarokról. A történelmi traumák transzgenerációsak, azokat továbbadják” – fejtette ki meglátását Szakáts a szélsőséges nacionalizmus háttérmechanizmusáról.

„Két YouTube-videó is van arról, ahol a köztisztviselő Avram Iancu-megemlékezésen azt adja elő, hogy irredenta magyar szervezeteknek osztják a városi közpénzt” – magyarázta az Átlátszó Erdélynek Szakáts, és hozzátette: nem vetnek jó fényt a városra a Țene által nyíltan népszerűsített elvek. Hozzáállása és befolyása különböző szinteken akadályozhatja a város kulturális egyesületeit, szervezeteit, azt, hogy mennyire fognak tudni érvényesülni.

„Nem a nép kaszálná el, hanem politikai ellenfelei”

A Napoca News vezércikkírójának tevékenységét erősítheti, hogy „az egész városi tanács tele van latens nacionalizmussal.” Szakáts, aki a többnyelvű városnévtáblákért küzdő Musai-Muszáj mozgalom egyik alapembere is, Claudia Anastase nacionalista kirohanását hozta példaként, amiért végül a tanácsos meg is kapta a mozgalom intolerancia-díját.

Az erdélyi nacionalizmus, vélekedik az aktivista, ott lappang minden politikai pártban: „ezek az emberek néha szívből, néha érdekből elkezdik hangoztatni a nacionalista ideológiát.”

A polgármester döntését, hogy az oktatásért és kultúráért felelős osztály vezetését a kifogásolt tevékenységű Țenére bízza, Szakáts két szempontból világítja meg: „van a nacionalista szál, aminek nem meri kitenni magát a polgármester, hiszen láthatóan érzékeny a téma. Nem a nép kaszálná el, hanem a politikai ellenfelei fognak vihart gerjeszteni, amiben sérülhet ő is. A másik vonzata a bürokraták szolidaritása. Țene lassan 25 éve dolgozik a városházán: bürokrata bürokratához húz, összetartanak.”

A napokban iktatnak egy, jogászok által megfogalmazott fellebbezést Țene kinevezése ellen – tudta meg az Átlátszó Erdély. Mégis egyelőre úgy tűnik, hogy nem elég erős a tiltakozás ahhoz, hogy Țene leváltható legyen: „még számítok két, két és fél évre, amíg övé lesz a kultúráért felelős osztály vezetői tisztsége. Ezeket a lépéseket meg kell tenni, hogy majd erre lehessen építeni a későbbiekben” – összegezte a petíció és a fellebbezés jelentőségét Szakáts. Jogi eszközökkel lehet a végsőkig elmenni, mert jogi kinevezést jogi úton lehet felbontani: ehhez azonban kellő súlyú indítványra és nyomásra lesz szükség.

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Țene kinevezése ellen tiltakozik több mint száz értelmiségi is

Több mint száz kolozsvári és azon kívül tevékenykedő értelmiségi június 30-án közzétett tiltakozásukban a döntés felülvizsgálatát sürgetik.

„Ţene úr jól ismert Kolozsváron és azon kívül is, hiszen a szélsőségesen nacionalista szennylapnak, a Napoca Newsnak a publicistája. Emil Boc – amikor a fontos tisztség betöltésére jóváhagyást adott – figyelmen kívül hagyta a civil társadalom figyelmeztetését a versenyvizsga környékén. A vezetőt azokra a veszélyekre figyelmeztették, amelyek a várost fenyegetik, amennyiben ez a szélsőséges eszméket valló személy fogja elfoglalni a szóban forgó állást” – idézik fel a korábbi, eredménytelen petíciót az aláírók.

„Azért tartom fontosnak az értelmiségi fellépést, mert még hiszek abban, hogy van a világon felelősség, és hogy nagyobb azoké, akik oklevelet kaptak arról, hogy magyarázzák és megértsék, illetve próbálják megérteni a világot. A térségben túl hosszú ideig dúlt egy diktatúra, amely leszoktatta az embereket erről, hiszen hiába mondtál akármit, a legsúlyosabb következménye az volt, hogy a rendszer ellenségének neveztek, és/vagy bemondta a Szabad Európa, hogy ellenzéki vagy. Az ilyenek (nem voltak olyan sokan, mint ahányat utólag remélünk) sajnos minimális hatással voltak a dolgok menetére, úgyhogy sokan ma sem hisznek a hatásban, és szelídebben vagy karcosabban lesajnálják egy ilyen akció hatását. Mi tagadás, ma is halad a karaván, de hát ha más nem, legalább jelezzük, hogy nekünk ez nem tetszik” – válaszolta az Átlátszó Erdély kérdésére Demény Péter kolozsvári költő, szerkesztő, aki maga is az aláírók között szerepel.

Demény szerint a kinevezés Emil Boc populista pályájának újabb szégyenfoltja: „Ez az ember alig néhány hónappal idősebb nálam. Ugyanahhoz a nemzedékhez tartozunk, és ő Antonescu tábornok rajongója, a Vasgárda eszméit képviseli, ijesztően nacionalista. Már nem remélem, hogy az 1990-ben érettségizettek változtatják meg a világot, de még mindig rosszul esik, hogy nem így lesz. Nem is értem, ki gondolhatott arra, hogy ez az ember bármilyen irodát vezethet egy olyan több nemzetiségű és kultúrájú városban, mint Kolozsvár. Burjánozzon minden virág, de ne hivatalos helyeken” – fogalmazza meg személyes érintettségét Țene kapcsán.

Țene korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba is megpróbált bejutni

A jelenleg is folyó tiltakozások előzményeként tarthatjuk számon, hogy 2015-ben az APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania) és a Diszkriminációellenes koalíció (Coalitia anti-discriminare) 17 további civil szervezettel fellebbezett az ellen, hogy Țene és további két társa összeférhetetlenségi okokból felvételt nyerjen az Diszkriminációellenes Tanácsba (CNCD). Már akkor is Țene diszkriminatív megnyilvánulásait kifogásolták.

„A törvény (137/2000) előírja, hogy a diszkriminációellenes tanács vezetői posztjára pályázó jelöltnek elismert tevékenységet kell folytatnia az emberi jogok védelmében és a diszkriminációval szembeni fellépésben” – írták. Felhívták a figyelmet, hogy Țene írásai diszkriminatívak, szembe mennek az emberi jogokkal és az egyenlőség elvével.

Az akkori tiltakozók Țenének arra a 2012-es cikkére is hivatkoznak, amiben Ion Antonescu rehabilitációja mellett emel szót, akit a „szent, antikommunista, igaz és nemzeti harc” hőseként tüntet fel.

Történészként és a 2000-ben alakult, Ion Antonescunak szobrot állítani akaró bizottság vezetőjeként morális kötelességem, hogy a marsall katonai hozzájárulását a kereszténység és az európai civilizáció védelméhez újragondoljam tudományos történeti horizonton” – írta akkor Țene.

A kolozsvári városházát is bepanaszolták

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári kirendeltsége az RMDSZ-szel közösen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál nyújtott be panaszt a kultúráért felelős osztály vezetői posztjának kiírási eljárása kapcsán a kolozsvári polgármesteri hivatal ellen.

Az USR nyilatkozatban adott hangot aggodalmának. Arra hivatkoznak, hogy a városvezetés aktuális lépése igazolja, hogy csupán kijelentések szintjén támogatják a multikulturalitást, tetteik ennek ellenkezőjére utalnak. Emlékeztetnek, hogy a városvezetés hosszú ideig elutasította a többnyelvű városnévtáblák kihelyezését, akadályozták a #spunedrept mozgalom felvonulását, miközben a nyíltan szélsőséges Noua Dreaptă tüntetésére a város központjában kerülhetett sor.

Az oktatásért és kultúráért felelős pozícióra kiírt versenyvizsga egyetlen pályázója Țene volt. Más nem is jelentkezhetett rá, hiszen a város alkothatta meg a feltételeket, ezeket azonban láthatóan személyre szabták. Ilyen kitétel volt, hogy a jelentkezőnek tisztviselői mesterkurzussal kell rendelkeznie.

Kérdés, hogy a Ioan Vasile Țene tevékenységét és kinevezését, az oktatásért és kultúráért felelős osztály vezetői tisztségének meghirdetését kifogásoló civilek, értelmiségiek, politikai szerveződések és jogvédők képesek lesznek-e hatni a közvéleményre és elég erős nyomást gyakorolni a városvezetésre, hogy leváltsák a most beiktatásra kerülő tisztségviselőt. A közvélemény ingerküszöbét az eddigiek alapján még nem érte el a botrány, így fokozottan szükséges a közös fellépés és nyomásgyakorlás.

Jakab Villő Hanga

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU