Editura Didactică și Pedagogică are mii de licențe gratuite, dar le-a arătat software-ul profesorilor abia la sfârșitul anului școlar, după luni de școală forțată online.
O cititoare ne-a făcut o surpriză plăcută povestindu-ne că ministrul educației și directorul editurii de manuale de stat le-a prezentat cadrelor didactice din România o platformă dezvoltată pentru învățământ digital. În urmă cu trei luni, după suspendarea activității didactice față în față, profesorii și elevii au început învățământul la distanță fără niciun fel de sprijin. Ținea doar de creativitatea și inventivitatea profesorilor să-i contacteze pe elevi și să-i implice în activitățile didactice desfășurate prin ecran.
Oferta educațională digitală ar putea fi îmbogățită cu o opțiune infinit mai interesantă decât răsfoirea materialelor în format .pdf, după cum a aflat cititoarea noastră la un seminar online. Webinarul a avut zero acoperire de presă în România chiar dacă la eveniment a participat topul conducerii învățământului român.
Acest seminar a fost anunțat de către Editura Didactică și Pedagogică (EDP) cu informația că invitatul de onoare al evenimentului va fi însuși ministrul educației, Monica Anisie – evenimentul nu a fost menționat însă până azi în comunicatele oficiale ale ministerului. EDP a ținut totuși să folosească toate suprafețele pentru a transmite că întâmpinăm era manualelor 3D, ele fiind accesibile în România în premieră și exclusiv prin editura de manuale de stat.
Însăși EDP a publicat deja materiale didactice digitale (formatul digital este cerință de bază în concursurile de stat pentru manuale), ele pot fi răsfoite pe pagina Ministerului Educației. Fișierele .pdf, numite „varianta tipărită”, pot fi accesate foarte ușor, însă versiunea digitală se descarcă extrem de lent, chiar dacă rețelele de internet din țară sunt renumite pentru viteză. În afară de faptul că au niște materiale video incluse, ele nu se deosebesc în esență de un .pdf.
Atractivitatea și eficiența învățământului digital ar putea fi sporită printr-o platformă inovativă din Ungaria
Webinarul menționat a durat mai mult de trei ore și scopul lui a fost de a le prezenta participanților platforma mozaweb.com. Aceasta este o colecție amplă de manuale și alte materiale didactice accesibile prin programul mozaBook, pus la dispoziția utilizatorilor de către Editura Mozaik din Szeged. Inițial, înregistrarea seminarului a fost publică pe YouTube, însă între timp organizatorii au schimbat setările, și videoul a fost privat. (După o lună, videoul a devenit iar public.)
Platformele mozaBook și mozaWeb sunt cunoscute în România, și acestea nu sunt accesibile exclusiv prin EDP. Editura Mozaik și-a popularizat produsele în România și cu altă ocazie, am aflat de la cadre didactice. Pe pagina acestei edituri, în lista partenerilor de afaceri, figurează chiar opt firme din România.
Software-ul pentru prezentații mozaBook a fost concepută de editura din Szeged special pentru utilizarea pe smartboard-uri amenajate în clase, ceea ce a fost introdusă în școlile din Ungaria în 2008 – am aflat de la dr. Ildikó Török, managerul de dezvoltare de afaceri al editurii. Acest program realizat complet în Ungaria poate fi instalat pe calculatoare cu sistem Windows, respectiv pe smartphone-uri Android și iOS.
[wp_ad_camp_1]
Marele avantaj al programului este că în afară de vizualizarea imaginilor, textelor, video-urilor din varianta digitală a manualelor, permite folosirea unor modele 3D interactive, esențiale în procesele didactice. Structura urechii umane și modelul undelor de sunet, Acropola din Atena în diferite epoci istorice, suprafața planetei Marte sau corpurile geometrice pot fi rotite în toate direcțiile, mărite și micșorate, descoperite în mici detalii – ne-a explicat angajata editurii. Reprezentarea 3D poate fi completată prin texte scurte care sunt incluse în modelele virtuale, iar profesorul poate decide în ce ordine apar toate aceste informații.
În condițiile învățământului la distanță, acest program poate fi folosit prin distribuirea ecranului într-o platformă de videoconferință prin care are loc ora; de asemenea, și elevii pot descărca și instala mozaBook și pot deschide materialele dorite. Aceleași conținuturi pot fi găsite pe mozaWeb și deschise în browser. Videourile 3D pot fi de asemenea urmărite prin browser, o fereastră pop-up ne informează despre extensia de care e nevoie. (Dacă folosim ad blocker, această fereastră nu apare.)
Pe lângă lecțiile cu multe materiale vizuale, biblioteca media conține și exerciții: fișe de lucru, quizuri, jocuri și activități practice pentru clasele 1-12. Editura își propune conștient ca învățătura să devină un proces atractiv și o experiență captivantă, iar procesele complexe să fie vizualizate pe înțelesul tuturor – ne-a spus Ildikó Török.
Suprafețele mozaBook și mozaWeb sunt disponibile în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Editura își comercializează produsele în zeci de țări, produse care în mod normal se pot accesa contra cost. De când însă, în urma epidemiei de coronavirus, toți au fost nevoiți să înceapă învățământul la distanță în mod neașteptat, Editura Mozaik a decis să le facă publice și gratuite – am aflat de la Ildikó Török. Până în 15 iulie trebuie doar să ne facem un cont pe pagina lor pentru a accesa materiale despre viermi sârmă sau motoare în patru timpi, despre formarea Pământului sau atelierul lui Leonardo da Vinci, sau pentru a vedea înregistrarea unor experimente chimice, realizate în laboratoarele Universității din Szeged.
După webinarul din 26 mai s-au făcut multe conturi noi pe mozaWeb în România – ne-a spus Ildikó Török, dar nu a precizat numărul utilizatorilor noi care s-au alăturat comunității mari din România care folosea deja această platformă. Ea ne-a declarat că au primit multe comentarii pozitive pe rețelele de socializare, de asemenea, prin EDP.
Exclusivitate – reală sau dorită?
Cu toate că în rândul profesorilor maghiari din Transilvania Editura Mozaik și produsele ei sunt destul de cunoscute (un liceu din Sfântu Gheorghe folosește chiar de mai mulți ani platforma mozaBook), nu ei sau vreo organizație a lor a mediat între Mozaik și EDP. Editura din România a fost convinsă de EduMagic Solutions (firma mai demult cunoscută sub numele de Olimp Net, specializată în cursuri de formare pentru cadre didactice) să înceapă o cooperare cu Editura Mozaik din Szeged – am aflat de la directorul EDP, Claudiu Săftoiu.
EDP nu a achiziționat încă drepturile pentru a folosi produsul mozaBook. Editura a semnat un contract nemonetizat, de fapt un contract de cooperare în noiembrie 2019 – ne-a spus Claudiu Săftoiu, care a fost numit directorul EDP în decembrie 2019. Acest contract asigură pentru EDP exclusivitate în România pentru trei ani în ceea ce privește platformele Mozaik. Adică EDP ar fi singura din România care poate încărca aici manuale aprobate de Ministerul Educației, completate cu materiale 3D, iar EduMagic va fi responsabil pentru suportul online – a declarat Săftoiu. Managerul de dezvoltare a afacerii Mozaik însă nu a știut despre niciun fel de exclusivitate în momentul când i-am luat interviul.
L-am întrebat pe directorul Săftoiu de ce nu s-au făcut comunicate de presă despre această unealtă pusă la dispoziția profesorilor de către EDP, foarte practică pentru perioada învățământului la distanță, mai ales că aceasta poate fi folosită gratis. Claudiu Săftoiu a spus că au trimis organelor de presă anunțul webinarului, la care oricum au participat foarte mulți profesori, iar de atunci se ține legătura cu ei printr-un grup de Facebook. (Ggrupul respectiv a avut 315 membri în timpul publicării articolului în limba maghiară, iar acum peste de 1300).
[wp_ad_camp_2]
Peste 7,000 de profesori au urmărit prezentarea deschisă de ministrul învățământului Monica Anisie conform comunicatului în limba engleză, emis de Editura Mozaik, respectiv printscreen-urilor făcute de echipa editurii. Directorul EDP a vorbit despre peste 13,000 de profesori care s-au înscris pentru webinar. Din informațiile apărute pe pagina Facebook a EDP, peste 8,500 de profesori au primit o adeverință care confirmă participarea la cursul de formare despre utilizarea manualelor 3D. Directorul Săftoiu a ținut să adauge că aceste certificate sunt recunoscute atât de Ministerul Educației, cât și de EduMagic.
De ce e atât de important de atestat că cineva s-a uitat la un video de trei ore?
Cunoaștem profesori care au urmărit prezentarea în mare parte, dar nu au primit certificatul nici după două săptămâni. Iar cei care au acest certificat vor fi primii care pot primi una dintre cele 5,000 de licențe mozaBook și mozaWeb pe care EDP le-a primit în cadrul acordului de licență încheiat cu Editura Mozaik – ne-a spus Săftoiu.
Aceste licențe vor fi distribuite printre profesorii cei mai interesați și instruiți dintre cei care au participat la cursul de formare, a precizat directorul. Săftoiu însă nu a dat informații concrete cum vor fi selectate aceste 5000 de cadre didactice dintre cele 8,500. El a declarat doar că asta depinde de webinarii următoare organizate în parteneriat cu EduMagic Solutions, în cadrul cărora profesorii interesați pot demonstra abilitățile de predare din manuale și materiale 3D.
Din câte am înțeles, în cadrul webinariilor care vor urma profesorii trebuie să dea dovadă de deschidere, dedicație și competență dacă vor să obțină un cont gratuit mozaWeb. Prin persoana lor, licența i se acordă școlii unde lucrează, dar nu am reușit să clarificăm cu directorul EDP care și-a ales cuvintele cu prudență extremă, dacă oare și alți profesori din aceeași școală pot folosi licența obținută de un coleg sau de o colegă.
Pandemia ”scurtează” perioada de utilizare gratuită
Săftoiu ne-a spus că cele 5,000 de licențe permit utilizarea gratuită a platformelor timp de un an. Acest an a început în noiembrie 2019 când s-a încheiat contractul de cooperare, adică se va încheia în noiembrie 2020, cu două luni după deschiderea anului școlar. Așadar, profesorii au început să fie pregătiți în masă pentru folosirea platformelor mozaBook și mozaWeb abia la jumătatea acestui an gratuit.
Această întârziere a fost justificată de către directorul EDP prin apariția pandemiei și starea de urgență. El își dorește să discute cât mai curând cu Editura Mozaik pentru a prelungi valabilitatea acestor licențe cel puțin până la sfârșitul anului școlar 2020/2021. Prin aceste licențe cadrele didactice au acces la peste 1200 de videouri și modele 3D, dar și la 120 de manuale EDP care au fost deja încărcate pe platforma mozaWeb.
Afacerea
Aceste materiale vor fi transformate în manuale 3D din resursele disponibile pentru EDP, a spus Săftoiu, dacă acest lucru va fi solicitat de un număr mare de cadre didactice din România. Editura își propune în prezent să dezvolte această cerință.
Adică EDP are un interes financiar ca școlile din România, mai devreme sau mai târziu clienți care plătesc pentru licența mozaWeb, să plătească în mod indirect și pentru accesul la manualele EDP. În mod normal, un pachet mozaWeb Premium este scump pentru salariile de profesor din România, costă în jur de 200 de euro, după cum am aflat de la profesori. Chiar dacă școala achiziționează licențe pentru cel puțin zece profesori, tot costă 120 de euro pe persoană.
Autoritățile locale care susțin școlile sunt greu de convins să investească în software-uri educaționale, în timp ce calculatoarele achiziționate în perioada 2003-2009 sunt complet învechite, nu pot fi folosite. Calculatoarele ar trebui schimbate cel puțin o dată la cinci ani, a declarat un profesor de informatică, însă astfel s-ar pierde licențele pentru software-uri achiziționate mai devreme, care sunt valabile pentru piesele esențiale ale acestor calculatoare.
Prin urmare, nici nu-i de mirare că profesorii s-au revoltat când în noiembrie 2019 ministrului Anisie i-a scăpat într-o emisiune că dacă guvernul ar aloca 6% din GDP pentru învățământ, de altfel stabilit în legea educației, n-ar ști ce să facă cu banii. De asemenea, promisiunea lui Klaus Iohannis de a investi bani importanți în educație este credibilă pentru profesori doar dacă văd aceste investiții cu proprii ochi.
Traducere: Orsolya András
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.