Az egyetemi tanév szeptember elején vette kezdetét, azonban a Makovecz hallgatói ösztöndíjprogrammal kiutazó diákok mindeddig a nekik tett ígéretekből voltak kénytelenek megélni. Az ösztöndíjak késése csaknem négyszáz, a Kárpát-medence különböző pontjáról Magyarországra érkező egyetemi hallgatót érint, akinek saját forrásaikból kell megelőlegezniük kiadásaikat.

A „magyar Erasmusként” emlegetett Makovecz-program határokon átnyúló diák- és tanárcserét tesz lehetővé a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények között. A Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram a 2016-2017-es tanévben indult, és idén is folytatódik. A diákok már egy hónapja kiutaztak, de azt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor kapják kézhez az ösztöndíjuk.

Úgy tudjuk, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetemnek tett többszöri ígéret ellenére sem lépett időben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a hallgatók a szerződésben foglalt időpont szerint megkaphassák az ösztöndíjukat. A BBTE hiába küldte időben a kért dokumentumokat, a folyamat elakadt. A kiutazók egészségügyi és utazási biztosítását is a küldő intézmény előlegezte meg, és informálisan kilátásba helyezték 1-2 hónapnyi ösztöndíj meglelőgezését is egyetemi forrásból, ha valaki nem tudja ezt magának biztosítani.

Illyés Magda, aki a BBTE részéről koordinálja a programot, megerősítette, hogy az ösztöndíjak késését az Emberi Erőforrások Minisztériumával való szerződéskötés fennakadása okozza. „A minisztérium képviselői biztosítottak bennünket arról, hogy nyugodtan meghirdethetjük a programot, megvan az erre szánt keret, de ennek utalásához be kell bizonyos procedúrákat tartani, és ez időbe telik” – fogalmazott Illyés. Úgy gondolja, hogy az ügyintézés összehangolása és ütemezése fogja idővel gördülékenyebbé tenni a folyamatot. Az ígéretek szerint a következő tanévben már nem lesznek hasonló finanszírozási késedelmek.

Nem számítottak ekkora késésre

Más ösztöndíjprogramok esetében is előfordul a késés, azonban a fennakadás hosszabb ideig tart a vártnál, tudtuk meg. A hallgatókat a jelentkezés pillanatától értesítették arról, hogy a pénzt akkor fogják utalni, ha az megérkezett a BBTE számlájára – fogalmaz Illyés.

Tudomásunk szerint augusztus közepén azt közölték a hallgatókkal, hogy valószínűleg lesz valamikor pénz, de csak október közepére számíthatnak rá. Forrásunk szerint sejthető volt a hosszabb késés, mert augusztusban arra kérték őket, hogy az első hónapokra elegendő pénzt vigyenek magukkal.

A hallgatók az ösztöndíj pontos értékét nem ismerik, a tavalyi számok alapján következtetnek arra, hogy nagyjából 303 euró, azaz 95 ezer forint lesz havonta.

A küldő intézmény próbál segíteni a helyzeten

„Azon túl, hogy folyamatosan egyeztetünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával és minden adat- vagy dokumentumigénylésre egy munkanapon belül igyekszünk válaszolni, a hallgatók érdekeit is próbáljuk szem előtt tartani. Első lépésként a BBTE megelőlegezte más forrásokból a hallgatók egészségbiztosítását, így amikor kiutazott, minden egyes hallgató érvényes, piaci biztosítónál kötött biztosítással rendelkezett. Ezzel a hallgatók biztonságát szerettük volna szavatolni. Továbbá tárgyaltunk a Márton Áron Kollégiummal, melynek vezetősége engedélyezte, hogy a hallgatók késhessenek a kollégiumi díj befizetésével addig, amíg megkapják az ösztöndíjukat” – ismertette Illyés a BBTE lépéseit, amelyekkel a programban résztvevő hallgatók helyzetén próbálnak segíteni.

Nem tudni, mikor lesz pénz

„A szerződéskötés ideje csak kis mértében múlik rajtunk” – fejtette ki a koordinátor. Az ösztöndíjak utalásához szükséges minden papírt előkészítenek, hogy amennyiben megérkezik a pénz a BBTE számlájára, huszonnégy órán belül utalhassák.

Azt továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy mikor lesz pénz. A minisztériumi ígéret szerint október második felére várható.

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU