Erdélyi szervezetek után kutattunk a magyarországi pártalapítványok nemrég közzétett szerződéslistáin.

A Fidesz és a Jobbik pártalapítványai 2011 óta 18-19 millió forintot (összesen kb. 60 ezer euró) költöttek el erdélyi szervezetekre és rendezvényekre – derül ki azokból a szerződéslistákból, amelyeket az Átlátszó kért ki, és amelyek a 2010-2014. közötti időszakot ölelik fel. A többi parlamenti párt közül a KDNP pártalapítványa költött 150 ezer forintos nagyságrendű összegeket csángó gyermekek magyarországi nyaraltatására.

Wass Albert rovásírással: itt a Jobbik pártalapítványának szerződéslistája

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

De mi is az a pártalapítvány? Magyarországon ezekhez „a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokhoz” folynak be azok a költségvetési támogatások, melyek a parlamenti választásokon 1 százalékot elért pártoknak járnak. Jelenleg Magyarországon 9 ilyen párt van – ezek 2015-ben összesen 1,2 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodhattak.

 
Több tízezer euró az EMI-tábornak és a Székely Szigetnek
A Jobbik pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány szerződéslistáiból kiderül, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett EMI-tábor, valamint annak fapadosabb és radikálisabb konkurrenciája, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz köthető Székely Sziget is nagy összegű támogatásban részesült az utóbbi három évben.

Kemény székely legények: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben III.
Vér nélkül nem lehet: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben II.
Kisgyermekes családok és karlendítés: magyar nemzeti radikálisok Erdélyben I.

Az EMI-tábor 2013-ban és 2014-ben 3-3 millió forint (összesen nagyjából 10 ezer euró) támogatást kapott a fő nyári ifjúsági rendezvénye megszervezéséhez. Ezt kiegészíti egy korábbi, 2012-es, „hírportál indításához támogatás” című, 3,2 millió forintos, tehát további 10 ezer euró értékű szerződés. Bár a dokumentumokból nem derül ki, valószínűleg az itthon.ma portálról van szó.

A 2014-ben Setétpatakon megrendezett Székely Sziget bejárata
A 2014-ben Setétpatakon megrendezett Székely Sziget bejárata

  A Hatvannégy Vármegye Alapítvány 2012-től minden évben kapott támogatást a „Székely Sziget rendezvény” megszervezésére. Érdekesség, hogy a támogatás összege folyamatosan csökken: míg 2012-ben még 2,8 milliót, tavaly már csak 1,6 millió forintot kaptak. A három év alatt így is 15 ezer eurónyi közpénzt kapott a HVIM a Székely Sziget megszervezésére.
A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány szerződéslistáját itt lehet böngészni (PDF)
A Székelyudvarhelyi Református Egyházmegyét is támogatják
A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány 900 ezer forinttal támogatta a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegyét egy hírportál létrehozása érdekében, az ASTUD SAP Csíki HÖK Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat 200 ezer forintot kapott, Ádám Valeriánnak a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés melletti alárásgyűjtés támogatására 150 ezer forintot fizettek ki. Többek között támogatták még a Moldovai Csángómagyarok Szövetségét (360 ezer forint) és a Szatmári Híd Egyesület által szervezett autonómiakonferenciát (260 ezer forint). A részletes lista a mellékelt táblázatban megtalálható.

A PIHE állandó támogatottja a Fidesz pártalapítványának

Ami a Fideszhez köthető Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt illeti, itt állandó támogatott a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE). A szervezet 2011 óta szinte minden évben kap 1-2 millió forintot. Egy, a Magyar Polgári Egyesület által 2014-ben szervezett képzéssorozatot 1,5 millió forinttal támogattak, a Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos társaság összesen 8,3 millió forintot kapott egy kosteleki csángó tájház rehabilitálására.

A Fidesz pártalapítványának szerződéslistáját itt lehet böngészni

Sipos Zoltán

Adományozd jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek! Az adatlapon az adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk adatait kell feltüntetni, de a legegyeszerűbb, ha a szükséges formanyomtatványokat itt vagy itt letöltöd.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

Azt is szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek. A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU