Bár nagy a titkolózás a tusnádfürdői kemping-felújítás körül, kiderült, nem csak a két és fél oldalas egyedi kérelem alapján odaítélt 150 millió forinttal, a projekt rejtélyes meghosszabbításával, valamint a túlárazottnak tűnő faházakkal van probléma: a kivitelezést is haverok között intézik.

A tusványosi tábor volt táborigazgatójának, Vadász-Szatmári Hubának a tulajdonában levő, rendezvényszervezéssel foglalkozó cég, a Mitesek SRL is adott árajánlatot a Pro Minoritate Alapítványnak a tábor felújítására. A munkát végül egy másik, szintén a Fideszhez, illetve Németh Zsolthoz köthető cég, a pelletgyártással foglalkozó Pellet Hargita SRL nyerte meg. Úgy Vadász-Szatmári Hubát, mind a Pellet Hargita SRL-t megkerestük, azonban egyelőre nem válaszoltak.

Korábbi anyagaink:
Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját?
Tusványos-felújtás: két és fél oldalas levélre adott félmillió eurót a BGA

Tusványos-felújítás: a BGA Zrt. szerint nem történt szerződésszegés

Tusványos-felújítás: Semjén válaszait olvastad már?

Felveti a hűtlen kezelés gyanúját a tusványosi tábor-felújítási projekt – így ellenzéki képviselők

Mindez úgy derült ki, hogy az Átlátszó Erdély cikkei nyomán a jobbikos Szávay István elment a Bethlen Gábor Alaphoz, és országgyűlési képviselőként betekintést kért és kapott a támogatási iratokba.

A dokumentációban tapasztaltak alapján aztán megpróbált kikérni egy sor iratot, többek között a felújítási munkálatokra kapott árajánlatokat, a Pro Minoritate Alapítvány és a kemping tulajdonosa, a kolozsvári székhelyű TBT RO SA között kötött együttműködési megállapodást, a Pro Minoritate Alapítvány és a Pellet Hargita SRL között kötött generálkivitelezői szerződést, valamint az eddig leadott pénzügyi beszámolókat.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

A BGA csak két, kevéssé jelentős dokumentumot, a kemping felújítási tervezetét, valamint a részletes szakmai projekttervet adta ki. A BGA Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány azzal indokolta a teljesítés megtagadását, hogy a többi kikért dokumentum nem közérdekű, illetve jövőbeli döntések megalapozását szolgáló irat, és mint olyan, 10 évig nem nyilvános. Egyébként hasonló indokkal utasította el a BGA Zrt. a mi adatigényléseinket is.

Az MSZP interpellál, a DNA pedig dolgozik

Fejlemény még, hogy Kiss László MSZP-s képviselő november 30-án a parlament plenáris ülésén interpellációt intézett a nemzetpolitikáért felelős tárcanélküli miniszterhez „24 férőhely 150 millióért – drága a faház Tusnádfürdőn?!” címmel. A felvetésekre reagálva Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára visszautasította azt a vádat, miszerint a BGA Zrt. jogtalanul járt volna el a támogatás során.

Szintén újdonság, hogy a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az Átlátszó Erdély érdeklődésére megerősítette: a marosvásárhelyi területi irodájuk dolgozik egy olyan ügyön, melyben a tusványosi kempinget 2013-ban megvásároló TBT RO SA is szerepel.

A kemping korábban egy székelyföldi vállalkozó, Bréda Lukács cégének, az Univers Turist SRL-nek a tulajdonában volt, ez a cég azonban jelenleg csődeljárás alatt van. Nem kizárt, hogy a csődeljárás, illetve a kemping megvásárlása miatt került a DNA célkeresztjébe a TBT RO SA.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU