A Népszabadságot bezáró osztrák üzletember, Heinrich Pecina cége vásárolta meg a Bihar megyei napilapot és portált.

Erdélyi magyar vonatkozása is van annak a hírnek, miszerint július végén a Heinrich Pecinához köthető Media Development Management Kft. megvásárolta a Russmedia Kft. kelet-magyarországi megyei napilapjait, a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot. A Russmedia ugyanis egy füst alatt az egyik romániai érdekeltségét, a Russmedia Newspaper SRL-t is eladta.

Az, hogy az eladott lapok között romániai médiaorgánum is található, a cég által kiadott, tipikus corporate halandzsa-nyelven megírt sajtóközleményből is kiderül. A Russmedia Newspaper SRL eladásának tényét Fodor István, a Russmedia Kft. ügyvezető igazgatója erősítette meg az Átlátszó Erdély kérdésére.

„Ez a cég adja ki adja ki valamennyi romániai nyomtatott lapunkat és üzemelteti az ezekhez kapcsolódó hírportálokat” – tájékoztatott Fodor.

A Russmedia Newspaper SRL portfóliójának részét képezi többek között a Bihari Napló, valamint a napilapnak az on-line verziója, az erdon.ro hírportál, valamint egy sor román nyelvű médiatermék, mint például a Jurnal Bihorean, bihon.ro, a Jurnal Aradean vagy a Caras Online.

Miért fontos ez?

Az erdélyi médiapiacon több évtizede vannak jelen magyarországi befektetők, ahogy az is köztudott, hogy az Erdélybe irányuló magyarországi támogatások számottevő része a krónikus forráshiánnyal küszködő médiát célozza.

Új fejlemény azonban, hogy az erdélyi magyar médiában közvetlenül a magyar kormányhoz vagy magyar állami vállalatokhoz köthető pénzek jelentek meg – ezek a támogatások pedig több internetes portál éves bevételeinek számottevő részét teszik ki (a jelenségről itt írtunk).

Ez azért aggályos, mert sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem pedig a PADOC, az MVM Zrt. vagy a Szerencsejáték Zrt. nem szakmai befektető – ellenben azt tudjuk, hogy a 2018-as magyarországi parlamenti választások regisztrációs kampánya már zajlik Erdélyben, és félő, hogy itt is a magyarországihoz hasonló propaganda-gépezet fog hamarosan működésbe lépni.

Kicsoda Heinrich Pecina?

A Russmedia SRL-t megvásároló ciprusi cég, a Media Development Management Kft. Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez köthető, aki korábban több kétes üzletben is részt vett. Pecina azzal vált Magyarországon ismertté, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosaként 2016 októberében bezáratta a Népszabadságot, majd az így „lefejezett” lapcsaládot eladta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus Pressnek.

A Media Development Management Kft. legújabb akvizícióját, a Russmedia portfóliójába tartozó lapok megvásárlását a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB finanszírozta – írja a hvg.hu. Az MKB-ban részesedése van Mészáros Lőrincnek.

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU