Félreérthetetlenül utalt az udvarhelyi kiadványra, csak azt nem tette világossá, miért és mivel büntetné a helyi hírportált.

„Az egyik legdurvább, ami az elmúlt napokban zajlott, az egyik hírportált érinti, amelyik nem jelenik meg printben, csak hírportálként működik, és ott a jogászainkkal is nézzük a megoldást, illetve a rendőrséggel is, mert az, amikor már a személyiségi jogokba is belemegyünk, és hogy ha valaki beteg, annak megnézzük a bugyiját is, hogy az vajon milyen állapotban van, tehát a személyiségi jogokba való beletiprás az nagyon durva.”

A fenti mondatot Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke mondta április 21-én a csíkszeredai Fun FM rádió reggeli Kotyogó című műsorában (a fent idézett mondatokról készült hangfelvétel itt hallgatható meg). A műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy az udvarhelyi esetre gondol.

Székelyudvarhelyen két hírportál munkatársai dolgoznak, az uh.ro és szekelyhon.ro közül pedig csak az utóbbi jelenik meg nyomtatásban is. Azaz Borboly Csaba félreérthetetlenül az uh.ro hírportálra gondolt, mint amely ellen jogi és rendőri intézkedést tervez.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

A rádió műsorvezetője, Günther Ottó az álhírekre kérdezett rá, és azok eloszlatására kérte fel a tanácselnököt. Borboly Csaba válaszként azt fejtegette konkrétumok nélkül, hogy „egyesek”, akik korábban vagy most a sajtóban dolgoznak, és a kákán is csomót keresnek, sértődöttségből álhíreket gyártanak.

Amiatt vannak szerinte megsértődve, hogy a járványhelyzetben gyakorlatilag megyei szintű kaláka zajlik, nincs amibe belekötni, és hogy a hagyományos sajtó teret veszít a közösségi médiával szemben. A tanácselnök

ezután mondta a fentebb idézett, fenyegetéssel felérő mondatot.

(Borboly egyetlen konkrét álhírt említ a műsorban, miszerint a csíkszeredai kórház parkolója terjesztené a koronavírust, emiatt pedig többen követelték, hogy teszteljék le őket. Pusztán azzal, hogy valaki megfordul a kórház parkolójában, természetesen nem lehet elkapni vírust, de az ilyen álhírek terjedése a Facebookon jelentős munkát adott a most már 37 fős tanácsadói csapatnak, derült ki a műsorból. A továbbiakban a járvány terjedését akadályozó hatósági és közösségi kezdeményezésekről esett szó.)

„A kórházak összeugrasztói a méltó büntetésüket el fogják nyerni”

‒ folytatta a fenyegetést a tanácselnök az április 25-i videós bejelentkezésében. Azt azonban itt sem árulja el, hogy összeugrottak-e a Hargita megyei kórházak, kik ugrasztották össze őket, és mi lenne a méltó büntetésük.

Azért gondoljuk, hogy a tanácselnök itt is az uh.ro munkatársaira gondol, mert Egyed Ufó Zoltán, a portál újságírója hosszú cikkben tette szóvá két udvarhelyi sürgősségi orvos áthelyezését a csíkszeredai kórházhoz.

Hargita megyében az udvarhelyi kórház látja el a koronavírus-fertőzötteket, a csíkszeredai pedig szinte az összes többi sürgősségi esetet. A cikkből nemcsak az derül ki, miért volt szükség a két orvos áthelyezésére, hanem az is, hogy melyik kórház

milyen jellegű sürgősségi eseteket lát el a járvány miatt megváltozott helyzetben.

A sajtón, illetve a közösségi médián keresztül kapott fenyegetésen túl se Borboly Csaba, se a megyei tanács jogászai, se rendőrök nem keresték meg az uh.ro munkatársait, tudtuk meg Pál Edit Évától, a portál főszerkesztőjétől.

Eddig csak azzal szembesültek, hogy az egyik, Hargita Megyei Tanácsnak alárendelt egészségügyi intézmény elutasította az interjúkérésüket a múlt héten megjelent cikkre hivatkozva.

Rákérdeztünk, hogy orvosok kifogásolták-e a koronavírus terjedéséről írott cikkeik tartalmát, de Pál Edit Évának nincs tudomása ilyen kifogásról.

Tapasztalata szerint az udvarhelyi kórház  orvosigazgatója nyitottan, együttműködően áll a sajtó munkájához most, a járvány idején. Egyedül azt furcsállja, hogy a kórház titoktartási szerződést íratott alá saját munkatársaival.

Szerinte az első fenyegetés mögött az állhat, hogy a portál nemcsak az egyik fertőzött udvarhelyi család verzióját hozta le arról, hogyan kaphatta el és élte meg a család a betegséget, hanem azokét is, akik szerint a nyilatkozó családfő maga fertőződött meg először, a betegség pedig az ő elővigyázatlansága és félretájékoztatása miatt terjedhetett tovább egyes alkalmazottaira és azok hozzátartozóira.

Grünstein Szabolcs maga vállalta, hogy több kiadványnak is beszámol

a betegségükről, mivel úgy látta, a városban már pletyka indult erről. Grünstein Szabolcs korábban az udvarhelyi RMDSZ elnöke volt.

A betegség azért vált feltűnővé a székelyföldi kisvárosban, mivel az egész megyében az országos fertőzöttségi szinthez képest alacsony, még ma is csak 19 az igazoltan fertőzöttek száma.

A cikkek megírásakor körültekintően jártak el, csak azt nevezték meg, aki ehhez maga is hozzájárult, és Grünstein Szabolcs utólagos pontosítási kéréseinek is eleget tettek jelezve, hol és mikor frissítették a cikket, mondta el a főszerkesztő.

A hatósági fenyegetést, címkézést azért tartjuk különösen súlyosnak, mert sokkal könnyebben lehetnek azonnali következményei, mint más időszakokban. A szükségállapotot bevezető államelnöki rendelet 54. cikkelye ugyanis lehetőséget ad a távközlési hatóságnak, hogy közvetlenül, azonnali lekapcsolással lépjen fel azok ellen a honlapok ellen, amelyek bizonyítottan álhíreket terjesztenek a koronavírus-járványról, illetve a védekezési és megelőzési intézkedésekről.

Megkerestük Borboly Csaba tanácselnököt is, akitől ezekre a kérdésekre vártunk választ:

  • Az április 21-i rádiós bejelentkezésében említette, hogy jogászokkal, rendőrséggel keresik a megoldást. Pontosan mire? Sikerült kideríteni, hogy ki kinek a személyiségi jogait sértette meg és pontosan hogyan?
  • Mivel nem fejtette ki a műsorban, hogy milyen jogsértés történt, és azt hogyan szankcionálná, ezért az uh.ro-ra történt félreérthetetlen utalással az egész történet homályos fenyegetés maradt. Mi volt az ön célja ezzel a fenyegetéssel?
  • Találtak-e bármilyen félrevezető vagy hamis információt az uh.ro anyagaiban? Ha igen, melyeket, és milyen következményei lesznek?
  • „Sértődöttség miatt egyesek álhíreket gyártanak”, állítja ön, de nem árulta el, mire gondolt. Kik sértődtek meg, mire, és milyen álhíreket gyártanak?
  • Említette a rádióműsorban, hogy a közösségi médiában is egyesek rémhírekkel duzzasztják fel az értesüléseket. Fellépett-e a rémhírterjesztők ellen?
  • „A kórházak összeugrasztói a méltó büntetésüket el fogják nyerni” ‒ jelentette ki ön múlt szombat esti videójában. Hogyan ugrottak össze a kórházak, kik ugrasztották össze őket, mi lett a büntetésük, és elnyerték-e már?
  • Rémhírportálokat, szennyportálokat említett ugyanebben a videós bejelentkezésében: konkrétan mely portálokat minősítette így? Jelentett-e fel a rendőrségen rémhírt terjesztő portált, és intézkedett-e a rendőrség?

A konkrét, pontszerű válaszadást Borboly Csaba moralizáló általánosságokkal kerülte meg, a fenyegetést pedig nem tisztázta. Válaszát teljes terjedelmében közöljük:

Azt írja, „félreérthetetlen utalást” tettem a rádióműsorban, majd a saját videómban. Egy utalás soha nem félreérthetetlen. Talán egy kijelentés, az lehet félreérthetetlen, bár még az is keretezhető, tálalható úgy, hogy másnak tűnjön, mint ami.

Az álhírek, rémhírek, pletykák soha nem a korrekt tájékoztatást szolgálták, tudjuk ezt mind, a mostani időkben pedig azért rendkívül kártékonyak, mert nemcsak félrevezetik az embereket, hanem nagyon könnyen pánikhangulatot is teremtenek. Arra pedig nincs szükség.

Hogy fellépünk-e ezután is az álhírek terjesztői ellen? Abszolút! Ezután is ugyanazt fogjuk mondani: ne terjesszenek hamis információkat, álhíreket, ne végezzék kártékonyan munkájukat.

Az elmúlt két hónapban nagyon sok emberrel beszélgettem: ők mind segíteni akartak, akár adományokkal, akár önkéntes munkát ajánlva, akár azzal, hogy átalakították a vállalkozásukat, hogy a mostani helyzetben is hasznosak tudjanak lenni. Azt hiszem, ez a helyes hozzáállás a jelenlegi, az élvonalban dolgozók számára eszméletlenül megterhelő időszakhoz. Látja, ez az utalás is félreérthető, de őszintén remélem, nem értik félre.

A címlapképen Borboly Csaba látható a Fun FM stúdiójában. A kép forrása a tanácselnök Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép