Alapfokon a bíró az Átlátszó Erdélynek gyakorlatilag mindenben igazat adott, és elrendelte az általunk kért adatok kiadását, a közrádió fellebbezett a döntés ellen.

A Román Rádiótársaság (SRR) megfellebbezte a Kolozsvári Törvényszék határozatát, így másodfokon, a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróságon folytatódik az a közérdekű adatigénylésper, melyet a közrádió szerkesztői névsorának a kiadásáért indítottunk tavaly.

A történet 2015 márciusában kezdődött, amikor kiderült: az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa, Debreczeni Hajnalka titokban, néhány éven keresztül a Kolozsvári Rádió alkalmazottja is volt.

Debreczeni úgy keresett évi 44 ezer lejt (9900 euró, kis híján 3 millió forint) a Kolozsvári Rádiónál, hogy a szerkesztőségben senki nem látta, érdemi rádiós, szerkesztői munkát nem végzett, ráadásul az összeférhetetlenség gyanúja is fennállt a munkavállalással kapcsolatban.

Az ügy kirobbanása után nem sokkal Debreczeni bejelentette, hogy lemond a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról, ezáltal pedig megszűnik a Román Rádiótársasághoz való áthelyezése is.

A történet korábbi állomásai:

Alapfokon pert nyertünk a közszolgálati rádióval szemben

Pereljük a közrádiót a szerkesztők névsoráért
Még egyszer Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásáról
Debreczeni-ügy: itt a hangfelvétel a kolozsvári rádió szerkesztőségi üléséről
Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa
Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa

Kikértük az alkalmazottak listáját

Mivel egy, a közrádiónál dolgozó forrásunk szerint Debreczeni Hajnalka nem az egyedüli, akit titokban alkalmaztak, a történetet nem hagytuk annyiban.

Kikértük három szerkesztőség – a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége, valamint a bukaresti Nemzeti Kisebbségi Szerkesztőség – alkalmazottainak a listáját, a szerződéskötés időpontját, valamint az általuk betöltött munkakörök leírását, beleértve azokét is, akiknek a munkaszerződése fel van függesztve.

A közrádió azonban elutasította az adatok kiadását azzal érvelve, hogy az újságírók neve személyes adatnak számít, így az kívül esik a közérdekű adatok körén (a rádióval való levelezésről egyébként itt számolunk be részletesebben).

Az újságíró közszereplőnek számít, mondta ki a bíró

A 2015. november 5.-i határozatában a Kolozsvári Törvényszék rámutatott, hogy – mint azt egyébként a közrádió igazgatótanácsa által elfogadott, a rádiós újságíró státuszáról szóló belső szabályzat is kimondja – az újságíró közszereplőnek számít, a neve pedig szoros kapcsolatban áll ezzel a közszereplői státusszal.

A bíró határozatában azt is kimondja, hogy az egyedüli pluszinformáció, melyhez az adatigényléssel hozzájutottunk volna, a munkaviszony kezdete és a vége, ez azonban a személyes adatok védelméről szóló 677/2001-es törvény értelmében nem számít személyes adatnak.

A bíróság arra kötelezte a Román Rádiótársaságot, hogy az általunk kért adatokat kiadja, az Átlátszó Erdélyt pedig felszólította arra, hogy tartsuk tiszteletben a magánélethez való jogot.

Ez ellen a határozat ellen fellebbezett a Román Rádiótársaság 2016. február 4-én. Azt kérte, hogy az alapfokon megszületett döntést semmisítsék meg, az ügyet tárgyalják újra, és a perbehívási kérelmünket minősítsék alaptalannak.

A történet tehát folytatódik, hamarosan újabb fejleményekkel jelentkezünk.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU