În ultimele zile comunitatea din Miercurea Ciuc a fost profund zguduită de o serie de articole publicate pe portalul Átlátszó Erdély, în care nouă fete povestesc la rând: Zsolt Orbán, profesor de istorie al Colegiului Național Márton Áron și fost consilier al municipiului Miercurea Ciuc, și-a abuzat sexual și emoțional elevii timp de douăzeci de ani.
Faptul că a durat atât de mult timp pentru ca cei în cauză să se exprime, arată că există o problemă sistemică, adânc înrădăcinată. Închiderea ochilor, acceptarea tacită ale întâmplărilor a devenit un lucru obișnuit. A fost efectuată doar o singură investigație superficială, fără rezultate tangibile, ceea ce a permis ca abuzurile să se repete.
Deși poliția a început o anchetă în acest caz, declarația emisă de Colegiul Național Márton Áron și reacția de până acum a municipalității sunt insuficiente și nu prevestesc schimbări pozitive, concrete. Datoria principală a oricărei instituții de învățământ este de a asigura protecția copiilor și de a-și baza propriile activități în acest sens, și nimic nu ar trebui să anuleze acest lucru. Nici reputația sa, nici rezultatele sale. Ascultarea cu înțelegere a povestirilor, protejarea victimelor și prevenirea ar trebui să fie obiectivele principale. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, suntem furioși, amărâți și dezamăgiți!
Poveștile dezvăluite reflectă faptul că Colegiul Național Márton Áron îi educă pe mulți să rămână tăcuți, contribuind astfel la transformarea acestei atitudini într-o practică comunitară și afara zidurilor școlii. De aici rezultă o cultură care prețuiește aparențele în detrimentul responsabilității reale. Tăcerea și învinuirea victimelor se perpetuează în societate, permițând ca femei, copii și persoane vulnerabile să devină victime.
Suntem cu toții recunoscători față de cei care au fost de acord să își spună poveștile. Acest lucru a pus capăt la douăzeci de ani de tăcere, negare și privitul în altă parte. Ați arătat ceea ce se întâmplă în spatele scenei, oferindu-ne posibilitatea de a pune capăt abuzurilor. În calitate de adulți, avem responsabilitatea de a face tot ce ne stă în putință în acest sens.
Majoritatea copiilor nu își cunosc drepturile, nu știu cum să spună nu, nu știu să se apere, că nu sunt lăsați singuri. De aceea este important ca ei să se poată baza pe comunitate, știind ca părinții, profesorii, psihologii și administrația orașului lucrează pentru siguranța lor. Faptul că mai mulți elevi au fost dezamăgiți în această convingere de a lor este scandalos. Și îi afectează pe toți. Dacă ceva se poate întâmpla atât de ușor timp de douăzeci de ani elevilor de la o școală de renume, atunci nu este un incident izolat. Se poate întâmpla oriunde, oricui.
Această eludare a problemei este înspăimântătoare. Școala închide ochii, iar Asociația Profesorilor Maghiari din România tace. Cu toate acestea, atunci când problema este ridicată în conversații private, se dovedește întotdeauna că mulți alții au povești similare, în alte școli, în alte orașe. De aceea, este esențial să punem capăt tăcerii.
Dacă vrei să îi susții pe acești vorbitori curajoși, dacă vrei ca toate aceste lucruri să aibe consecințe, dacă dorești să se producă o schimbare pozitivă: semnează această petiție! Și este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru cei din Miercurea Ciuc și pentru foștii și actualii elevi ai Colegiului Național Márton Áron. Semnați-o pentru fiecare elev, părinte, profesor, cetățean, care este afectat, care a auzit lucruri similare, care este pur și simplu indignat de aceste cazuri, indiferent unde a fost la școală sau unde locuiește. Haideți să fim uniți, să fim uniți în apărarea celor care au fost umiliți. Haideți să arătăm că suntem mulți. Și să nu lăsăm niciodată să se mai întâmple așa ceva.
Pentru o schimbare adevărată așteptăm următorii pași din partea conducerii Colegiului Național Márton Áron și a Primăriei Miercurea Ciuc:
Distanțare
Colegiul Național Márton Áron să facă o declarație clară prin care să condamne orice formă de abuz asupra studenților și să acorde credibilitate mărturiilor.
Urmărirea penală a făptuitorilor
Instituțiile enumerate să dea socoteală și să tragă la răspundere pe cei vizați.
- Nu putem accepta, ca Colegiul Național Márton Áron să răspundă cu o anchetă internă opacă, ci să lanseze o investigație independentă, transparentă, desfășurată de o terță parte, pentru a eluda tot ceea ce s-a întâmplat. Investigația ar trebui să examineze rolul tuturor angajaților școlii care, pe baza mărturiilor publicate, ar fi putut compromita siguranța minorilor.
- Colegiul Național Márton Áron să declare public că nu angajează pe nimeni suspectat de abuz sexual. În cazul în care orice angajat al școlii este suspectat în mod rezonabil că reprezintă o amenințare la adresa siguranței fizice sau psihologice a elevilor, să investigheze cazul respectiv pe deplin, să suspende contractul de muncă al oricărei persoane suspectate până la finalizarea anchetei.
- Municipalitatea să declare public că nicio persoană suspectată de abuz sexual nu este angajată în niciuna dintre instituțiile sale. În cazul în care există o suspiciune de abuz sexual, în special în cazurile de abuz asupra minorilor, să inițieze imediat o anchetă oficială.
Implementarea unui sistem de semnalare
- Conducerea Colegiului Național Márton Áron, cu implicarea elevilor și a reprezentanților elevilor să construiască un sistem de semnalare public, transparent, în care abuzurile și hărțuirea să poată fi raportate chiar și anonim.
- Administrația locală să creeze, să extindă și să opereze canale de raportare a abuzurilor, care să ocolească birocrația instituțiilor de învățământ.
Informare adecvată
- Colegiul Național Márton Áron să se angajeze că va furniza informații clare și la timp elevilor săi. Instituția să creeze un program de educație sexuală bazat pe Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și Convenția de la Istanbul, în limba maghiară și română, cu implicarea experților în drepturile copilului, și să îl facă public și disponibil gratuit pentru toți.
- Municipalitatea să furnizeze informații publice cu privire la canalele de urgență existente, numerele de urgență și să se angajeze să le extindă și să le mențină.
Facem apel la Ilona Markó, directoarea Colegiului Național Márton Áron, și la Attila Korodi, primarul orașului Miercurea Ciuc, să răspundă la scrisoarea noastră în termen de zece zile, până la 8 decembrie 2023.
Semnatari:
Ferenc André, elev al Colegiului Național Márton Áron în perioada 2007-2011
Anna Anghel, elevă a Colegiului Național Márton Áron în perioada 2012-2016
Boróka Bálint, elevă a Colegiului Național Márton Áron în perioada 2001–2009
Kincső Juhász-Boylan, elevă a Colegiului Național Márton Áron în perioada 2012–2016
Kinga Molnár, elevă a Colegiului Național Márton Áron în perioada 2005-2009
László Szikszai, elev al Colegiului Național Márton Áron în perioada 2001-2009
Tünde Vízi, elevă a Colegiului Național Márton Áron în perioada 2001-2009
Ilustrație: Ágnes Szucher