fbpx
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
No Result
View All Result
  • EN
  • HU
Donează
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
No Result
View All Result
  • EN
  • HU
Donează
Átlátszó Erdély
Donează
Timp de citit: 9 min
A A
in Important, Română

M-am băgat într-un joc piramidal: așa te țepuiești cu Booking-ul

Kulcsár Árpád
2024. octombrie 10.
Timp de citit: 9 min

Mai întâi am primit 15 euro, apoi ar fi trebuit să transfer la rândul meu între 50 și 5000 de euro. Erau atât de avizi de bani încât m-au luat înapoi în joc chiar și după ce am fost exclus.

Csalás Booking nevével
 

Nu zic nimic nou când vă spun că internetul este plin de escroci și că, uneori, aceștia folosesc metode sofisticate, alteori complet transparente, pentru a jecmăni oamenii. Desigur, dacă știm cum acționează aceștia și suntem conștienți că nu există niciodată bani gratis pe internet, putem evita ușor să devenim  victime. Cu toate acestea, este foarte ușor să păcălești oamenii, după cum am constatat și eu.

Filmulețe deepfake cu vedete: rețeta care nu dă greș niciodată

Recent, un jurnalist Recorder a documentat modul în care un grup infracțional organizat a golit conturile a mii de cetățeni români. Aceștia foloseau filmulețe deepfake cu vedete din România, promovate pe rețelele de socializare, pentru a-i păcăli pe utilizatori să își instaleze un program spion pe telefon, golindu-le astfel conturile.

Akár ez is tetszhet

Fundația UDMR cumpără o vilă impunătoare în inima Clujului

2025. mai 7.

Bălăceală în plină criză de apă: de ce se ia apa în județele Cluj și Sălaj când e cel mai cald?

2024. august 16.

În acest caz, zeci de inculpați au fost trimiși în judecată, nu numai în țară, ci și în Republica Moldova și Ucraina. Am constatat cu stupoare că, în ciuda plângerii unui ministru referitor la faptul că identitatea sa a fost folosită fraudulos, autoritățile nu au făcut niciun progres în acest caz timp de luni de zile.

De asemenea, este edificator să observăm de cât timp se răspândesc aceste înșelătorii pe rețelele sociale, în timp ce multe persoane, cum ar fi Dragoș Pătraru, care a devenit  din prezentator TV unul dintre cei mai populari influenceri din țară, au încercat să se plângă către Facebook că numele lor au fost folosite în mod abuziv.

Rețeaua de socializare a preferat însă profiturile din publicitatea generată de escroci: nu a ridicat nici măcar un deget și nici nu s-a sinchisit să-i răspundă lui Pătraru. The Recorder a contactat, de asemenea, Google, care a oferit explicația standard conform căreia distribuirea de deepfakes pe platforma lor este interzisă.

Muncă ușoară, bani ușori, bine-cunoscuta momeală

Capcana cu jobul în care am intrat în mod voit exista deja pe Telegram, de la care e și mai greu să obții ceva. Nu e o coincidență faptul că șeful companiei a fost arestat la Paris în urmă cu câteva săptămâni pentru că nu a impus niciun control asupra infractorilor de pe platforma sa. Pentru că oricine se poate înscrie pe Telegram fără să dea detalii personale, așa că traficanții de droguri și de pornografie infantilă sunt dornici să o folosească. Și, bineînțeles, escrocii. 

Deseori se face reclamă în grupurile de pe Facebook că poți face mulți bani lucrând de acasă în timp foarte scurt. Uneori este o modalitate de a vă atrage într-un fel de structură MLM, dar uneori le promit solicitanților o modalitate foarte rapidă de a obține o recompensă mare cu o investiție minimă.

Recent, m-a surprins faptul că un anunț al unei presupuse companii partenere a serviciului global de rezervări Booking.com a inundat și grupurile de Facebook de Cluj. Momeala recrutorilor implica să ajutăm anumiți proprietari de spații de cazare, cu fracțiune de normă, să obțină ratinguri mai bune pentru cazările pe care le operează.

În momentul recrutării,

cineva i se prezintă „candidatului” și începe prin a spune că aceasta este o companie unde poți face mulți bani fără a fi nevoit să investești. Apoi vă trimite la o altă persoană care acționează ca responsabil de resurse umane și vă dă un test destul de ridicol la „interviul de angajare”: trebuie să trimiteți o captură de ecran a cinci monumente culturale de renume mondial, cum ar fi Turnul Londrei sau statuia lui Iisus din Rio.

Primul meu instinct a fost să îi întreb ce companie reprezentau mai exact. Pentru că nu menționează asta nicăieri, Booking fiind referința peste tot. Dar m-am gândit că nu ar trebui să îi pisălogesc din prima pentru că și-ar da seama că investighez ceva.

Există două semnale de alarmă în cazul acestui tip de înșelătorie online: nu descărcați niciodată aplicațiile necunoscute  care vi se recomandă și nu trimiteți niciodată bani atunci când vi se promite că veți primi mai mulți bani înapoi în curând. Pentru că nu veți primi nimic. Sau în acest caz veți primi, dar asta face parte din capcană.

Principalul instrument cu care te atrag în spirală este că, odată ce ai fost plătit, este mai ușor să investești mai mult. Celălalt factor psihologic este că, odată ce ați investit în speranța unui profit mai mare, veți insista să îți recuperezi banii.  

Și aici ești plătit:

dacă treci testul ridicol de ușor din „interviul de angajare”, vei primi între 10 și 15 euro. Nu sunt bani puțini pentru cinci capturi de ecran, și am fost destul de surprins să primesc brusc 15 € pe Revolut de la un domn polonez.

De asemenea, mi-a trecut prin cap pentru scurt timp dacă nu cumva serviciile secrete ruse vor ca eu să fac poze în astfel de locuri. Știu că este o idee deplasată, dar am fost de două ori în Ucraina de când a izbucnit războiul, iar în drum spre casă, dintr-o dat, o mulțime rusoaice sau ucrainence frumușele m-au abordat pe Facebook și mi-au cerut să le trimit fotografii ale locurilor în care am fost. Nice try, FSB!

Chiar a doua zi, am aflat de ce primeam bani de la domnul polonez: pentru că întregul sistem este o piramidală uriașă.

A doua zi, trebuie să îndeplinești alte două sarcini tâmpițele, dar strict la termen: trebuie să apreciezi două cazări pe Booking. Până în acest moment, oamenii sunt împărțiți în grupuri de 10-12 persoane pe Telegram și lucrează cu ajutorul unui administrator. Administratorul spune că este nevoie de inimioare pentru a îmbunătăți ratingul. Râd și eu de acest lucru pentru că tot ce înseamnă este că cineva a adăugat cazarea la Favorite.   

Începe escrocheria 

Apoi vine partea interesantă: ți se spune că trebuie să plătești o sumă cuprinsă între 195 și 25 000 de lei. În mod evident, începătorii optează pentru bani puțini, dar unii dintre „colegii” mei plătesc din prima o sumă medie. În grupul comun, trebuie încărcată o dovadă de plată care să confirme că transferul a fost făcut către persoana desemnată de administrator.

Primesc și eu un cont de Revolut și, de data asta, un nume românesc. Cineva din spate coordonează fiecare persoană care trimite bani și cui îi trimite; asta e schema piramidală. Îmi pică fisa în acest moment și cum văd că unii au plătit, postez în grup că: băieți, asta e o escrocherie, se va lăsa cu o mare pierdere. 

Și mă și elimină din grup ca la carte. Nu știu dacă am reușit să conving pe cineva. 

Într-o schemă piramidală, jucătorii își recuperează o perioadă banii sau chiar mai mult, dar în orice moment (de obicei când suma este deja suficient de mare), coordonatorii schemei vor lua pur și simplu banii și îi vor bloca pe cei implicați. Acesta este marele pericol al întregii scheme.

După ce m-au eliminat din grup,

mentorul îmi zice că sunt necinstit, că încerc să clatin încrederea  angajaților. Eu îi răspund că mi-am dat seama de sistem și că este o înșelătorie, iar

el îmi spune că nu pot face treaba asta fără încredere și că ar fi mai bine să mă opresc.

Îi menționez că s-a spus că nu există nicio coplată sau investiție, iar el îmi răspunde că nu este o investiție, ci transferi bani în propriul cont (când, evident, trebuie să îi transferi altcuiva, deci cum e propriul cont?) 

Explică transferurile repetate susținând că furnizorii de cazare doresc să pretindă că au un flux mare de rezervări și, prin urmare, sunt dispuși să plătească mai mult. OK, presupun, dar a doua zi îmi amintesc că nu am făcut nicio captură de ecran, atât de brusc a venit momentul Evrica! și intervenția pentru ceilalți.

Îi scriu mentorului că regret comportamentul meu de ieri, m-am răzgândit și că a avut dreptate. Îl mint că am vorbit cu colegii care au primit banii și că vreau să am și eu parte din ospăț. El e reticent o vreme, dar apoi mă introduce în alt grup. Același nivel, două sarcini fără sens, apoi îmi cer contribuția.

În acest moment sunt mai pregătit:

îi înscriu în prealabil pe majoritatea colegilor mei în agenda mea și îi rog să se gândească bine în ce se bagă. Între timp, încerc să le explic sistemul în mesaje private. Da, dar ei sunt zoriți de administrator că termenul lor pentru investiție este pe cale să expire.

Cu majoritatea celor implicați ne înțelegem că vor fi precauți. Între timp, sunt dat din nou afară din grup, chiar dacă de data aceasta nu am acționat public. Dar, între timp, am făcut capturi de ecran.  

Unul dintre „colegii” mei trebuie să se fi gândit că îl împiedic să se îmbogățească, turnându-mă administratorului. Mentorul meu spune că îmi hărțuiesc colegii. Îi spun apoi că sunt jurnalist, iar el speriat, șterge întreaga conversație. 

Au plănuit totul minuțios

În cele două zile petrecute cu ei, deveniseră precauți. Contul de Facebook al persoanei care m-a recrutat pe platforma socială a dispărut, iar contul primei persoane care m-a contactat pe Telegram a dispărut de asemenea. Apropo, pe rețeaua rusă de socializare nu există niciun buton pentru a raporta un utilizator și nicio modalitate de a alerta operatorii. Acest lucru dă mână liberă escrocilor care circulă sub diverse nume noi.

Un alt lucru izbitor este că au creat un model piramidal complicat: dacă aș fi trecut prin perioada de probă de cinci zile, aș fi putut să-mi organizez propria echipă, să primesc un comision pentru munca lor etc. Ei chiar încearcă să stoarcă maximul de la oameni.

În România nu am văzut încă niciun articol despre oferte false de locuri de muncă care circulă sub numele Booking, deci presupun că această înșelătorie este nouă pe piața internă. Cu toate acestea, în ultimii ani au existat multe alte înșelătorii folosind numele site-ului de rezervări: fie cazare inexistentă, fie o schemă de phishing ascunsă într-un link fals de confirmare.

Această schemă piramidală a fost raportată pe Reddit în limba engleză cu luni în urmă. Dacă ne uităm puțin mai departe, putem afla, de asemenea, că acest tip de înșelătorie se desfășoară de ani de zile pe tot felul de rețele de socializare, cel mai recent WhatsApp, unde au fost estorcați de la utilizatori cel puțin o sută de milioane de euro.

Desigur, aceste escrocherii nu vizează, de obicei, utilizatorul conștient de internet. Booking a precizat deja că ofertele sale de locuri de muncă sunt anunțate numai pe site-ul său oficial și că potențialii angajați nu sunt contactați niciodată prin mesaj, în niciun caz.

Ați depistat asemenea escrocherii? Dacă da, scrieți-mi la adresa kulcsararpi@atlatszo.ro. Folosiți parole sigure și rețineți: pe internet nu există niciodată bani gratis.

Bookingescrocheriejoc piramidalRevolutteapa
heart-icon

Tetszett a bejegyzés?

Támogasd a független újságírást!

Támogatás

Ez is érdekelhet

Română

Fundația UDMR cumpără o vilă impunătoare în inima Clujului

by Sipos Zoltán
2025. mai 7.
Important

Bălăceală în plină criză de apă: de ce se ia apa în județele Cluj și Sălaj când e cel mai cald?

by Bilibók Karola
2024. august 16.
Vincze tud dolgokat, csak nem mondja el
Română

Vincze știe lucruri, dar nu le spune 

by Bilibók Karola
2024. iulie 7.
Vincze Loránt, Szilágyi Dóra Emese, Orbán Viktor, Winkler Gyula
Română

Arareori dansează UDMR-ul la Bruxelles cum îi cântă Fidesz

by Kulcsár Árpád
2024. iunie 12.
Next Post

Fundația UDMR cumpără o vilă impunătoare în inima Clujului

Átlátszó Erdély (Transparent Transylvania) works for an equitable, inclusive and collaborative society where political and economic decision-making is transparent. Those in power are equally accountable, and those without power have a voice in the public discourse that has no taboos.

Ne maradj le egyetlen új bejegyzésről sem!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

  • Redacţia
  • Despre noi
  • Aşa lucrăm
  • Politica de confidenţialitate

CC BY-NC-SA 4.0

No Result
View All Result
  • Despre noi
  • ro RO
  • hu HU
  • en EN
Donate

CC BY-NC-SA 4.0

Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti politica de confidentialitate Acceptă Politica de confidentialitate
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ