fbpx
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
Támogass
  • EN
  • HU
No Result
View All Result
Átlátszó Erdély
  • Despre noi
Támogass
  • EN
  • HU
No Result
View All Result
Átlátszó Erdély

Guvernul habar n-are de ce a închis școlile și piețele

Szerző

Egyed Ufó Zoltán Egyed Ufó Zoltán
Timp de citit: 6 min
16.11.2020
 

Am întrebat autoritățile cu cât se răspândește coronavirusul mai repede noaptea, în piețe și în școli decât în timpul zilei, în hipermarketuri și în after-school-uri. Ne-au răspuns.

Ne-am propus să încercăm să înțelegem bazele științifice ale celor mai noi restricții, presupunând că, la aproape un an de când Covid-19 și-a început marșul prin lume, deciziile se iau pe bază științifică.

Am formulat câteva întrebări care ne preocupă pe noi aici, în redacție, și în cercul de prieteni:

După formularea întrebărilor, colega mea Tünde a întocmit lista autorităților cărora ar fi indicat să le adresăm întrebările noastre. Lista a fost trimisă către patru instituții: către Guvern, către Grupul de Comunicare Strategică, către CNSCBT și către INSP.

Mi s-a semnalat din mai multe locuri că solicitarea a fost înregistrată, însă, dat fiind că ei nu sunt în măsură să răspundă, retrimit întrebările către autorități mai competente.

Iar autoritățile competente au răspuns relativ repede. Bine, nu la întrebările noastre, ci la scrisorile trimise. Oricum, e de apreciat că au făcut un efort și au răspuns. Răspunsul primit poartă semnăturile a trei instituții: CNCCI, INSP și Ministerul Sănătății.

Iată și răspunsul:


Atât.

Răspunsul este cam lax: ne spune că măsurile adoptate sunt în concordanță cu recomandările OMS și ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDE) [Sic!], de fapt: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Deci nu se spune că se bazează pe recomandările acestor instituții. Am încercat să găsesc unde anume recomandă OMS să se închidă grădinițele, școlile și piețele, dar nu și creșele, after-school-urile și marile centre comerciale. Ei bine, n-am găsit astfel de recomandări.

Pe pagina sa oficială, OMS argumentează în repetate rânduri că, în baza statisticilor disponibile în acest moment, boala se răspândește în mică măsură în școli și enumeră avantajele redeschiderii instituțiilor de învățământ. La creșe și after-school-uri nu se face referire deloc. Mai mult, OMS este mai permisivă decât autoritățile din România: nu ar impune obligativitatea purtării permanente a măștilor în școli pentru copiii cu vârsta de sub 12 ani, ci ar aplica asta în funcție de împrejurări.


ECDC pledează tot pentru deschiderea școlilor. Mai mult, afirmă că nu există dovezi care să indice că minorii ar fi purtătorii primordiali ai virusului.

În privința piețelor, OMS atrage atenția asupra importanței distanțării și a dezinfectării mâinilor, dar nu recomandă nicăieri închiderea piețelor.

Găsim multe amănunte interesante, dar nu vreau să vă răpesc timpul acum; oricum, merită să trecem în revistă recomandările OMS, accesând linkul de mai sus. Subiectele sunt abordate în sens mai larg; nu se prevăd reguli stricte și nu se formulează recomandări imperative: totul este pus în context, iar luarea deciziilor este lăsată la latitudinea autorităților locale. Se oferă sugestii pentru aspecte de care merită să se țină cont la luarea deciziilor. Și este firesc să fie așa, căci de unde ar ști OMS care sunt condițiile într-o piață din Cluj sau din Odorheiu Secuiesc și dacă se impune sau nu închiderea acesteia.

Având în vedere toate acestea, este destul de ciudat că autoritățile românești invocă Organizația Mondială a Sănătății când noi le solicităm date și argumente științifice. Să spui că măsurile adoptate sunt în concordanță cu recomandările OMS pare o formulare menită să te aburească. Și este adevărată doar în sensul că OMS nu a interzis adoptarea măsurilor restrictive.

În răspunsul autorităților se mai arată că aceleași măsuri au fost aplicate cu succes în alte state europene. În ce alte state? În ce țară europeană s-au închis școlile și piețele, s-a limitat libera circulație și astfel s-au rezolvat problemele? Dacă privim harta ECDC, instituție la care se face referire și în răspunsul primit, vedem că mai toate țările sunt pe roșu.


Dacă urmărim evoluția, toate statele se confruntă cu probleme: sunt doar trei țări în care tendințele arată o ameliorare.

Aceste trei țări sunt Belgia, Islanda și Irlanda.

În Belgia, situația se ameliorează după un val imens de îmbolnăviri, când virusul a făcut ravagii, reiese din graficul publicat.

Am studiat restricțiile impuse în Belgia la culminarea valului Covid, şi am primit informaţii şi de la cineva care trăieşte acolo. Belgienii au impus restricţii nu doar pe perioda nopţii, ci şi pe timpul zilei. Pot să primească musafiri doar o dată pe lună, şi doar un membru al familiei poate să meargă la cumpărături, maximum 30 de minute. Au închis majoritatea locurilor de muncă. Au închis toate serviciile, şi majoritatea magazinelor. N-au închis pieţele, chiar dacă au intodus nişte interdicţii, se pot vinde doar alimente şi flori. Vacanţa şcolară de toamnă, şi sărbătoarea oficială care a urmat-o, a mai fost prelungită cu două zile de vacanţă, însă de luni şcolile se deschid. Doar de la nivelul gimnazial în sus trec la online, dar şi acolo doar în proporţie de 50%. Nu de aici s-au inspirat deci autoritățile din România.

Căutând informații despre restricțiile din Islanda, am fost direcționat către pagina guvernului. Acolo, la capitolele „covid-information” și „covid-measures”, apar doar măsurile luate pentru sprijinirea întreprinderilor. Potrivit graficelor ECDC, în Islanda nu s-au închis deloc școlile. Nu s-a limitat nici circulația; doar celor din grupurile de risc li s-a recomandat să stea în case. Purtarea măștilor este de asemenea o recomandare, nu o obligativitate. Deci nici acest model nu este cel care i-a inspirat pe conducătorii noștri.

Irlanda a adoptat cele mai severe restricții în data de 21 octombrie, ne informează pagina oficială a guvernului. Potrivit restricțiilor de gradul 5, părăsirea locuinței este interzisă. Restricția nu este valabilă doar pe timpul nopții, ci permanent. Mersul la școală sau transportarea copiilor la școală este excepţie. Căci școlile funcționează, iar pe pagina oficială se menționează că funcționarea școlilor este o prioritate pentru guvern. Copiii pot lipsi de la școală numai dacă prezintă simptome Covid. Deci nici Irlanda nu putea fi o sursă de inspirație pentru autoritățile românești.


Guvernul irlandez se bazează pe planuri.

Asta e, nu am reușit să aflăm exemplul căror state l-a urmat România, și nici autoritățile nu au vrut să ne lămurească. Bănuiesc că este tot o manevră de distragere a atenției, precum cea legată de recomandările OMS și ECDC.

Se pare că autoritățile nu pot explica rațional motivul pentru care au adoptat aceste măsuri restrictive. Invocă chestii care de fapt contravin măsurilor luate. La întrebările referitoare la răspândirea reală a bolii și la eficiența măsurilor de protecție, nu pot sau nu vor să răspundă.

Doresc să precizez că prin acest articol nu dorim să sugerăm că nu trebuie să ne protejăm împotriva coronavirusului. Nu suntem negaționiști, nu contestăm existența Covid, ba considerăm că este o problemă deosebit de gravă. Tocmai de aceea ne-am aştepta ca autoritățile să trateze problema cu seriozitate. Cu măsuri serioase, nu cu măsuri luate de ochii lumii și cu demonstrații de forță inutile. Iar când le întrebăm de ce au luat măsurile restrictive, am dori să ne ofere argumente științifice; nu vrem să auzim palavre aburitoare sau pretextul că și alții au procedat la fel.

Suntem conștienți și ținem cont de faptul că trăim în România. În martie nu ne-a surprins că țara a fost luată pe nepregătite. Dar la un an după apariția Covid-19, poate că ar fi timpul ca autoritățile să gândească, să socotească, să cerceteze în loc să impună restricții ad-hoc, să ia măsuri de ochii lumii și să facă demonstrații de forță. Căci putem intona imnul din mașinile poliției, dar poate ar fi mai eficient să se ia măsuri de protecție pe baza unor argumente științifice sau măcar logice. Și să i se ofere populației explicații clare.

 

Tradus de E Ferencz Judit.

Articolul original:[irp posts=”30775″ name=”
Gőze sincs a kormánynak róla, miért zárta be az iskolákat és a piacokat”]

coronavirusCOVID-19Guverninterdicţiipieţeşcoalăstudiivirus
Adaugă un comentariu
Căutare detaliată
  • Cuvânt cheie

  • Articol

  • Data

  • Autor

  • Etichete

Social media

Envelope Facebook-f Instagram Twitter Tumblr Youtube

Cele mai citite

Viktor azért engedte el a kezünket, mert a vezetőink balfa**ok voltak

Szabálytalanul írták át a Péter Ferenc vezette közbirtokosságra a régi megyeházát Marosvásárhelyen

Megajándékozunk, ha elmondod a véleményed munkánkról

Régi megyeháza: kiradírozzák a törvénytelenség nyomait a telekkönyvből

Beizzított hazugságok: így veri át a Philip Morris a dohányzókat, a honatyákat és az orvosokat

Unde e limita dintre agresiune și catharsis? Avem voie s-o depășim? Rosmersholm reloaded

Cele mai importante

Vechea Prefectură din Târgu Mureș a fost trecută neregulamentar în proprietatea composesoratului condus de Ferenc Péter

Piste de biciclete în România: de la machete promițătoare la trista realitate

S-a înecat moartea în băile construite din bani europeni

Covasna: Drumul de pe Hatod, modernizat cu bani europeni de Consiliul Județean, s-a făcut praf la niciun an de la asfaltare

DONEAZĂ PENTRU ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY!
  • Redacţia
  • Despre noi
  • Aşa lucrăm
  • Politica de confidenţialitate
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • Twitter
  • YouTube
CC BY-NC-SA 4.0 | Vizualitas Studio | Bee Task Force
No Result
View All Result
  • Despre noi
Támogass
  • ro RO
  • hu HU
  • en EN
Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti politica de confidentialitate Acceptă Politica de confidentialitate
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ