Șase politicieni, membri sau foşti membri ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ne-au confirmat că UDMR a acordat și acordă sprijin financiar partidului, pe lângă cele două mandate pe care i le-a garantat în Parlament la alegerile din 2016.
„Prezentul acord de cooperare politică nu are alte clauze care nu sunt publice” – cu această formulare se încheie documentul semnat în martie 2014, înainte de alegerile europarlamentare, de către președintele UDMR Hunor Kelemen și de președintele PCM de atunci, Zsolt Biró. Chiar dacă acest acord nu a avut clauze secrete, am aflat din surse sigure că un acord ulterior, semnat în septembrie 2016, are o parte nepublică, aceasta fiind în vigoare și în prezent.
PCM a primit nu doar două mandate din lista parlamentarilor UDMR, ci și bani.
În ultimele săptămâni am vorbit cu șase membri sau foşti membri ai PCM. Oamenii politici, dintre care doar unii cunoșteau detaliile exacte ale acordului dintre cele două partide, au confirmat în unanimitate informația noastră despre sprijinul financiar primit de partid partea UDMR.
În loc de sprijin proporțional cu numărul voturilor primite, doar firimituri
„În funcție de voturile pe care le-a primit PCM la alegerile locale, respectiv de mandatele obținute, noi am calculat că ni s-ar cuveni 7-8% din fondurile pe care guvernul le alocă anual comunităţii maghiare, fonduri care sunt administrate de către UDMR” – ne-a explicat un membru al PCM care, în timpul negocierilor pentru întocmirea acordului menționat, deținea o funcție în conducerea partidului.
Zsolt Biró, fostul președinte PCM, nu a avut însă succes: în loc de 7-8% din cele 26 de milioane de lei (5,4 de milioane de euro) alocate prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, partidul a primit doar:
– opt locuri de muncă cu salariul minim pe economie
– suma anuală de 100 de mii de lei (20 de mii de euro)
– o mașină de serviciu.
Considerăm important de menționat că – deși toate sursele au vorbit despre locurile de muncă și despre beneficiile financiare primite de la UDMR ca despre un fapt – detaliile de mai sus au fost relatate de o singură sursă – care a avut acces la informații privind situația financiară a partidului în timpul negocierilor din 2016.
L-am contactat pe János Mezei, actualul președinte PCM, care a negat categoric faptul că partidul pe care îl conduce ar primi orice fel de fonduri sau sprijin financiar din partea UDMR.
După cum ne-a relatat sursa menționează, sistemul funcționează astfel: președintele PCM numește persoanele pe care partidul dorește să le angajeze și, ulterior, contractul lor de muncă este încheiat cu UDMR. Acordul prevede salariul minim pe economie, PCM are, însă, mână liberă, poate dispune de cele opt posturi cum consideră. Poate, de exemplu, să comaseze două locuri de muncă, astfel încât un angajat să primească suma corespunzătoare a două salarii minime.
Deciziile legate de administrarea sumei anuale de 100 de mii de lei sunt de asemenea luate de către președintele PCM. Facturile pentru bunurile și serviciile cumpărate vor fi, însă, emise cu datele UDMR, iar dacă este vorba de obiecte, PCM le va transporta pe acestea de la sediul UDMR. Sursa ne-a dezvăluit că această sumă primită anual nu a fost gestionată doar de Zsolt Biró, ci și de János Mezei.
O Dacie cu tapiţerie de piele pentru organizarea opoziției UDMR
În afară de acestea, PCM a primit și o mașină de serviciu. Cu toate că vehiculul cu numărul de înregistrare B XX HUF este doar o Dacie Logan, UDMR a fost generoasă și a comandat diferite extraopţiuni, între altele, tapţeria de piele. Din câte știm, în momentul de față această mașină este pusă la dispoziția președintelui executiv al PCM, Attila Örs Sorbán.
Între timp, în interiorul PCM a avut loc o schimbare: noul președinte, János Mezei, s-a aliat cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania împotriva UDMR. Reprezentanții celor două partide s-au întâlnit recent – în 18 ianuarie, în cadrul unui congres la Miercurea Ciuc, și au decis fuzionarea.
S-a produs așadar o situație bizară: aparatul PCM care pune la cale un plan împotriva UDMR se întâmplă să se afle în relație de angajat-angajator cu UDMR. Din câte știm, în biroul președintelui PCM, János Mezei, lucrează mai multe persoane care sunt angajați ai UDMR.
Dincolo de comicul situației, acest fel de sprijin financiar este problematic și pentru că legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice prevede foarte clar în ce fel trebuie întocmite rapoartele legate de venituri și cheltuieli. În raportul PCM predat Autorității Electorale Permanente nu am găsit nicio urmă ale acestor beneficii primite. Ce-i drept, documentul pe care l-am primit, în format scanat și de o calitate scăzută, are mai multe pagini albe.
Mezei neagă și evită responsabilitatea
„După cum reiese și din bugetul nostru predat Autorității Electorale Permanente, PCM nu a beneficiat de niciun fel de sprijin financiar din partea UDMR. Mai mult, în proprietatea partidului nostru nu se află nici măcar un autoturism. Afirmația conform căreia o sursă considerabilă de venit a PCM ar fi oferită de către UDMR, este una falsă. Fostul președinte al partidului nu a spus nimic despre aceste lucruri nici conducerii actuale, nici celei de înainte. Multe chestiuni sunt pentru noi neclare. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care Zsolt Biró nu mai este nici președintele, nici membru al partidului nostru” – ne-a răspuns János Mezei la întrebările trimise prin e-mail (vezi răspunsul complet aici).
În ultima vreme, o altă sursă de venit a PCM a fost participarea la programul procedurii simplificate de obținere a cetățeniei maghiare. Pentru implementarea acestuia, Asociația Academia Balázs Orbán, o asociaţie apropiată de PCM, a obținut subvenții în valoare de 50 de milioane de forinți de la Guvernul Ungariei. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea a cinci Dacii Logan, care au fost înregistrate în județul Cluj.
Toată această situație ar putea pune și UDMR într-o situație delicată: fondurile de la stat pe care le gestionează partidul trebuie cheltuite conform unui regulament detaliat, o Hotărâre de Guvern care nu conține nicio prevedere care să afirme că acei bani ar putea fi folosiți pentru finanţarea partidelor politice.
Am încercat să-l contactăm pe Zsolt Biró, fostul președinte PCM, cu o serie de întrebări, dar nu a răspuns nici la telefon, nici la e-mail. Nici reprezentanții UDMR nu ne-au oferit răspunsuri la întrebările pe care le-am adresat prin email.
Poza principală: preşedintele UDMR, Hunor Kelemen împreună cu preşedintele PCM, Biró Zsolt semnează acordul de colaborare în septemberie 2016. Foto: Tünde Szabó