Bár Kelemen Hunor szerint az RMDSZ gazdálkodási adatai publikusak, a mai napig nem kaptunk választ a májusban elküldött adatigényléseinkre. Bírósághoz fordultunk.

Csütörtökön panaszt tettünk az RMDSZ, valamint a Communitas Alapítvány ellen a Kolozsvári Törvényszéken. Ezzel a lépéssel azt szeretnénk elérni, hogy bíróság kötelezze őket arra, hogy közzétegyenek egy sor olyan dokumentumot, mely fényt derít arra, hogy mire ment el az utóbbi hat évben az a mintegy 28 millió euró, amelyet a román kormány folyósított az erdélyi magyarság számára.

Az Átlátszó Erdély május folyamán cikksorozatban publikálta mindazt, amit ennek az évente folyósított támogatásnak a sorsáról jelenleg tudni lehet. A sorozat egyik legfontosabb végkövetkeztetése az volt, hogy az RMDSZ a román kormány fele is annyira vázlatosan számol el, hogy ezekből a dokumentumokból szinte semmilyen konkrétumot nem lehet megtudni.

A sorozatben eddig megjelent:

Adatigényléssel kikértük az RMDSZ szerződéseit

Kovács Péter: marhaság, hogy ez az erdélyi magyarságnak járó támogatás

RMDSZ-beszámolók: mindig mindent rendben találtak a hatóságok?

RMDSZ-beszámolók: élnek, mint Marci a Hevesen

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

Miközben az RMDSZ szerint az Átlátszó Erdély-sorozat korrekcióra szorul, mi megmutattuk, hogy maguk az RMDSZ által az Etnikumközi Hivatalnak (DRI) benyújtott elszámolások is pontatlanok: az RMDSZ téves címet adott meg egy 170-180 ezer euró értékű, 2008-ban vásárolt kolozsvári ingatlan esetében.

Május 17-én adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez, valamint a Communitas Alapítványhoz egy sor olyan dokumentum másolatát kérve, mely végre tisztázhatná a felmerülő kérdéseket.

Írásos választ ezekre az igénylésekre nem kaptunk – hacsak azt nem fogadjuk el válaszként, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy sajtótájékoztatón kérdésünkre kijelentette, hogy az RMDSZ nem köteles válaszolni a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény alapján megfogalmazott megkeresésekre.

Az elnök egyébként azt is megígérte ezen a sajtótájékoztatón, hogy a helyhatósági választások lejártával az RMDSZ a honlapján közzéteszi a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat. A honlapon egyelőre ennek a nyomát nem találjuk, és úgy értékeljük, egyes adatok publikálása a honlapon nem egyenértékű az adatigénylésre adott válasszal.

Egyébként ezzel a két perrel egyúttal azt is meg szeretnénk nézni, hogy a bíró kimondja-e: az RMDSZ és a Communitas Alapítvány köteles válaszolni a közérdekű adatigénylésekre. Amennyiben a döntés nekünk kedvez, új korszak következik, ami az RMDSZ elszámoltathatóságát illeti.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU