Valami nagyon nem kerek azzal, ahogyan az RMDSZ a birtokában levő személyes adatokat kezeli, valamint a jelenleg futó két, teljesen különböző célú kampányát összemossa. Publicisztika.

Ugyanazon a formanyomtatványon gyűjti az adatokat a Minority SafePack aláírására, valamint a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges regisztrációra az RMDSZ. A két kampányt ugyanazon helységben, ugyanazok a hivatalnokok végzik. A két, egy időben futó kampányt költséghatékony ilyen módon összekapcsolni, valószínűleg nem is törvénybe ütköző ez az eljárás, mégsem lehet szó nélkül hagyni. Következzen négy történet és egy kérdés.

Egy

Augusztus elején csörög a telefonom, felveszem. Egy fiatal srác a vonal végén, aki az RMDSZ munkatársaként mutatkozik be, feltesz néhány, magyarországi választásokkal kapcsolatos kérdést, a végén pedig megkér, regisztráljak a választásokra minél hamarabb.

Rákérdezek, az RMDSZ-nek hogyhogy megvan a telefonszámom? (Ha egyáltalán megadtam valaha az RMDSZ-nek, csakis a sajtós adatbázisban lehetett benne. Ha onnan származik, akkor a törvény értelmében az ott összegyűjtött adatokat az RMDSZ más célra nem használhatja, mint kapcsolattartásra a sajtóval.)

A kérdezőbiztos szerint a telefonszámomat egy, RMDSZ-től független kolozsvári rendezvényen részt vevő civil szervezettől kapták, ott „kitöltött valamit”, valamint hogy „a kettő összekapcsolódik”, magyarázta (bármit is jelentsen ez).

Szándékosan nem írom most le ennek a civil szervezetnek a nevét: nem szeretném őket gyanúba keverni, miután a megkeresésemre az ügyvezetőjük tagadta, hogy birtokukban levő személyes adatokat adtak volna át az RMDSZ-nek.

Lévén, hogy törvény által szavatolt jogom ezt pontosan tudni, a kérdezőbiztostól megkérdem azt is, hogy válaszaimat milyen módon dolgozzák fel. Az igazán részletes és kimerítő válasz: „ki kell töltsünk egy lapot, és ez elmentődik”.

Írok egy levelet ezzel kapcsolatban az RMDSZ-nek. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke egyrészt megerősíti, valóban szerepel a nevem és a telefonszámom az adatbázisukban, a miértre és hogyanra elegáns hanyagsággal válaszol.

„Tekintettel az RMDSZ adatbázisának terjedelmére, nem áll módunkban megjelölni az ön adatainak pontos forrását. A gyűjtés időpontjának, folyamatának és céljának feltérképezése jobbik esetben aránytalanul nagy befektetést jelent a Szövetség részéről, rosszabbik esetben teljesen lehetetlen.”

Mindez azért érdekes, mert ha megnézzük a személyes adatok kezeléséről szóló 677/2001-es törvényt, ez világosan előírja, hogy adatokat csak meghatározott célra lehet gyűjteni (4. szakasz, (1) b pont), az adatok feldolgozásához az illető személy beleegyezése szükséges (5. szakasz 1. pont), valamint hogy a feldolgozási műveletek befejezésével azokat meg kell semmisíteni (6. szakasz 1. pont).

Kettő

Pár hete elmentem a kolozsvári Szentegyház utca 2 szám alatt levő irodába, ahol úgy tudom, a Minority SafePack kezdeményezést lehet aláírni. Nagyon lelkes hivatalnok fogad, kérdi, „ugye aláírja mindkettőt?” Értetlen arcomat látva felvilágosít, hogy ha már itt vagyok, a Minority SafePack mellett egyúttal a magyarországi országgyűlési választásokra is regisztrálhatnék, hogy ne járjak kétszer. Őszintén meglepődik, amikor közlöm, én csak a SafePacket szeretném most támogatni.

Elkérem a formanyomtatványt (lásd fennebb, de le is tölthető itt): ember legyen a talpán, aki első pillantásra megmondja, a nyomtatványnak pontosan melyik része vonatkozik a Minority SafePackre és melyik a választási regisztrációra. Az adatfelhasználási feltételek – az „apróbetűs rész” – nem fért el az első oldalon, az egy külön lapon szerepel (kíváncsi vagyok, az aláírók közül hányan olvasták ezt el, és mit értettek meg belőle).

Apróságnak tűnik, de fontos: az RMDSZ-nek adatvédelmi engedélye szerint nincsen jogosultsága nemzetiséggel és állampolgársággal kapcsolatos adatokat gyűjteni, ezekre az adatokra csak az Eurotrans Alapítvány rendelkezik engedéllyel.

Egyik engedély sem terjed ki azonban a magyarországi lakcímkártyán feltüntetett személyi azonosító számra vagy a honosító okirat számára, ehhez egy harmadik, a magyarországi adatvédelmi hatóság által kiadott engedély szükséges szerintem. Márpedig a NAIH adatbázisában sem az RMDSZ-t, sem pedig az Eurotrans Alapítványt nem találtam meg.

A kérdés, amire választ keresek: hogyan jutnak el az RMDSZ, illetve az Eurotrans Alapítvány által a regisztrációhoz összegyűjtött adatok a Nemzeti Választási Irodához? Ez ugyanis gyakorlatilag egyenlő az adatok harmadik félnek való kiadásával, amihez törvény szerint az érintett személy explicit módon hozzá kell járuljon.

Az utolsó sorban van is egy olyan mondat, ami valószínűleg ezt jelenti: „A megfelelő rész aláírásával beleegyezik abba, hogy az RMDSZ/Eurotrans Alapítvány személyes adatait, a 2018-as Országgyűlési Választásokon való regisztrálás céljából, a következő honlapra feltöltse: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/NevjegyzekbeVetel.xhtml

Mint kiderül, az eljárás az, hogy az RMDSZ/Eurotrans Alapítvány formanyomtatványával begyűjtött adatokat valaki kézzel bevezeti az NVI online rendszerébe.

„Ez (mármint az adatok kézzel való feltöltése) azért van, nehogy megszerezze a román titkosszolgálat a választásokra regisztrálók adatait” – nyugtat meg a hivatalnok, amikor nem értem, miért nem lehet ezt eleve az online rendszerbe feltölteni, illetve miért használnak egy furcsa, saját formanyomtatványt ahelyett, hogy eleve az NVI által megadott nyomtatványt töltenék ki.

Mosolygok, mert nem szeretném elrontani a napját azzal, hogy mióta Orbán Viktor rendszeresen levelez minden Romániában élő magyar állampolgárral, ezeket az adatokat játszi könnyedséggel szerezheti be bármelyik titkosszolgálat.

Három

Egy ismerősöm beszélget egy kolozsvári kocsma teraszán. Egy önkéntes lép hozzá, hogy nem írná alá a Minority SafePack kezdeményezést. Ismerősöm rábólint, az önkéntes el is kezdi tölteni a személyes adataival a nyomtatványt. Mikor végzett, az ismerősöm alá is írja. Utólag esik le neki a tantusz, hogy ez a nyomtatvány valójában kettő – és mivel a beszélgetésbe elmerülve nem figyelt oda, amikor aláírt, most nem tudja, regisztrált-e véletlenül az országgyűlési választásokra, vagy sem. (Egyébként valószínűleg nem: a regisztrációhoz a lakcímkártyán feltüntetett személyi azonosító szám vagy a honosító okirat száma, valamint az anya leánykori neve is szükséges).

Ez az ismerősöm a napi politikában rendkívül jártas. Ha őt simán megtévesztette ez az űrlap és felvezető szöveg, akkor vajon hány nyugdíjas néni fog „véletlenül” a magyarországi választásokra is regisztrálni?

Négy

Úgy tudom, ez a „kettős” (az RMDSZ virágnyelvén: "egységes") formanyomtatvány nem csak az RMDSZ-hez közel álló szervezeteknél, hanem óvodákban, illetve nem politizáló civil szervezetek levelezőlistáin is terjed, kifejezetten azzal a szöveggel, hogy a Minority SafePacket mint polgári kezdeményezést lehet ezzel aláírni. Az egyik, hozzám is eljutott kísérő e-mailben mintegy mellékesen, az utolsó sorban említik meg, hogy magyar állampolgársággal rendelkezők a személyi azonosító számot is feltüntethetik (arról azonban nem szólnak, hogy ez gyakorlatilag regisztrációt jelent a magyarországi választásokra).

Ne értsük félre: önmagában a regisztrációval semmi baj nincsen, de hagyjuk meg az erdélyi magyaroknak azt a lehetőséget, hogy tájékozódjanak, és maguk döntsék el, részt akarnak-e venni a magyarországi választásokon vagy sem.

Végül a kérdés:

Létezik-e a világon olyan téma, amit az RMDSZ világos kommunikációval, sunnyogás és mindenféle hátsó szándékok nélkül támogat?

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU