A napokban bemutatott transylvanianow.com portál magyarországi támogatásból jött létre, a szerkesztői feladatokat egy magyar kormánynak dolgozó kommunikációs cég látja el.
„Nagyon sok sztori létezik, de nincs egy egységes történet Erdélyről” – vezette fel előadását Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a 6. Digitális Székelyföld Konferencián, ahol a www.transylvanianow.com portál létrejöttének szükségességéről beszélt. Porcsalmi szerint a portálra azért van szükség, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall.

„A kihívás, hogy megváltoztassuk az eddig kialakult percepciót. Hosszú távú, folyamatos munka ez: el akarjuk érni, hogy ne Ceaușescu ugorjon be egy külföldinek, hanem inkább Károly herceg, aki szereti ezt a vidéket, ne a siralmas árvaházak, hanem a modern inkubátorházak, ne a konfliktusok és egy újabb Koszovó jusson az emberek eszébe, hanem gondoljanak úgy Erdélyre, mint egy fejlődő régióra, egy új Dél-Tirolra” – fogalmazott.

Az angol nyelvű portál kiadója az RMDSZ holdudvarába tartozó Eurotrans Alapítvány. Az alapítvány jegyezte be a transylvanianow.com domaint, és pályázott 35 millió forintot (kb. 100 ezer eurót) a Bethlen Gábor Alaptól 2018 márciusában.
Hozzá kell tennünk, a rendelkezésünkre álló adatokból nem derül ki egyértelműen, hogy ezt a 35 milliós támogatást mire kapta az Eurotrans Alapítvány. A honlap impresszuma a Bethlen Gábor Alapot tünteti fel támogatóként, és az Eurotrans nem szerepel más támogatással a BGA adatbázisában, ebből következtetünk, hogy az alapítvány a pénzt az angol nyelvű portálra szánja.
Impresszuma szerint a szerkesztő Dénes Albert, illetve a FWD Affairs Kft. – mindkét név legutóbb a Remix nevű kormányzati PR-portál körül bukkant fel. A portál célja megváltoztatni azt a narratívát, ami Magyarországról, illetve a visegrádi négyekről szól az angol nyelvű médiumokban.


A Patrick Egan érdekeltségi körébe tartozó, budapesti székhelyű FWD Affairs Kft. régóta dolgozik a magyar kormánynak: egy gyors Google-keresésből kiderül, hogy egy-egy 2013-as és 2014-es, kisebb megbízás után 2015-ben egy 14 millió forintos tanácsadási megbízást nyertek a Miniszterelnökségtől.

A cég feladata a tanácsadás, a nemzetközi kormányszóvivő feladatellátásának segítése, a külföldre irányuló BTL kommunikációs tevékenység, valamint „a véleményvezérek feltérképezése, jellemzése, majd ezek alapján megfelelő választartalmak létrehozására irányuló elemzés és javaslattétel”. Feladata még a „nemzetközi kommunikációs szempontból kiemelt jelentőséggel bíró felületeken megjelenő tartalmak nyomon követése, elemzése, várható hatásukról szóló hírösszefoglaló készítése”.

2016-ban ezt egy újabb, Miniszterelnöki Kabinetirodával kötött, 3,4 millió forintos szerződés követte. A cég nettó árbevétele 2017-ben 74 millió forint volt.

[Szerk. megj.: Nagy Zoltán, az Eurotrans Alapítvány elnöke hétfőn válaszolt kérdéseinkre, a válaszokat alább közöljük – 05:17, 23.10.2018.]

Milyen megfontolásokból esett a választás a FWD Affairs Kft.-re, ami a szerkesztői feladatokat illeti?

Nagy Zoltán: A szerkesztői feladatok elvégzésére meghívásos ajánlatkéréseket küldtünk ki. A beérkezett árajánlatokat kiértékeltük a támogatás észszerű és hatékony felhasználása szempontjából, és úgy ítéltük meg, hogy a feladatra a FWD Affairs Kft. a legmegfelelőbb. A döntésben szerepet játszott partnerünk szakmai és nemzetközi tapasztalata egyaránt.

A Bethlen Gábor Alap által az Eurotrans számára megítélt 35 millió forintos támogatást teljes egészében erre a honlapra tervezik költeni?

A támogatás összegéből fedezzük nemcsak a honlap, de a hozzá tartozó közösségi médiafelületek szerkesztésének, tartalomgyártásának költségeit, a külföldi véleményformálók számára rendszeresen küldött elektronikus hírlevelek költségeit, angol nyelvű kommunikációs anyagok gyártását, valamint kommunikációs képzések, felkészítők megtartását is.

[Szerk. megj.: a cikk korábbi verziójában szereplő fotót eltávolítottuk, azon ugyanis nem Patrick Egan szerepelt, ahogy tévesen állítottuk – 11:28, 22.10.2018.]