Könnyen a Kövesi-éra végét jelentheti a román korrupcióellenes ügyészség életében (DNA) egy kiszivárogtatási botrány. Egyes megfigyelők szerint a kérdés már csak az, hogy a főügyész magával rántja-e a Nyugaton is mintaintézményként emlegetett vádhatóságot.

Nem kevesebb, mint hét ügyész kérte az áthelyezését a DNA kötelékéből az utóbbi napokban. Az ügyészek és a bírák szakmai ügyeiben eljárni hivatott Legfelső Bírói Tanács (CSM) szerdáig négy ügyész kérését hagyta jóvá. A "dezertálásokat" a román sajtó egyértelműen a DNA-t irányító főügyészt lejáratni hivatott hangfelvételekhez köti, amelyek nemcsak a DNA körül, hanem az intézményen belül is botrányt okoztak.

A felvételek valamikor az év elején készülhettek az ügyészség egyik munkaülésén, amelyen Laura Codruta Kövesi élesen bírálta beosztottjait. Arról beszélt, hogy a DNA már öt hete nem zárt le egyetlen ügyet sem, a vádemelések száma az előző évinek a felére csökkent, miközben a DNA forrásai – beleértve a kirendelt nyomozók számát – bővültek. Úgy vélte, az ügyészek egy része elkényelmesedett vagy megijedt. "Aki nem akar dolgozni, elmehet" – fogalmazott.

A felvételeket a kormányon lévő Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Romania TV hírtelevízió hozta nyilvánosságra, Kövesi kompromittálásának nyilvánvaló szándékával. A hírtévé értelmezése szerint ugyanis Kövesi túllépte hatáskörét, amikor arról beszélt beosztottjainak, hogy jó lenne "eljutni a miniszterelnökig", vagy hogy szükség volna egy miniszter lebuktatására ahhoz, hogy a DNA nyilvános ellenzői ne "másszanak rá" a vádhatóságra.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter még aznap este bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az ügyben vizsgálatot kér a Legfelső Bírói Tanácstól.

Interjúnk Laura Codruta Kövesivel:

“A korrupcióellenes harc kulcsa az ügyészek függetlensége” – Laura-Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze

Akár jól is kijöhetett volna a botrányból

Kövesi maga sem tagadta, hogy a Romania TV által sugárzott felvételen az ő hangja hallatszik, viszont azt állította – a DNA sajtóosztálya révén –, hogy a felvételt megvágták, olyan kifejezéseket "ékelve be", amelyek teljesen kiforgatják mondandója értelmét.

Esetleges közbeékeléseket legfeljebb szakértő tudna felfedezni a felvételen, viszont az a laikus fül számára is jól érzékelhető, hogy az eredeti felvételt megvágták, elhagytak belőle részeket. Ezzel együtt a mondanivaló aligha változott számottevően. Nehezen elképzelhető például, hogy Kövesi szavai másként is szólhattak, mint szemrehányásként elkényelmesedett kollégáival szemben.

A felvétel alapján egy elhivatott, a küldetése érdekében konfliktusokat is vállaló intézményvezető képe rajzolódik ki, amit éppenséggel nem kellene titkolnia a nyilvános megítélésére amúgy rendkívül érzékeny Kövesinek. Csakhogy a felvételen elhangzanak valóban problémásnak mondható kijelentések is.

Például Kövesi kitér a több százezres tömegtüntetéseket kiváltott, hírhedt 13-as kormányrendeletre, közelebbről az annak kapcsán indított eljárásra, amelyet utólag az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánított. Ezzel kapcsolatban Kövesi leszögezte, hogy az ügyben eljáró ügyészek minden mozdulatáról tudomása volt, az ő személyes jóváhagyásával cselekedtek, sőt az eljárást – ellentétben az alkotmánybíróság döntésével – továbbra is törvényesnek és indokoltnak tartja.

Egyes feltételezések szerint részben ez okozhatta a DNA-n belüli feszültséget: az ügyészek egy része nem hajlandó tovább elfogadni – a visszaélésekkel korábban is megvádolt – Kövesi módszereit és felfogását az intézmény szerepét illetően. Ebben az olvasatban a felvétel kiszivárgása nem a DNA-n belüli feszültségek forrása, hanem az (egyik) eredménye.

A helyzetet fokozta, hogy Kövesi bűnvádi eljárást indított, és hazugságvizsgálatnak vetette alá az ominózus ülés résztvevőit, amit hárman visszutasítottak. Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a bírói tanácshoz fordult, amire válaszként kettejüket egyszerűen leváltotta Kövesi, hivatalosan a mostani botránytól független okok miatt, évekkel korábban elkövetett hivatali mulasztásokért. Ezzel pedig – egyes vélemények szerint – aláaknázza az intézmény hitelét, miközben hiába próbálja menteni a sajátját.

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

A kormány készíti a selyemzsinórt

A kölcsönös vádaskodások nyomán Tudorel Toader igazságügyi miniszter a hét elején újabb vizsgálatot kért a CSM-től: ezúttal az ügyészségi vezetők egész tevékenységének, "menedzseri hatékonyságának" az átvilágítását kérte. "Azt hiszem, eljött a tisztázás ideje a DNA-nál" – fogalmazott a miniszter, mintegy jelezve, hogy befejezni készül, amit máciusban elkezdett. Közvetlenül a kinevezése után ugyanis Toader elrendelte Laura Codruta Kövesi és Augustin Lazar legfőbb ügyész tevékenységének az átvilágítását, akkor azonban úgy ítélte meg, hogy nem időszerű a leváltásuk, noha az elkészült jelentés felért egy vádirattal.

A szociáldemokraták korábban sem voltak Kövesi rajongói, ami érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a párt vezetését megtizedelték a DNA vizsgálatai. A legfőbb ügyész azzal került a kormány célkeresztjébe, hogy Kövesivel vállvetve határozottan ellenezte a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendeletet, amely – a hivatali visszaélés részleges dekriminalizálásával – biztosította volna a PSD elnökének büntetlenségét. (Erről korábban itt írtunk.)

Ha tehát csak a kormányon múlna, aligha volna kérdéses Kövesi leváltása, csakhogy az alkotmány szerint a végső döntés az államfőjé. Klaus Iohannis pedig jelezte, hogy – egyelőre legalábbis – nem áll szándékában ilyesmit aláírni, és nagyon is elégedett Kövesi a DNA tevékenységével.

Sokak szerint Kövesi személye a garancia arra, hogy a DNA folytassa a harcot a nagykorrupció ellen. Ha így volt is, az új történések fényében az állítás nyugodtan mult időbe tehető. Hiába marad ugyanis a posztján, ha nem sikerül megszüntetnie a belső feszültségeket, ha a "dezertalások" folytatódnak, a kiszivárogtatott felvétel könnyen Kövesi "őszödi beszédének" bizonyulhat.

Szőcs Levente

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU