Egy kis lakás árát vécéztük el szűk pár óra alatt. Szintén meglepőek a kordonra, wifire, kapusfülkére és diplomákra költött összegek. Itt vannak a számok.

Jó, tudjuk, hogy ez nem egy hatalmas oknyomozó anyag. És azt is tudjuk, hogy a pápa és látogatása szent és tabu. Nem illik vele foglalkozni. És az emberi végtermék is az, azzal sem illik foglalkozni.

De véletlenül belebotlottunk egy dokumentumba, amiben érdekes számokat találtunk, és röviden megosztanánk ezeket kedves olvasóinkkal. Már azokkal, akik szeretik a számokat, és katolikus hitük nem tiltja, hogy pápával kapcsolatos számokat lássanak.

Még mielőtt a lényegre térnénk, fontos tisztázni, hogy a 2019-es csíksomlyói pápalátogatásról beszélünk, nem más látogatásáról. Vágjunk bele!

Ezeket a tételeket a megyei tanács egyik dokumentumában találtuk.

Röviden:

VIP-konténer bérlése 5700 lej, LED-kivetítő bérlése 14 270 lej. VIP-pek kóborkutyát simogatnak a LED-képernyőn: megfizethetetlen.

Kerítés bérlése 61 344 lej, azaz akkori árfolyamon 13 ezer euró. Drága, de hasznos ez a gettókarám, hogy elválhasson a szar a májtól. Bocsánat, akarom mondani az ocsú a búzától.

„Kapusbódé” bérlése 25 000 lej. Nem tudom, hogyan lehetne jobban lefordítani a „cabină paznic” kifejezést. Habár valószínűleg nem egy sima kis bódé, ha annyiból bérlik pár napra, amennyiből egy egész tömbházat lehetne egy hónapra kibérelni.

WC-bérlés 108 000 lej (közel 23 000 euró). Ebből 99 000 lej a népek vécéjének bérlése, és 9000 a pápai küldöttségé.

Ennyi. Vége a szennyes résznek. Egyébként a pápalátogatás gyönyörű, felemelő érzés volt, meg minden. Vagy nem. Mindenki másképp élte meg. Bővebb részletekért ajánlom két évvel ezelőtti A pápa nem velünk tart, hanem a szeretettel című anyagomat az UH-n.


A hatóságok minden bizonnyal sikerként élték meg a pápalátogatást, mert 33 613 lej (több mint 7000 euró) értékben osztottak érmeket és diplomákat csak az önkénteseknek.


És egy utolsó szám: a WiFi az eseményre 54 621 lejbe (több mint 11 500 euróba) került.

Kollégám mondja: reméli, hogy a jelszó „Dicsértessék!” volt.

 

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép