A hargitai modell: Nem megy a biznisz? Fogytán a pénzed? Légy parlamenti képviselő!

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Idén öt képviselőjelölt fut neki bejutóként a Hargita megyei parlamenti megmérettetésnek. Vagyon- és érdeknyilatkozataikat nézzük meg.

1.HunoЯ kolléga

Az országos RMDSZ-elnök, Kelemen Hunor plakátvezető státuszban Hargita megyei képviselőjelöltként indul, habár vagyonnyilatkozata alapján már nem itt él.

A HunoЯ márkanév alatt ismert politikus két házban birtokol részvényeket. Mindkét ház Kolozsváron van, és mindkettő meglepően négyzetcentiméterre ugyanakkora, 119.85 négyzetméter. Hogy miért, azt most nem áruljuk el. És azt sem áruljuk el, hogy miért nem áruljuk el, élelmesebb olvasóink rájönnek. Feleségének Keresztúron van egy 200 négyzetméteres, 2003-ban, azaz a Hunor előtti időszakban épített háza.

Van egy 2004-es Ford Fiestájuk, de nem fontos, hogy euro hányas, mert valószínű, hogy a szolgálati autók mellett ezt nem sokat használja az országos elnök. A régi autóhoz illik az új művészet, Kelemen 6000 eurót fektetett a kortárs festészetbe.

Bankszámláikon több mint 350 000 lej csücsül, adósságuk körülbelül negyedennyi van.

Kelemen fizetése évi 131 412 lej a parlamentből, és alig picivel kevesebb, 126 135 lej az RMDSZ-től. Tehát havi 21 462 lejt visz haza közpénzből. Felesége is a magyar érdekképviseletből él, ő évi 64 425, azaz havi 5368 lejt kap az RMDSZ-től.

Nehéz nem észrevenni, hogy a négy évvel ezelőtti, 2016-os adóbevallásához képest hatalmas a képviselői fizetésemelése. Akkor évi 70 ezer lejt vitt haza a parlamentből, most évi 130 ezret. Ez szinte duplája a négy évvel ezelőttinek. Jól megy ez az ország!

Kelemen Hunor érdeknyilatkozatából az derül ki, a Kós Károly Akadémia vezetőségi tagja. És az RMDSZ elnöke. Na, erre számítottam. És tagja a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének.

Na, erre nem számítottam. Ezekből a szakmai szervezetekből nem zárják ki azokat, akik átpártolnak a túloldalra? Mi itt az Átlátszó Erdélynél évek óta pereljük az RMDSZ-t, hogy adjon ki közérdekű információkat, s most kiderül, hogy az ellenfél főnökét „kollégának” kellene szólítsuk? Na ne már!

Kelemen Hunor vagyonnyilatkozat első ránézésre szerény, mondhatni nem ugrik belőle látványosan szembe, hogy a Fidesz összeölelkezett az RMDSZ-szel. Ha viszont megnézzük a négy évvel ezelőtti vagyonbevallását is, akkor azt látjuk, hogy a Kelemen család egy mandátum alatt gazdagabb lett egy kolozsvári kertes házzal, miközben bankszámláikon nem fogyott a pénz, sőt szaporodott. Nem rossz teljesítmény egy újságírótól.

2. Hajdu Gábor

Hajdu Gábor új szereplő a parlamenti porondon, de reklámfilmjéből látjuk, hogy van tehetsége ehhez a pályához. Nagyon szépen el tudja szavalni, amit diktálnak neki. Az erdélyi magyarság érdekében, ezeréves kultúránk és hagyományaink fennmaradásának érdekében.

Hajdu Gábor, bármennyire is újnak tűnhet a porondon, ismerős lehet kedves olvasóink számára. Az Úz völgyéből. Na nem, nem a kapuromboló műbalhén állt ki pofonokat kapni a román szélsőségesektől, hanem Lénárd András jobbkezeként segített csőbe terelni a patakokat. Majd négyszeres áron eladni a magyar államnak a veszteséges csőpatak-hálózatot.

Ez még mindig látszik az érdeknyilatkozatában, melyben három olyan cég is szerepel, melynek neve a vízierőművekre utal: Hydroenergy Zrt, Hydrodirect Kft. és a European Green Energy Development Kft. Ez utóbbi felszámolás alatt áll.

De a Lénárd Andrással közös bizniszek sorában ott van a vagyonnyilatkozatában szereplő Ecotricity (valójában Ekotricity), ami a Kászonokban akart hatalmas napelemparkban villamos energiát termelni, de csak negatív mutatókat és adósságot termelt.

Vagy ott van a Spider Drone Security nevű csíkszentsimoni cég is. Őket ismerhetik kedves olvasóink abból a reklámból, amiben drónokkal szállítják haza az embereknek a Csíki sört, és ereszkedik le a drón a sörösládával egy székely udvarba, ahol székely ruhás fiatal pár várja boldogan a szállítmányt. Na, azóta is várják, ha meg nem haltak, mert a cégadatbázis szerint csak negatív profit és egyre növekvő adósság ereszkedett az egyébként (szakmai szempontból) ígéretesen induló cégre. Úgy tűnik, Lénárd csak a veszteséges itthoni cégeibe vette be az új képviselőjelöltet.

Hajdu építkezési cége, a Montener Curia szintén negatívban úszkál. A kétéves Montener Duo nevű italkeverő cége túl sokat nem kevert, mert a cégadatbázisban szereplő 400 lejes adósságán kívül nem sokat mozgatott eddig. Végül pedig van egy Cristo Consult nevű tanácsadó cége is, ami 2019-ben 582 lej profitot termelt, s 361 815 lej adóssága volt.

Mondhatnánk azt is, hogy vállalkozóként megbukott, és ez tökéletesen alkalmassá teszi a magyarság ügyeinek magas szintű képviseletére. De nem mondjuk. Inkább drukkolunk neki, hogy az új, politikai pályán sikeres legyen. Ha jóindulattal figyeljük ezt a lépést, akkor ez akár egy sikertörténet is lehet. Melyből egyszer talán filmet is forgathatunk majd Az embercsempész csövesember szolgálatából a parlamenti bársonyszékbe címmel.

Hajdu vagyonbevallása politikusi átlagbevallás. Van egy 20 árnyi telkecskéje és egy 287 négyzetméteres lakóháza. Ehhez hozzájön 50 négyzetméternyi kereskedelmi felület, amit még 2013-ban vásárolt, mikor dübörgött a vízerőmű-biznisz, és a patakok egymás után könyörögtek, hogy őket is húzzák csőbe. Valószínűleg ezeknek a kereskedelmi felületeknek a bérbeadásából van évi 4200 euró bevétele.

Van egy KIP-KG42 lakókocsija, 25 ezer eurónyi pénze, és bő 200 ezer eurónyi adóssága, ennek java a cégén. Ennyi.

3. Bende Sándor

Ez ki, tette fel a kérdést a nyolcéves fiam, mikor elmentünk a választási plakát mellett, s rámutatott Bendére. Én is ugyanazt a kérdést tettem fel egy éppen plakátoló politikusnak, aki azért sokat jár mindenféle megyei szintű RMDSZ-bulikba. Passz. Fogalmunk sincs, hogy ki ő, honnan került elő, és kinek az embere. Ráadásul bemutatkozó videója sincs az RMDSZ oldalán, mint a többi jelöltnek.

Mekkora volt a meglepetés, amikor kiderült számomra, hogy nem most jelölték először, hanem már négy éve képviselő! A mi megyénkben. Nyilván, szégyen egy újságírónak, hogy nem ismeri a megyéjében működő politikusokat, de az, hogy én nem ismerem Bendét, az csak annyit jelent, hogy nagyon sokat nem rosszalkodott az előző mandátum alatt, vagy ha mégis, akkor szép csendben tette.

Bende vagyonbevallása eléggé minimalista. Minden ingatlanja Maroshévízhez köti: egy húsz éve vásárolt félhektáros teleknek a negyedét birtokolja, és egy szinte húsz éve örökölt ház egynyolcadát. Hogy mekkora ez a ház, nem akarja bevallani. Négy évvel ezelőtt sem akarta.

Azon kívül nincs semmije, csak sok nagy Z betűje az adóbevallásában. Képviselői fizetése évi 137 256 lej, azaz havi 11 438 lej. Egyetlen számláján 100 ezer lejnyi megspórolt pénz van, és van egy 12 ezer lejnyi adóssága, amit jövőre kell törlesztenie (2016-ban csak 75 ezer lejnyi adóssága volt, félretett pénze semmi). Úgy tűnik, szépen csendben törlesztgetett és gyűjtögetett az előző mandátum alatt.

Érdeknyilatkozata is minimalista. Az RMDSZ-en kívül egyetlen maroshévízi egyesületnek tagja, cége nincs. Vagy nem az ő nevén. Vannak ilyen finom szálak, hogy Bende a villamossági vállalatnál dolgozott, mielőtt képviselő lett, és egy rokona, gyaníthatóan a fia vagy testvére, Bende Robert Jolt nevén van egy villamossági munkálatokkal foglalkozó cég, de semmi túl gyanús vagy szembeszökő. Bende a megye egyik legtisztábbnak tűnő politikusa. Legalábbis így első ránézésre, és bevallásai alapján.

4. Ladányi László-Zsolt

Ladányi öreg róka már a politikában, volt már alpolgármester, prefektus, alprefektus, és talán udvarhelyi polgármester is lehetett volna, ha nem a Verestóy nevével fémjelzett udvarhelyi RMDSZ színeiben kellett volna kiállnia a legjobb formájában lévő Szász Jenővel megméretkezni. De mindez már a múlté, Ladányi most a legtöbb szavazatot zsebelte be a küldöttgyűlésen, és visszatér a parlamentbe, ahol húsz évvel ezelőtt tanácsosként és irodavezetőként dolgozott hat éven át.

Búcsúzik főtitkári karrierjétől, és az ANAP-tól, az Országos Közbeszerzési Ügynökségtől, ahonnan tavaly 130 162 lejt, azaz havi 10 846 lejt hozott haza. Haza a kis 168 négyzetméteres házikójukba, mely a kis 610 négyzetméteres telkecskéjén fekszik.

Ladányi nem a nagyzolás embere, úgy tűnik. Az autóknál sem a luxusmárkákra hajt, hanem az Opel elkötelezettje. Egy 2013-as Zafirájuk és egy 2014-es Insigniájuk van, és tavaly adtak el egy Opel Antarát 5000 euróért.

Van egy pici hitelük, nem nagy tétel, és két éven belül törlesztik is. Bankszámlájuk nincs. Hogy mit csinálnak az elég szép fizetéseikkel, nem derül ki az vagyonbevallásból, mert semminek semmi nyoma, annyi a mínusz jel a vagyonbevallásban, mint kóborkutyán a bolha. Ennél több mínusz már csak az érdekbevallásában van. Ladányi jó pártkatona, párttagságán kívül semmiben nem érdekelt.

5. Zakariás Zoltán

Zakariás képviselőjelöltsége a nagy erdélyi magyar összefogás gyümölcse. Őt az Erdélyi Magyar Szövetség jelölte ebbe a funkcióba. Az EMSZ, ami egy gyönyörű elvnek a politikai csatározásokban szétcincált torzszülöttje lett, elég becsületesen lebőgött az önkormányzati választásokon, majd kihirdette a győzelmét, és kérte a parlamenti jussát az RMDSZ-től, három befutó helyet. Az RMDSZ, az öt százalékos küszöb alá esésétől való folyamatos félelmében nagyvonalúan felajánlott a három hely helyett kettőt, nyögvenyelősen, majd meghirdette a nagy összefogást.

Így kerül a parlamentbe Zakariás Zoltán, akinek vagyonbevallása egy kortárs művészeti alkotás: minimalizmusában emelkedik ki az összes eddig végignézett mű közül. A matematikai pontossággal megkomponált, mínuszjelekből tökéletes szimmetriával felépített zen alkotást csak két helyen töri meg a földi hétköznapok szürke valósága: a szerzőnek van egy kis jövedelme, és gyerekpénz is áll a házhoz.

Ennyi, azon kívül semmije sincs. Se telke, se háza, se bankszámlája, se autója, se értéktárgyai, semmi. A fizetése is eléggé minimális. Az EMNT-től kap évi 25 200 lejt, ez havi bontásban 2100 lej, és ehhez hozzájön a megyei tanácsosi juttatása. Az adóbevallás szerint a január-augusztus időszakban igazgatói asszisztens volt az Urbanánál, ez is ilyen politikai alapon ajándékba kapott pozíciónak tűnik. Ezért 6872 lejt kapott, tehát a 8 hónapra lebontva: havi 859 lejt. Őszintén, ez nem sok, ezért a pénzért szinte újságíró is lehetne, kár a politikával mocskolódni ennyi pénzért.

Érdekbevallásában két cég szerepel, mindkettő egészségügyi. Az egyik, egy bukaresti székhelyű cég, melynek közel egyharmadát birtokolja Zakariás, tizenévvel ezelőtt szépen termelt, de nyolc éve semmi lényeges mozgást nem látunk rajta. A másik, egy Udvarhelyen bejegyzett cég, melynek Zakariás adminisztrátora is, soha nem bonyolított le nagy forgalmat, csak enyhe mínuszokat hozott.

Úgy tűnik, hogy Zakariás professzionális politikus. És itt a profi szónak arra az értelmére gondolok, hogy keresetének javát ez teszi ki. Magyarán: abból él, amit kipolitizál. Helyi szakzsargonnal élve: megélhetési politikus. És úgy tűnik, most béjött neki az élet: jövőtől sokkal nagyobb összegért teheti ezt. Drukkoljunk neki, hogy ez a vagyonbevallásán is meglátsszon!

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép