4,2 millió lejjel (870 ezer euróval) járultak hozzá a helyhatósági választások kampányköltségeihez az RMDSZ jelöltjei. Nem találja ki, ki tette a legtöbbet a közösbe.

Ki mennyivel pótolt bele a nemrég lezárult önkormányzati választási kampányba? Megnéztük, hogy magánszemélyként mennyi pénzt adtak az RMDSZ, az MPP és az EMSZ jelöltjei erre a célra. Egészen elképesztő különbségeket találtunk aközött, ki mennyivel volt hajlandó meghitelezni a saját, illetve pártja kampányát.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Az összeállításunk apropóját az adja, hogy az Expert Forum összegyűjtötte a jelöltek kampányra szánt adományainak összegét megyékre és pártokra bontva. Az adatbázist folyamatosan frissítik, mi a legutóbb október 1-én frissített adatokkal dolgoztunk.

Bár az Állandó Választási Hatóság (AEP) utólag megtéríti a kampány bizonyos költségeit, azokat a jelöltek megelőlegezhetik egyenként legfeljebb 446 ezer lejig. Ezt a plafont az RMDSZ egyetlen jelöltje sem érte el, bár egyvalaki azért megpróbálta megközelíteni.

Honnan volt erre pénzük a jelölteknek?

Az adakozó jelöltek fel kellett tüntessék, honnan származnak az összegek, amelyekkel megfinanszírozták a kampányt. A táblázatban három forrás szerepel: saját jövedelemből, adományból, illetve kölcsönből.

A jelöltek túlnyomó többsége saját jövedelmével szállt be. De minél magasabb pozíciót töltött be valaki, annál több pénzt tudott bemozdítani a kampányba a saját támogatóitól adomány vagy kölcsön formájában.

Augusztusban és szeptemberben az RMDSZ-nek közel hétszáz jelöltje összesen 4 239 550 lejt dobott össze a kampányra. Az Expert Forum adatai szerint ebből 3 534 896 lej volt a saját pénzük, 494 000 lejt kértek kölcsön, és 210 654 lejt kaptak az őket támogatóktól.

Nem divat pénzzel is támogatni a jelölteket

Ez utóbbi összeget mindössze négy jelölt szedte össze. Szatmárnémeti újraválasztott polgármestere, Kereskényi Gábor kapta a legtöbbet, 97 654 lejt. Péter Ferenc 80 ezer lejről tudta meggyőzni a támogatóit, hogy finanszírozzák a kampányt.

Két kisebb összeget pedig Kolozs megyei jelöltek kaptak. A megyei tanácsosnak jelölt Bakó Béla-Alpár 18 ezer lejt, a fiatal Andacs Zsolt Levente 15 ezer lejt kapott arra, hogy az egyetem padjaiból üljön át a kolozsvári városi tanácsba. Az adomány ellenére Andacs épp hogy lemaradt a városi tanács utolsó befutó helyéről, bár a kampányban keményen dolgozott: őt fogta kérdőre Szakáts István helyi aktivista.

Saját jövedelméből a Maros megyei tanácselnök, Péter Ferenc szánta a legtöbbet arra, hogy újraválasszák. A 80 ezer lejes adománnyal együtt 343 ezer lejt tett be a közösbe. A legkisebb összeget pedig három, Bihar megyei községi tanácsos-, illetve polgármester-jelölt fizette be, fejenként 50 lejt.

Leginkább Ladányi Árpád Csabának nem érte meg. A Fehér megyei RMDSZ elnöke 47 700 lejt fektetett a kampányba, de sem ő, sem más magyar jelölt nem jutott be a Fehér megyei tanácsba.

Kölcsönből nyerték meg Hargita megyét

Az össz-befizetésben ezüstérmes Borboly Csaba, illetve a bronzérmes Bíró Barna Botond kért legtöbbet kölcsön a kampányra. Hargita megye sokmandátumos tanácselnöke 221 500 lejt fizetett be a kampányba, ebből 149 ezer lejt kölcsön kapott.

A négy éve alelnök Bíró a teljes befizetését, 190 ezer lejt kölcsönbe kapta. (A Hargita megyei tanács másik alelnöke, Barti Tihamér csak tízezer lejt szánt a kampányra, de azt mind a saját zsebéből fizette.) Mellettük Korodi Attila 30 ezer lejes befizetése is eltörpül.

Megkérdeztük tőlük, honnan származik a kiugróan magas összegű kölcsön: Borboly Csaba rokonaitól és közeli ismerőseitól szerezte, míg Bíró Barna-Botond válaszában részletesen kifejtette, hogy a kölcsönt magánszemélytől kapta. (UPDATE 16:14 13.10.2020 Korábban tévesen tüntettük fel, hogy két személytől kapott kölcsönt.) Arra a kérdésre, hogy miért ilyen magas összeggel járult hozzá a kampányköltségekhez, már nem kaptunk választ.

Kölcsönt összesen öt személy kapott, és az összeg túlnyomó többségét három személy.

Szatmáron és Háromszéken sem szűkölködnek

A Szatmár megyei tanács élére jelölt és az elnöki tisztet el is nyerő Pataki Csaba összesen 165 ezer lejt szánt a kampányra. Ezzel ő a negyedik legnagyobb befizető az RMDSZ-jelöltek között, és a harmadik legjobb kölcsönkérő: 105 ezer lejt fizet majd vissza a támogatóinak.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere az ötödik a 111 500 lejes hozzájárulásával. Zömét adományból szerezte, saját jövedelméből csak 13 846 lejt tett bele.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere négy tételben, összesen 69 ezer lejjel járult hozzá a költségekhez, míg Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor 70 ezer lejjel. A megyei tanácsosjelöltek befizetései két kategóriát mutatnak. Néhányan közülük 10-20 ezer lej között adtak, többségük pedig kétezer lejt. De például a 36. helyre sorolt Bartók Előd-Huba vállalkozónak is megért 41 ezer lejt a kampány. Igaz, ebből 40 ezret kölcsönbe kapott. (Korábban tévesen soroltunk minden befutó helyre jelöltet a nagy befizetések kategóriájába. Frissítés: 2020. 10.14., 9:45.)

Biharban a honatyák vitték a prímet

Bár Cseke Attila negyedannyit tett a közösbe, mint Hargita megye alelnöke, a Bihar megyei listán mégis kiemelkedik 50 ezer lejes hozzájárulásával. A szenátor mellett a többi honatya fizette be a legtöbbet a megyében: Biró Rozália, Derzsi Ákos és Szabó Ödön egyaránt 25 ezer lejt.

A megyei tanács élére jelölt Szabó József 15 ezer lejt fizetett, de neki nagy összegű bankhitelek is nyomják a vállát:

A legnagyobb befizetőnek, Péter Ferencnek köszönhetően Maros megyében szép összeg gyűlt össze. A teljes 4,2 millió lejből 811 ezer itt jött össze úgy, hogy egyedül Péter Ferenc 343 ezret fizetett be. Utána a helyettese, Kovács Mihály Levente következik 37 ezer lejjel. Kilenc jelölt egyenként 16 ezer lejt ajánlott fel, közülük ketten be is jutottak a megyei tanácsba.

Marosvásárhely névleg függetlenként induló polgármester-jelöltje, Soós Zoltán anyagilag nem független: 111 500 lejes kampány-befizetéséhez 109 800 lejt kért kölcsön.

Ahol az evidens esélytelenek még többet fizettek

Kolozs megyében átlagosan, de a bejutási eséllyel nem feltétlenül arányosan adakoztak az RMDSZ politikusai. A legnagyobb összeget, 24 ezer lejt Antal Géza megyei ügyvezető elnök fizette be a megyei tanácsosi lista harmadik helyéről. Hasonlóan sokat, 22 900 lejt viszont az az Albert Zoltán mérnök fizetett, aki a megyei tanácsosi listán csak a 16. helyen szerepelt. Ugyancsak esélytelenül, a 15. helyről adott 18 ezer lejt Bakó Béla-Alpár agrármérnök.

Vákár István tanácselnök-jelöltként 18 450 lejjel, Balla Ferenc 15 ezer lejjel, a még biztosan befutó Rés Éva csak ötezer lejjel szállt be a közösbe. A bizonytalan ötödik, Lőrinczi Zoltán már 15 ezerrel.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke ugyanúgy 15 ezer lejt tett a közösbe, mint a politikai életbe frissen bekerülő Fugel Edina édesanya, Andacs Zsolt ifjúsági vezető és Rácz Béla-Gergely közgazdász, egyetemi adjunktus. László Attila, az RMDSZ kolozs megyei szenátora 10 ezer lejjel járult hozzá.

Az RMDSZ ellenzéke is összepótolt

Az MPP politikusai arányosan adakoztak, egyetlen kiugró összeggel találkozunk. Kiszner Csaba István az 500 lejes átlagot sokszorosan meghaladva, legalább 6400 lejjel járult hozzá a kampányköltségekhez. Azért legalább 6400, mert az Expert Forum Hargita és Szatmár megyei befizetőként is feltünteti teljesen azonos összegekkel, amelyek együtt már 12 800 lejt tesznek ki.

Az Erdélyi Magyar Néppártot nem kaptuk a pártok listáján, Bihar megyei jelöltjeit sem, amikor a nevükre kerestünk rá.

A két kispárt szövetsége, az EMSZ jelöltjeinek száma a tizedét sem teszi ki az RMDSZ bázisának, egyénenként azonban nagyobb összeggel járultak hozzá átlagosan a kampányköltségekhez. Kovászna megyében Benedek Erika tudott a legtöbbet, 8800 lejt a kampányra szánni, míg Hargita megyében kilenc jelölt is fejenként tízezer lejjel szállt be.

Van rá szabály, hogy ki mennyit kell adományozzon? 

Ha nincs, akkor ki és milyen szempontok szerint állapítja meg az összeg mértékét? Egyáltalán: elvárás, hogy a politikusok saját forrásból megelőlegezzék a kampányköltségeket?

Mi az oka annak, hogy egyesek aránytalanul nagy összeggel, míg mások egyáltalán nem járulnak hozzá a kampányköltségekhez? Megtéríti ezeket az összegeket az Állandó Választási Hatóság?

Kérdéseinkkel először Porcsalmi Bálinthoz, az RMDSZ ügyvezető elnökéhez fordultunk. A kommunikációs iroda által kiadott válaszból kiderül, hogy az RMDSZ nem szabta meg a jelöltjeinek a hozzájárulásuk mértékét.

Az Állandó Választási Hatóság helyes elszámolás esetén utólag téríti meg az RMDSZ-nek ezeket az összegeket, az RMDSZ pedig a maga során 30 napon belül utalja vissza a pénzt a jelölteknek.

Egyöntetűen és tömören válaszolt kérdéseinkre Borboly Csaba, Kovács Attila, Ladányi Árpád Csaba, Nagy Szabolcs, Décsei Attila, Tamás Sándor, Cseke Attila, Péró Tamás, Szabó Ödön.

Nincs szabály és elvárás sem az RMDSZ-nél a helyhatósági választások kampányához történő hozzájárulás összegét illetően. Mindenki szabadon eldöntheti, hogyan és mennyivel szeretne hozzájárulni, ha egyáltalán szeretne.

Saját döntésükön kívül nincs más oka annak, hogy kollégáikhoz képest egyesek aránytalanul nagy összegekkel támogatják a kampányt.

Nyitókép: kollázs Bíró Barna Botond és Péter Ferenc kampányfotójából.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép