Rendszerszintű gondokat jelzett egy családorvos az országos sajtóban. Utánajártunk: nem válik fertőzési góccá a 11 ezer családorvosi rendelő.

Riasztó kimenetelű figyelmeztetést juttatott el Dr. Călin Pop családorvos a G4Media.ro portálhoz vasárnap. A probléma rendszerszintűnek tűnt, ezért mi is családorvost kérdeztünk, és kiderült, nem az orvosi rendelőkben fognak tömegesen találkozni az idősek a koronavírusos betegekkel.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Călin Pop szerint a következő napokban egyszerre tűnhetnek fel a háziorvosi rendelőkben a koronavírussal fertőzött betegek és azok az idősek, akik rendszeresen gyógyszert íratnak fel krónikus betegségeikre. A szükségállapotot bevezető rendelet ugyan lehetővé tette, hogy egészségügyi kártya, azaz személyes jelenlét nélkül is fel lehessen írni az idősek gyógyszereit, de az illető orvos azt állítja, hogy ezt az egészségbiztosító Kolozs megyei kirendeltsége nem engedi, és nyomást gyakorol az orvosokra, hogy a gyógyszerforgalom követése miatt igenis kérjék az egészségügyi kártyákat a betegektől.

Arra figyelmeztetett, hogy mivel konzultációkat nyilvántartó informatikai rendszerbe távrendelést nem lehet regisztrálni, ezzel a bürokrácia gyakorlatilag azt várja el az orvosoktól, hogy a hamarosan tovább gyarapodó koronavírusos betegeket is a családorvosok a rendelőben vizsgálják meg. Ahol összefuthatnak a krónikus betegekkel.

Ez azonban korántsem így zajlik,

tudtuk meg Dr. Sárosi Arthur családorvostól, a Diakóniai Keresztény Alapítvány Kolozsvári Fiókjának ügyvezető igazgatójától. Egyrészt a családorvosok most úgy is felírhatják az idősek rendszeres gyógyszereit, hogy nem ők viszik be az egészségügyi kártyájukat az orvosi rendelőbe, hanem az a rokonuk vagy ismerősük, akit ők ezzel megbíznak.

Másrészt az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált a torlódások elkerülése érdekében, hogy egyszerre két-három hónapra elegendő gyógyszert írtak fel a krónikus betegeknek. Eddig Sárosi doktor azoknak írt fel gyógyszert több hónapra előre, akik igényelték, most pedig egyre többen igénylik, mondta.

A konzultációkat nyilvántartó rendszer valóban nem teszi lehetővé a távrendelés regisztrálását. De ez egyrészt jó, mert az egészségügyi kártyákat azért vezették be, hogy kiszűrjék a rendszerből a fiktív konzultációkat, másrészt attól még lefolytatható a telefonos konzultáció, mondta a családorvos. Eddig elhanyagolható részét tette ki a munkaidejének a telefonos tanácsadás, most valószínűsíti, hogy ez növekedni fog, de az elmúlt egy hétben, tíz napban eleve nagyon lecsökkent a rendelésre bejáró betegek száma, így több ideje marad a telefonos konzultációra.

„Hogy ezt most nem fizeti senki? Hát ez ilyen.

Más foglalkozásúakat kitettek a munkahelyükről, vagy drasztikusan csökkentették a fizetett munkaóráik számát. Mindenki bajban van, a családorvosok nem fognak amiatt lázadozni, hogy többet kell telefonon rendelniük” – mondta Sárosi doktor. Nem is kezdeményezik, hogy kerüljön be az elszámolási rendszerbe a telefonos rendelés, mert korábban annyi fiktív konzultáció, gyógyszerfelírás, alaptalan betegszabadság került be, hogy az már az egészségügyi rendszer működését veszélyeztette.

A jelenlegi járványhelyzet eleve csak ideiglenesen módosítja a családorvosi ellátást, véli az orvos. A helyzet mindenkitől áldozatot követel, és ahhoz képest, hogy más elveszíti az állását, a családorvosoknak ez az anyagi áldozata messze nem központi probléma, hangsúlyozta.

Sárosi doktor arra sem számít, hogy az eddiginél több beteg igényelné, hogy kiszálljon hozzá a családorvosa. A gyaníthatóan koronavírussal fertőzött betegekhez pedig a protokoll szerint nem a családorvosok szállnak ki, hanem a mentősök speciális felszerelésben.

Védőfelszerelésre viszont szükség volna

Igényeltek védőfelszerelést a családorvosok is, de még nem kaptak, válaszolta kérdésünkre Sárosi doktor. Valós segítség volna, ha a megyei közegészségügyi igazgatóság védőfelszerelést osztana a családorvosoknak és a velük dolgozó nővéreknek, de még konkrét ígéretet nem kaptak arra, hogy a rendelők milyen jellegű védőfelszerelésből hány darabra számíthatnak.

Mégis lép az egészségbiztosító

Hétfő délután, miután a sajtóban ismét napvilágot látott az egyik, háziorvosi rendelőket képviselő szervezet nyomatékos kérése a távkonzultáció rendszeresítésére, az Országos Egészségbiztosító Pénztár bejelentette, hogyan tervez módosítani egy sor olyan jogszabályt, amely az egészségügyi ellátást szabályozza.

A tervezetben olyasmi is szerepel, amelyről mindenki azt gondolta, a szükségállapotot bevezető elnöki rendelet már leszögezte. Ilyen például minden koronavírusos beteg ingyenes ellátása függetlenül attól, hogy a beteg biztosított-e, vagy az egészségügyi kártya használatának felfüggesztése a szükségállapot idejére.

Emellett szerepel az is, amit egyes családorvosok kértek: távkonzultáció bármilyen kommunikációs eszköz révén, de csak a szükségállapot ideje alatt és csak olyan légzőszervi megbetegedések esetében, amelyek koronavírusos fertőzésre utalhatnak, vagy a vények elektronikus úton történő kiadása stabil gyógyszerezésű, krónikus betegek számára.

Egyes családorvosok ezeket már próbálják gyakorlatba is ültetni, egyelőre anélkül, hogy biztosak lennének benne, megkapják az ehhez szükséges technikai és törvényi támogatást.

Címlapkép forrása: Piaxabay / Myriams-Fotos

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép