Az úzvölgyi komplexumhoz hasonlóan ezt az erőművet is Lénárd András és a Református Egyház Nyugdíjintézete építette, és ez sem volt soha nyereséges.

Az úzvölgyi, masszívan veszteséges vízerőmű-komplexum mellett újabb, nem túl fényesen muzsikáló céggel bővítette romániai portfólióját a Magyar Villamosművek Zrt. 2019 júliusában az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL megvásárolta a H2O Energy SRL-t, azt a céget, mely annak idején nagy tervekkel indult, azonban csak szerény eredményeket tud felmutatni.

Az úzvölgyi projekthez hasonlóan a cég mögött is Lénárd András székelyföldi vállalkozó, valamint a Református Egyház Nyugdíjintézete áll, ez tehát a második vállalkozás amit az MVM megvásárol Lénárd Andrástól.

Az ellenzőknek volt igazuk

A 2010-es évek elején, amikor a román állam bőkezűen támogatta a zöldenergia-beruházásokat, boldog-boldogtalan zöldenergiába fektetett. Az említett társulás is több törpe vízerőművet épített, illetve tervezett építeni Székelyföldön.

Ezek az erőművek annak idején nagyon vitatottak voltak: ellenzőik szerint hiába megújuló az energia, ha az erőmű építése és üzemeltetése során tönkreteszik a hegyi patakok élővilágát. További ellenérv volt az, hogy mivel a megtermelhető villamos energia mennyisége viszonylag kicsi, csak az állami támogatással térül meg a beruházás.

Idővel bebizonyosodott, hogy a beruházások ellen tiltakozóknak volt igazuk: az állami támogatási rendszert néhány év múlva átalakították, így a Lénárd András érdekeltségébe tartozó cégek által felépített, működő vízerőművek nem nyereségesek. Az úzvölgyi komplexum például a 2018-as évet 6,2 millió eurós mínuszban zárta 320 ezer eurós üzleti forgalom mellett.

Lénárd első projektcége azonban a H2O Energy SRL. Ez a vállalkozás annak idején nagy tervekkel indult, de végül csak egy törpe vízerőművet sikerült megépítenie Szentegyháza fölött, a Vargyas patakán.

A cég PR-filmje szerint a Kiruj patakán és a Nagy-Homoródon is előrehaladott stádiumban volt a projekt, azonban ezekből végül nem lett semmi. Pontosabban a Nagy-Homoródon felépült egy vízbefogó, mely azóta is ott áll, elhagyatva.

A Vargyas patakán található, 1 MWh teljesítőképességű erőmű felépítése 2,5 millió euróba került, és maga Lénárd András is elismerte, egyáltalán nem volt zökkenőmentes az építkezés.

„A kivitelezés nem volt egyszerű, épp azért, mert sosem csináltunk ilyent” – vallotta be egy PR-videóban a beruházó, aki egyben a kivitelezést végző cég, az Xindex Eco Kft. tulajdonosa is. „A tervezés szinte a kivitelezés alatt történt, erre nem volt precedens. Ekkora szintkülönbséggel még vízerőművet nem építettek. (…) Kivitelezés alatt szedtük össze a know-how-t, hogy hogyan kell az egészet megcsinálni” – így Lénárd.

A H2O Energy SRL-t 2010-ben alapították, és az évek során folyamatosan változott a tulajdonosi szerkezete. Az alapítás után, 2011 decemberében a Református Egyház Nyugdíjintézete 90 százalékos részesedést szerzett a cégben.

Azonban 2012 márciusában újból változott a tulajdonosi struktúra: Lénárd András magyaroszági cége, a Hydroenergy Zrt. a részvények 90 százalékára tett szert, a Református Egyház Nyugdíjintézetének a részesedése 10 százalékra csökkent. Közvetlenül az eladás előtt a Hydroenergy Zrt. a részvények 60 százalékát birtokolta, míg a Református Egyház Nyugdíjintézete 40 százalék fölött rendelkezett, ahogy azt az alábbi ábra mutatja:

A H2O Energy SRL tulajdonosi szerkezete közvetlenül azelőtt, hogy az MVM Energy Romania SRL megvásárolta a céget

A beruházás mögött politikai szál is felbukkant: 2011 júniusában egy csíkszeredai cég, az IRUCOM SA közgyűlése felhatalmazta Csigi Leventét (ő akkoriban az EMNT Kolozs megyei szervezetének elnöke, a Kolozs megyei EMNP Gazdasági Ellenőrző Bizottságának tagja volt), hogy a cég tulajdonában levő, csíkszeredai Suta sétány 7. szám alatt található tömbház egyes lakásaival garanciát vállaljon az erőművet építő cégeknek nyújtott, 400 ezer eurós OTP-bankkölcsönre. Az IRUCOM SA többségi tulajdonosa egyébként egy NG Invest nevű cég, mely egy magyar kormányhoz, konkrétan Németh Zsolthoz közelálló vállalkozó, Nagy Szabolcs tulajdonában áll.

Fontos még, hogy 2017-ben a H2O Energy SRL-ből kivált a homoródi projekt: a beruházás, az engedélyek, valamint az ehhez szükséges pénzeszközök – a H2O Energy SRL javainak 28 százaléka – a Homorod Green Energy SRL-hez került. Ennek a cégnek a tulajdonosa a Lénárd András által birtokolt magyarországi cég, a Hydroenergy Zrt., és amennyire mérlegadatokból meg lehet állapítani, a projektet jegelték.

A Vargyas patakán található erőmű a magasfeszültségű áramvezető hálózatot kezelő vállalat, a Transelectrica összesítése szerint 2012 óta működik, az évek során évente 2-4,5 GWh villamos energiát termelt.

A cég utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt.

Úgy az MVM sajtóosztályát, mind Lénárd Andrást valamint a Refomátus Egyház Nyugdíjintézetét megkerestük, azonban az anyagunk publikálásáig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Ha utólag befutnak a válaszok, anyagunkat frissítjük.

Nyitókép: Nyomócső a Vargyas patakán. Fotó: Transindex.ro