Rönkök, fűrészkorpa halmok és méretre vágott fenyődeszkák sorakoznak a gyár területén, bár az osztrák beruházó még nem is kérte a környezetvédelmi engedély kiadását. Frissítve: a Schweighofer szerint a berendezések tesztelése folyik.
Bár még nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, a Holzindustrie Schweighofer elkezdte a Kovászna megyei Réty község határában felépített fűrésztelep beüzemelését.

Update 20:00, 2015. május 7.: Rétyen a berendezések tesztelése folyik – írta az Átlátszó Erdély érdeklődésére a vállalat sajtóosztálya. A fűrésztelep működésének elindításához szükséges dokumentációt elküldték az illetékes hatóságoknak, jelen pillanatban ezek ellenőrzése folyik. Amikor a hatóságok megállapítják hogy a gyárunk minden, romániai és nemzetközi jogszabálynak megfelel, meggyőződésünk, hogy kiadják a szükséges engedélyeket, állt abban az e-mailben kaptunk.

A fűrészüzemnél készített fotókon jól látszik, hogy a gyár területén halomban áll a kérgétől megfosztott fenyő. A jókora fűrészkorpa halmok és méretre vágott fenyődeszkák oszlopai is arról árulkodnak, hogy a gyár beüzemelése elkezdődött.
A bukaresti székhelyű BankWatch România és a fogarasi NeuerWeg Egyesület 2015. április 3-án adott be közérdekű adatigénylést a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz a rétyi fűrésztelep eddig megszerzett engedélyei ügyében.
A hivatal 2015. április 9-én keltezett válaszából egyértelműen kiderül, hogy a Holzindustrie Schweighofer még nem kérte a rétyi fűrésztelep működéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, vagyis a gyár beüzemelése törvénytelen (a civil szervezetek ezzel kapcsolatos közleménye itt olvasható).

(*...vă informăm că până la data prezentei S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. nu a depus la APM Covasna documentația în vederea obținerii autorizației de mediu pentru Fabrica de prelucrare şi debitare a lemnului Reci, judeţul Covasna şi ca urmare nu a fost demarată procedura pentru emiterea autorizaţiei de mediu)

A 2015 április 29-én készült fotón jól látszanak a fűrészkorpa halmok. Fotó: Toró Attila
A 2015. április 29-én készült fotón jól látszanak a fűrészkorpa halmok. Fotó: Toró Attila

Ennek ellenére a 2015. március 4-én, majd az április 29-én és 30-án készült felvételek arról tanúskodnak, hogy a gyár beüzemelését megkezdték. A márciusi fotókon még csak a gyár területén felhalmozott rönkök láthatóak.
Az április 29-én és április 30-án készült felvételeken, már jól látszanak a gyár beüzemelésének nyomai is, a kérgüktől megfosztott fák, a felhalmozott fűrészkorpa, valamint a szállításra váró, méretre vágott deszkák oszlopai.
A Schweighofer rétyi üzeme. Fotó: Toró Attila
A Schweighofer rétyi üzeme. Fotó: Toró Attila

A fenyővágóhíd-projektről leválasztották, és külön engedélyeztetik a telep területén felépített hőerőművet. A hőerőmű üzemeltetését a Holzindustrie Schweighofer érdekeltségéhez tartozó, rădăuți (Suceava megye, Radóc) székhelyű S.C. Bioelectrica Transilvania S.R.L. végzi. A fűrészteleppel ellentétben a hőerőmű engedélyeztetési folyamatát már megkezdték, a rétyi közmeghallgatásra 2015. május 18-án kerül sor.
Ez a második eset, amikor az osztrák beruházó törvényt szegve próbálja a fűrészüzem beindítását gyorsítani. 2013 júniusában a Holzindustrie Schweighofer régészeti felmérés leple alatt (amire volt engedélye) megkezdte az építkezést előkészítő földmunkálatokat a fűrészüzem területén: kotrógépekkel és földgyaluval lehántotta, majd teherautókkal elszállította a 70 hektáros fűrészüzem területének közel feléről a termőréteget. Az osztrák beruházó ezzel megszegte az archeológiai munkálatokra, valamint az építkezések engedélyeztetésére vonatkozó törvényeket.

Civil nyomásra 2013. augusztus 8-án Kovászna Megye Építésügyi Igazgatósága ellenőrzést tartott a fűrészüzem előkészítés alatt álló telephelyén, az itt végzett munkálatok egy részét leállították, a kivitelezőt megbírságolták. Ennek ellenére 2013. december 24-én Kovászna Megye Tanácsa kiállította az építkezési engedélyt.
A helyi civil tiltakozás mellett a rétyi fűrészütem beindítását a bukaresti BankWatch Románia és a fogarasi Neuer Weg szervezetek bírósági eljárások sorozatával próbálják megakadályozni. 2015. április 29-én ehhez a jogi eljáráshoz csatlakozott a beruházást ellenző szervezetek oldalán, a Romániai erdő és helyi legelő tulajdonosok föderációja, a Nostra Silva.
A schweighofer-fűrészüzem az Óriáspince-tetőről nézve. Fotó: Toró Attila
A fűrészüzem az Óriáspince-tetőről nézve. Fotó: Toró Attila

A Rétyre tervezett fűrészüzemben évi 800 ezer köbméter fenyőfát dolgoznának fel, a beruházó szerint mintegy 650 új munkahelyet teremtve. A helyi környezetvédők heves tiltakozása ellenére a fűrészüzem megkapta az építkezéshez szükséges engedélyeket.

A rétyi lenne a Holzindustrie Schweighofer ötödik romániai üzeme. Az osztrák cégnek Erdélyben Comănești (Kománfalva) és Sebeș (Szászsebes), Moldvában pedig Rădăuți (Radóc) és Siret (Szeretvásár) helységekben van még fafeldolgozó üzeme.

Toró Attila

Adományozd jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek! Az adatlapon az adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk adatait kell feltüntetni, de a legegyeszerűbb, ha a szükséges formanyomtatványokat itt vagy itt letöltöd.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

Azt is szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek. A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU