Még le sem adták a környezetvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges iratokat, amikor már elkezdték a munkát – állapította meg a Környezetvédelmi Őrség.

Valótlanságot állított az osztrák vállalat sajtóosztálya akkor, amikor május 7-én azt írta érdeklődésünkre: Rétyen a berendezések tesztelése folyik.
Május 4-i cikkünben azt írtuk, hogy a Holzindustrie Schweighofer elkezdte a Kovászna megyei Réty község határában felépített fűrésztelep beüzemelését, annak ellenére, hogy még nem rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel. A Környezetvédelmi Őrség helyszíni ellenőrzése alátámasztotta ezt az állítást.

Korábbi anyagunk:
Engedélyek nélkül üzemeli be a Schweighofer a rétyi fenyővágóhidat
A fűrészüzemnél készített fotókon jól látszik, hogy a gyár területén halomban áll a kérgétől megfosztott fenyő. A jókora fűrészkorpa halmok és méretre vágott fenyődeszkák oszlopai is arról árulkodnak, hogy a gyár beüzemelése elkezdődött.

A Környezetvédelmi Őrség az Bankwatch Romania és a Neuer Weg egyesületek értesítése nyomán 2015 május 7-19. között egy sor ellenőrzést végzett a rétyi fűrésztelepen.

Az eljárás során ellenőrizték a beruházó engedélyeit, megállapítva, hogy a Holzindustrie Schweighofer április 10-én adta le a környezetvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumokat.
Ez pontosan három nappal azután történt, hogy a vállalat sajtósa ezt írta az Átlátszó Erdély megkeresésére: “A fűrésztelep működésének elindításához szükséges dokumentációt elküldték az illetékes hatóságoknak, jelen pillanatban ezek ellenőrzése folyik.”

A teljes levél itt:
„In Reci, lucrarile de montaj efectuate impreuna cu furnizorii de utilaje si echipamente sunt testate daca indeplinesc parametrii tehnici si standardele de calitate in vigoare.
Documentatiile necesare pentru punerea in functiune a unitatii de productie din Reci sunt transmise autoritatilor de resort pentru solutionare. La aceasta data, aceste verificari sunt in plina desfasurare.
In momentul in care autoritatile vor constata faptul ca fabrica noastra intruneste toate standardele nationale si internationale in vigoare, suntem convinsi ca acestea vor emite autorizatiile finale necesare.”

A környezetvédelmi őrség azt is megállapította, hogy a rétyi fűrészüzem március és április folyamán környezetvédelmi engedély hiányában már elkezdte a fafeldolgozást – emiatt büntetést szabtak ki, illetve az engedélyezésig megtiltották a további munkát.
Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

Címkék: , ,