Mindenki szeme láttára kitöltött szavazólapok, nyitott kartondobozokban tárolt borítékok, több levélszavazatot bedobók: hüledezve számoltak be a dán Silba választási megfigyelői arról, amit a kolozsvári Demokrácia Központban és a Kolozsvári Főkonzulátuson tapasztaltak.

A dán Silba – Initiative for Dialogue and Democracy választások megfigyelésével foglalkozó civil szervezet két megfigyelő-csoportja a Kolozsvári Főkonzulátuson, valamint az EMNT által működtetett kolozsvári Demokrácia Központban tartózkodott a választási kampány finisében és a választás napján, április 2-án és 3-án. Az általuk írt gyorsjelentés (letölthető itt) legfontosabb állításait összegezzük.

Április 2-án vegyes, de általában rossz kép alakult ki a választás menetéről – írják a megfigyelők. A legsúlyosabb kihágásokat az EMNT-nél tapasztalták, ahol urna helyett egy kartondobozba gyűjtötték a levélszavazatokat, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat mindenki számára látható helyen tartották, a különféle erdélyi településekről összegyűjtött levélszavazatokat pedig egy mindenki számára könnyen hozzáférhető helyen, a szavazóhelységben elhelyezett hűtőn tárolták. Míg a Silba felügyelői jelen voltak, a szavazást csak egy személy felügyelte, állításuk szerint azért, mert nem számítottak sok szavazóra.

A főkonzulátuson sokan mindenki szeme láttára szavaztak

Az, ahogyan a levélszavazatokat a főkonzulátuson kezelték, szintén komoly aggodalmakra ad okot a választások tisztaságát illetően. A dán megfigyelők megjegyezték, az ott voksolók közül sokan nem léptek be a szavazófülkébe a szavazólap kitöltésekor, hanem mindenki szeme láttára szavaztak.

„Ez ugyan nem ellentétes a magyarországi választási törvénnyel, azonban a jó demokratikus gyakorlatok normatív szempontjából nagyon problematikus” – értékelt a Silba. Hozzátették, hogy volt ugyan felügyelő, aki arra bátorította a szavazókat, hogy használják a szavazófülkéket, azonban a szavazást felügyelő kollégák közült ezt nem mindenki tette meg.

Pecsét helyett gyorskötözővel lezárt urna

A konzulátuson található szavazóurnák sem voltak megfelelőek: gyorskötözőkkel voltak lezárva, és nem volt rajtuk pecsét. Ugyan végig három személy is felügyelte a választások menetét, de voksolási protokoll nem volt.

A levélszavazatok összegyűjtésében az EMNT és az Eurotrans Alapítvány segédkeztek – ők azonban nem mozgóurnákba, hanem kartondobozokba gyűjtötték a borítékokat. „Az a gyakorlat, hogy civil szervezetek gyűjtik a levélszavazatokat, önmagában problematikus, ez ugyanis a magyarországi hatóságok feladata. Az a mód, ahogyan ezek a civil szervezetek a szavazatokat kezelték, szintén kritizálható” – így a Silba.

Megfigyelésük szerint a választások integritását leginkább az sértette, hogy egyes személyek több levélszavazatot is bedobtak az urnába. „Amikor egy öreg a felesége, majd egy nő a fia nevében is leadta a szavazatot, megkérdeztük a konzult, ez hogyan lehetséges. Azt a választ kaptuk, hogy mások által kitöltött levélszavazatot be lehet hozni, ha az iratokat a konzulátusra való érkezés előtt kitöltötték, a borítékot pedig lezárták” – idézi a párbeszédet a jelentés.

Egy személy többször szavazhat?

A közvetítőknek nem kellett igazolniuk a levélszavazatokat kitöltő személyek személyazonosságát, és felhatalmazás sem kellett más személy helyett dobni az urnába a levélszavazatot – jegyezték fel az általános gyakorlatot a megfigyelők.

„Még ennek a két feltételnek a betartásával is nagyon problémás lenne ez a gyakorlat, mivel lehetővő teszi, hogy egy személy többször szavazzon. Amennyiben ez rendszerszintű, számottevően befolyásolhatja az eredményeket” – hívták fel a figyelmet a dán megfigyelők.

A levélszavazatok megszámolása alkalmával szintén talált hiányosságokat a Silba: az urnákat asztalokra ürítették, majd a borítékokat kartondobozokba csomagolták, és ragasztószalaggal lezárták. A dobozokat egy olyan széfbe helyezték, melynek egy kulccsal zárható külső ajtaja, valamint egy kóddal és riasztóval ellátott belső ajtaja van.

„Csak a főkonzul, a biztonságért felelős konzul, valamint a „budapesti szőke nő”-ként emlegetett személy (akiről azt feltételezzük, hogy az Országos Választási Hatóság képviselője) mehet be a széfbe, minden belépést feljegyeznek. Azonban nem kaptuk meg ezt a listát” – írják a Silba megfigyelői, akik azt is megjegyezték, hogy a szavazatszámlálás közben a szobába beengedtek egy ragasztószalagot hozó nőt.

Karton szavazófülkék, a falak fölött könnyen átlátni

Április 3-án a Demokrácia Központban nem sok változott az előző naphoz képest: talán csak az volt a különbség, hogy a vidékről összegyűjtött levélszavazatokat előző este leadták a főkonzulátuson. A főkonzulátuson megjelentek azok a magyarországi szavazók, akik ide jelentkeztek át. Délután 16 óra körül mintegy kéttucatnyi átjelentkezett voksolt Kolozsváron – az ő esetükben sem volt megfigyelhető a protokoll betartása.

A főkonzulátuson kétszer annyi szavazólap állt rendelkezésre, mint amennyi átjelentkező szavazó volt. Ez szintén problémás lehet, jegyezték meg a megfigyelők. Bár kérték, a Silbának nem adtak másolatot szavazók listájáról, azzal az indokkal, hogy a lista személyes adatokat tartalmaz (Update 16:25 6.04.2022 – tévesen állítottuk hogy a megfigyelőnek nem mutatták meg a szavazók listáját, ezt a mondatot a Silba kérésére javítottuk). A szavazás titkosságával kapcsolatban is problémák merültek fel: a szavazófülkék kartonból készültek, könnyen át lehetett látni a falakon.

Sietve számoltak, a folyosón hagyták a levélszavazatokat

A levélszavazás vasárnap is nagyrészt mindenki szeme láttára történt – áll a jelentésben. Szintén fennállt az a probléma, hogy egyesek több borítékot is bedobtak az urnába, ezt a konzulátus jelenlevő munkatársai nem akadályozták meg.

A borítékok megszámolása ugyanúgy történt, mint előző nap, azzal a különbséggel, hogy jobban siettek. Miután a levélszavazatokat megszámolták és kartondobozokba helyezték, nem a széfben helyezték el, hanem a konzulátus egy folyosóján tárolták. A folyosóról nyíló szoba kamerái rongyokkal voltak letakarva, jegyezte meg a jelentés.

Címlapfotó: Levélszavazatok a Kolozsvári Főkonzulátuson. A kép forrása Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökének Facebook-oldala

Ez az anyag a 2022 áprilisában sorra kerülő magyarországi választásokról szóló projektünk része. A projektet az Investigative Journalism Europe (IJ4EU) valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége támogatta. Az itt megjelenő vélemények, következtetések a szerzők álláspontját mutatják be, azok nem feltétlenül tükrözik a projekt finanszírozóinak az álláspontját.